Gündem

Cumartesi Anneleri'nden Yargıtay'ın "faili meçhul" kararına tepki: Siyasi iradeyi takip eden yargı devreye giriyor; davalar cezasızlıkla sonuçlanıyor

18 Ekim 2024 11:30

T24 Haber Merkezi

Cumartesi Anneleri /Cumartesi İnsanları, Yargıtay'ın aralarında eski bakan Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 18 sanıklı faili meçhul cinayetler davasında beraat ve zamanaşımı kararının onamasına tepki gösterdi.

2014 yılında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aralarında Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in de bulunduğu 19 kişi hakkında, “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı örgütün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçundan açılan dava 13 Aralık 2019 tarihinde tüm sanıkların beraatıyla sonuçlanmıştı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, bu kararlarla ilgili temyiz incelemesini tamamladı ve mahkemenin beraat ve zamanaşımı kararını yerinde bularak oybirliğiyle onayladı. ( 7 Ekim 2024 tarih ve 2024/ 6290 nolu karar) Böylece Dava kesin hükme bağlanmış oldu.

"Hakikat talebimizde ısrar edeceğiz"

Cumartesi anneleri, videolu açıklama yayımlayarak karara tepki gösterdi. Cumartesi annelerin yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Yıllardır haykırıyoruz: Suçun ve suçlunun devleti işaret ettiği davalarda, hukuku, Anayasayı, uluslarası sözleşmeleri değil, siyasi iradeyi takip eden bir yargı pratiği devreye giriyor ve davalar cezasızlıkla sonuçlandırılıyor. Ankara JİTEM Davası’nda da aynı şey oldu… Adalet sistemini çürütenler bilsinler ki hakikat ve adalet talebimizde ısrar edeceğiz. Vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz."

Beraat ve zamanaşımı kararına tepki

2 Ekim 1993 tarihinde özel harekat polisleri tarafından gözaltına alınan ve günler sonra cansız bedenine ulaşılan Ankara Altındağ Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın’ın oğlu Eren Baskın,

24 Şubat 1994 tarihinde Gölbaşı mevkiinde otomobilin yanında 15 kurşunla infaz edilmiş bedeni bulunan Avukat Yusuf Ekinci’nin oğlu Sertaç Ekinci,

Bolu/Yığlıca'da işkence ile sorgulandıktan sonra ateşli silahla infaz edilmiş bedenine ulaşılan iş insanı Adnan Yıldırım’ın kızı Leyla Yıldırım,

12 Kasım 1994 tarihinde siyasi bir suikast sonucu şoförü ile birlikte öldürülen Avukat Medet Serhat’ın oğlu Rumet Serhat yayımladıklarını video ile mahkemenin beraat ve zamanaşımı kararına tepki gösterdi.

 

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Faili meçhul cinayetler tarih oldu: Yargıtay, Ağar ve arkadaşları hakkında Susurluk-JİTEM davasındaki beraat kararlarını onadı

Ne olmuştu?

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, tarihe “faili meçhul cinayetler davası” olarak geçen, özellikle organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in ifşaları sırasında büyük tartışma yaratan davada, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların beraatini kararlaştırmış, bu kararı istinaf mahkemesi bozmuştu. İkinci yargılama sonrasında da yerel mahkeme beraat kararı vermişti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi (istinaf) ikinci beraat kararına ilişkin itirazını tamamladı ve bu kez beraat kararını yerinde buldu. Mahkeme, Behçet Cantürk ve Abdülmecit Baskın cinayetleri yönünden, dosyaların zamanaşımına girdiğine hükmederken, diğer cinayetler için beraat kararının yerinde olduğunu belirtti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, bu kararlarla ilgili temyiz incelemesini tamamladı. Bazı cinayetler yönünden zamanaşımı kararı verilmesi gerektiğini belirten daire, dosyanın bu kısmını düzelterek onadı ve bu durumu bozma nedeni saymadı.

Cumartesi Anneleri'nden, Mehmet Ağar’ın da bulunduğu faili meçhuller davasının kapatılmasına tepki: Adalet sistemini çürütenler bilsinler ki vazgeçmeyeceğiz!