CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Mersin’de yer alan Erdemli-Kızkalesi Otoyol Projesi’nin ihalesinden 2 yıl sonra 3 kez değiştirilmesi ve şartnamedeki araç geçiş garantilerine kilometre ücretlerinin artırılmasına tepki gösterdi.
Ulaş Karasu, kilometre ücretlerinin artırılması ile birlikte ihaleyi alan Kolin İnşaat’ın 600 milyon dolar ekstra kazanç elde edeceğini vurgulayarak tepki gösterdi.
Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun verdiği "iki cümlelik yanıta" tepki veren Karasu, şu açıklamayı yaptı:
“İktidar milletin cebinden alıp, yandaş şirketlerin kasasına koyuyor. Emekliye sadaka gibi bayram ikramiyesini reva gören bu iktidar, iş şirketlere gelince musluğu sonuna kadar açıyor. Sorulara, milletle dalga geçer gibi iki cümle ile sözde yanıt veriyor! Ben de tek sözcük ile yanıt veriyorum; gideceksiniz!”
Mersin Erdemli-Kızkalesi Otoyol Projesi, ihalesinden 2 yıl sonra 3 kez değişti, şartnamedeki araç geçiş garanti kilometre ücretleri ihaleyi alan Kolin İnşaat lehine düzenlendi. Bu şekilde, şirketin 600 milyon dolar ekstra kazanç elde ettiği belirtilirken, projeyle mağdur olan vatandaşların sorunlarını Meclis’te gündeme getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu’ya Ulaştırma Bakanı iki cümlelik bir yanıt verdi. Bakanın yanıtına tepki gösteren Karasu, “Emekliye sadaka gibi bayram ikramiyesini reva gören bu iktidar, iş şirketlere gelince musluğu sonuna kadar açıyor. Sorulara, milletle dalga geçer gibi iki cümle ile sözde yanıt veriyor! Ben de tek sözcük ile yanıt veriyorum; gideceksiniz!”
Toplam 52 kilometrelik bir güzergahı kapsayan Mersin Erdemli-Kızkalesi otoyol projesinin ihalesinin 2021 yılında yapıldığı biliniyor. Tek bir firmanın girdiği ihale, 45 bin araç geçiş garantisi ve 0,05 sent ücreti ile 3 yıl inşa süresi, 13 yıllık bir işletme süresi ile aldı. Ancak proje 1.5 yıl boyunca başlamadı. Girişimler ve projenin 3 kez değiştirilmesiyle 45 bin olan araç geçiş garantisi 90 bine; 0.05 sent olan kilometre ücreti 0.06 sente yükseltildi. Böylece, bir kalemde firmaya 600 milyon dolarlık kaynak aktarıldı. Özellikle yaz aylarında, artan yazlıkçı nüfus ile vatandaşların büyük sorun yaşadığı bu güzergahtaki sorunları yerinde tespit eden ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Ulaş Karasu, 10 Ocak’ta hazırladığı soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine getirmişti.
Karasu, projenin ne kadarının gerçekleştirildiğini, şirketin lehine sözleşmede yapılan düzenlemenin dayanaklarını, bölgede tarımla geçimlerini sağlayan vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin nasıl giderileceği gibi hususları Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na soru olarak yöneltti.
Bakan Uraloğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı’nın sorularına iki cümle ve dört satırlık bir cevap verdi. Uraloğlu, “Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi Çeşmeli Kızkalesi kesiminde yaklaşık %24’lük ilerleme gerçekleşmiş olup yapım çalışmaları devam etmektedir. Diğer taraftan, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinde tüm iş ve işlemler; mevzuatına uygun olarak, uygulama sözleşmelerinde yer alan hükümler çerçevesinde yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.
Bakanın yanıtını değerlendiren Karasu, atanmış bakanların milletvekillerinin sorularını yanıtsız bırakarak ya da ciddiyetten uzak cevaplar vererek milletle adeta dalga geçtiğini belirterek, denetim faaliyetlerin engellenmesinin, asıl olarak halkın bilgilenmesini engellemek anlamına geldiğine dikkat çekti.
Karasu, “Devlet işi ciddiyet ister. Sorularımıza, milletle dalga geçer gibi iki cümle ile sözde yanıt veriyorsunuz. İktidarınızın son günlerini yaşadığını sizler de çok iyi biliyorsunuz. Ben de size tek sözcük ile yanıt veriyorum; gideceksiniz!” dedi.
Karasu, “Görüyoruz ki bu milletin cebinden alıp, yandaş şirketlerin kasasına koymakta bir beis görmüyor. Emekliye sadaka gibi bayram ikramiyesini reva gören bu iktidar, iş şirketlere gelince musluğu sonuna kadar açıyor. KÖİ projeleri için işletmeci şirketlere sadece bu yıl içinde toplam 202,2 milyar lira ödeneceğini biliyoruz. Emekliler için öngörülen 28,4 milyar liralık ikramiye, şirketler için gözden çıkarılan 202,2 milyar liranın yalnızca yüzde 14'üne denk geliyor. Buradan da anlıyoruz ki bu iktidar, zenginlerin iktidarıdır” ifadelerini kullandı.