İspanya'nın Madrid kentinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı (COP 25) bugün başlıyor. Konferans öncesi iklim krizinden etkilenerek şiddetli yağış ve sellerin etkisi altında kalan ülkeler, konferansa katılacak ülkelere bir çağrıda bulundu. Küçük Ada Devletleri İttifakı tarafından yapılan çağrıda "İklim krizinin etkileri buralarda yaşayan insanlar için gözle görülür ve gerçek, bu görüşmeleri harekete geçmek için son şans olarak görüyoruz" ifadeleri yer aldı.
The Guardian'da yer alan habere göre, COP25 öncesi çağrıda bulunan Küçük Ada Devletleri İttifakı Başkan Yardımcısı Janine Felson, konferansın ciddiyetine vurgu yaptı. Felson, "Karbon emisyonunu düşürmek konusunda anlaşmak, yeni bir iklim finans hedefi belirlemek, felaket riskleri düzenlemesi konusunda destek vermek gibi adımlardan biraz olsun uzaklaşılırsa 'facia' kabul ediliyor anlamına gelir" dedi.
Küçük Ada Devletleri İttifakı'ndan 44 ülkenin ortak imzasıyla yapılan çağrıda, "İklim krizinin etkileri buralarda yaşayan insanlar için gerçek ve gözle görülebilir. Bu bizim kaderimiz ya da mirasımız olmak zorunda değil" ifadeleri yer aldı.
Pasifik'teki mercan adaları ve diğer düşük rakımlı adalar küresel sıcaklıklar endüstriyel dönem öncesinin 1.5 derece yukarısına çıkmaya devam ederse batma riskiyle karşı karşıya.
Paris anlaşmasının öngördüğü hedefleri gerçekleştirmek için karbon emisyonlarının azaltılmasında daha fazla adım atılması gerekirken bu yıl 2-13 Aralık arasında gerçekleşecek konferansın gündeminde daha teknik meseleler ele alınacak. Karbon ticareti gibi konuların ele alınacağı konferansın ardından Birleşmiş Milletler, Paris anlaşmasının genel kural çerçevesini belirleyecek. Böylece emisyon azaltılması için gerekenler ve yöntemler ortaya çıkacak.
2015 Paris anlaşmasına göre hükümetlerin mevcut iklim hedeflerini içeren Ulusal Katkı Beyanı (NDC) belgelerini yenilemek için 2020 sonuna kadar süresi var.
Bu yıl maliye bakanları ve merkez bankası başkanları da katılacak
Dünyaca ünlü iklim ekonomisti Lord Stern of Brentford, "Bu yıl maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının katılacak olması güzel bir gelişme. Avrupa Birliği ve Çin gibi ülkeler de liderliklerini ortaya koymalı" dedi.
"1.5 derece eşiği"
Geçen yıl gerçekleşen COP24'ün ardından '12 yılımız kaldı' uyarısı gündeme oturmuştu. Konferansın ardından '1.5 derece raporu' ortaya konulmuştu. Raporda 1.5 derece bir eşik olarak belirlenmiş ve eğer dünya sanayi öncesi ortalamalara göre 1.5 derece daha sınırsa geri dönüşü olmayan bir yıkımın yaşanacağı öne sürülmüştü. 12 yıl uyarısı ise dünyanın 1.5 derece eşiğini hedefini tutturabilmek için kalan süre olarak belirlenmişti.