T24 Haber Merkezi
Üniversite ve kamu hastanelerinin biriken borçlarını gündeme getiren CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a cevaplamaları için yazılı soru önergesi verdi.
“Kamu ve üniversite hastanelerine, tıbbi cihaz ve protez gibi birçok ürün gamını sağlayan özel sektör firmaları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında bu hizmeti yürütmektedir” diyen Yılmazkaya, kamu ve üniversite hastanelerinin biriken borçlarının yakın bir zamanda ödenmediği taktirde, tedarikçilerin batacağını, hastanelerin tıbbi cihaz ve ilaç temini konusunda darboğaza gireceğini vurguladı.
“Üniversite hastanelerine verilen malların geri ödeme tarihleri 13 ay içerisinde olması gerekirken, 36 ayı aşan belirsiz sürelere uzamakta, kamu hastanelerine verilen malların ödemeleri 120-200 gün aralığında yapılması gerekirken, 400 günü aşan belirsiz sürelere uzamakta” diyen Yılmazkaya, “ böyle devam ederse 9800 kayıtlı üyesi, 100 binden fazla çalışanı bulunan tıbbi cihaz tedarik sektörü sıkıntıya girecek" yorumunu yaptı.
Aynı zamanda kamu ve üniversite hastanelerinin borçlarını sıfırlayarak, tıbbi cihaz ve ilaç tedarik sürecini DMO (Devlet Malzeme Ofisi) üzerinden yapmayla ilgili yapılan çalışmaları da soran Yılmazkaya, yanıtlanması talebiyle şu soruları aktardı:
- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında, kamu hastanelerine verilen malların ödemeleri 120-200 gün aralığında yapılması gerekirken, 400 günü aşan belirsiz sürelere uzamakta olduğu doğru mudur? Ödeme vadesi gelen ve vadesinde ödeme yapamayan kamu hastanelerinin bu anlamda borç stoku ne kadardır?
- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında, üniversite hastanelerine verilen malların ödeme tarihleri 13 ay içerisinde olması gerekirken, 36 ayı aşan belirsiz sürelere uzamakta olduğu doğru mudur? Ödeme vadesi gelen ve vadesinde ödeme yapamayan üniversite hastanelerinin bu anlamda borç stoku ne kadardır?
- Kamu ve üniversite hastanelerinin, güncel borç stokları hastane bazında ne kadardır?
- 9800 kayıtlı üyesi, 100 binden fazla çalışanı bulunan tıbbi cihaz tedarik sektörünün sıkıntıya girmesi demek, birçok insanın işsiz kalması, tedarik zincirinin aksaması ve de kamu ve üniversite hastanelerinin tıbbi malzeme darboğazına girmesi anlamına gelmektedir. Sağlık sektöründe yaşanan bu sorunun biran önce ortadan kaldırılması adına ne gibi çalışmalarınız var?
- Kamu ve üniversite hastanelerinin birikmiş olan borçlarının ödenmesi adına ne gibi tedbirler alacaksınız? Bununla ilgili Bakanlığınızın veya hükümetinizin hazırladığı bir plan veya program var mı?
- Kamu ve üniversite hastanelerinin borçlarını sıfırlayarak, tıbbi cihaz ve ilaç tedarik sürecini DMO (Devlet Malzeme Ofisi) üzerinden yapmayla ilgili bir çalışmanız var mı? Varsa ne aşamadadır?”