T24 Haber Merkezi
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'i Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti. Tanrıkulu, Özer'in sağlığı ve motivasyonunun yerinde olduğunu belirterek, "İddianameyi hazırlamak için uyduruk, ne olduğu belli olmayan, tamamen hukuka aykırı olarak bir düzen içerisindeler" dedi. Tanrıkulu, "Ahmet Özer, Kürt. Özer'in bu kimliği saklamadan, bu kimliği sahiplenerek Esenyurt'ta, Türkiye'nin en büyük ilçesinde belediye başkanı olmasını hazmedemediler." ifadelerini kullandı.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yerine kayyum atandıktan sonra 30 Ekim'de tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilen Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'i ziyaret etti.
Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, Özer'in sağlığı ve motivasyonunun yerinde olduğunu ve cezaevinde çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.
Tanrıkulu, Marmara Cezaevi önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Profesör Dr. Ahmet Özer, tamamen hukuka, Anayasa'ya aykırı bir biçimde gözaltına alındı, görevinden alındı ve tutuklandı. Yaklaşık bir aydır cezaevinde.
Her gün yandaş medyada hukuka aykırı bir biçimde, ne olduğu belli olmayan bazı bilgiler servis ediliyor. Bunlara aslında bilgi demek mümkün değil, kendisiyle ilgili olarak bir algı oluşturmaya çalışılıyor. Ama tümü dayanaktan yoksun ve hukuka uygun değil bütün bunlar. Amaç şuydu: Esenyurt'ta CHP'nin kazandığı belediyeye rant nedeniyle el koymak.
Ahmet Özer, Kürt. Özer'in bu kimliği saklamadan, bu kimliği sahiplenerek Esenyurt'ta, Türkiye'nin en büyük ilçesinde belediye başkanı olmasını hazmedemediler. Dolayısıyla hiçbir dayanağı olmayan bir operasyon yaptılar ve bununla şu mesajı vermeye çalışıyorlar: 'Bakın siz Cumhuriyet Halk Partisi'nde dahi olsanız eğer bu kimliğe sahipseniz, bu kimliği sahipleniyorsanız sizi belediye başkanı yaptırmayız.' Dolayısıyla bir delil olmadan gözaltına aldılar, tutukladılar ve görevden aldılar. Şimdi iddianameyi hazırlamak için uyduruk, ne olduğu belli olmayan, tamamen hukuka aykırı olarak bir düzen içerisindeler.
"Bu uygulamadan vazgeçmelisiniz"
Bir belediye başkanını eğer gözaltına alıyorsanız o zamana kadar kendisiyle ilgili olan iddiaların tümünün delillendirilmesi lazım ve toplanmış olması lazım. Aradan bir ay geçti, eğer gerçekten hakkında bir iddia varsa, bir iddia başlangıcı varsa yazarsınız bir hafta içerisinde iddianamesini, mahkemeye sunarsınız. Bir arayış içerisine girmezsiniz. Ama aradan geçen bu süre, aynı zamanda Ahmet Özer'le ilgili olarak bir delil yaratma, delil oluşturma, sahte işler yapma, hukuka aykırı işler yapma sürecinin de işlediğini gösteriyor.
Ahmet Özer, her iki Esenyurtludan birinin oyunu aldı. Şimdi Esenyurt halkının yüzde 80'i, AK Parti'ye de MHP'ye de oy veren yurttaşlarımızın da çoğunluğu, Ahmet Özer'in bu şekilde görevden alınmasına karşılar. Bunu mutlaka Adalet ve Kalkınma Partisi de ölçüyor. Bu hukuka aykırılığa son verin. Kayyum meselesi bütün Türkiye'de ve Esenyurt'ta sonuçta bir aidiyet meselesinin zayıflaması demektir aynı zamanda. Ve bütün bu operasyonlar her ne kadar adını tırnak içerisinde terör deseniz bile yurttaşlarımız şunu çok iyi biliyorlar ki, bu aynı zamanda Kürtlerin siyaset yapmasına, kendi kimlikleriyle siyaset yapmasına engel olunmasıdır. Ve Kürt kimliğinin Türkiye'de giderek yok olması için bir mücadelenin adıdır kayyumun atanması aynı şekilde. Bunlara son verin. Eğer gerçekten toplumsal barış istiyorsanız ve bu barışın bir an evvel gerçekleşmesini istiyorsanız bu uygulamadan vazgeçmelisiniz. Bu hukuksuzluklara Ahmet Özer'in şahsında bütün belediye başkanları bakımından son verilmesi lazım ve yenisinin olmaması lazım. Bütün bu işler Türkiye'nin toplumsal barışına, adalete hizmet etmiyor ve etmeyecek."
CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı, yerine kayyım atandıProf. Dr. Ahmet Özer, 31 Mart seçimlerinde CHP ve DEM Parti'nin "kent uzlaşısı" kapsamında, CHP'nin Esenyurt adayı olmuş ve yüzde 49 oy oranıyla belediye başkanı seçilmişti. Özer, 30 Ekim sabahı hakkında yürütülen "PKK/KCK örgüt üyeliği" soruşturması kapsamında ev baskınıyla gözaltına alındı. Evinde, arabasında ve belediye binasında arama yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasına göre, aynı zamanda akademisyen olan Özer'in, geriye dönük yapılan 10 yıllık inceleme kapsamında, görüştüğü 694 kişinin "örgüt mensubu olduğu" iddia edildi. Açıklamaya göre, belediye başkan adayı olduğunda adli sicili soruşturulan Özer'in, hakkında telefon dinlemesi uygulandığı, konuşma dökümlerinin oluşturulduğu, fiziki takibe alındığı ve hesap hareketlerinin incelendiği öğrenildi. Soruşturmanın üç ay önce başlatıldığı, Özer'in KCK'lı Remzi Kartal'la yapılan görüşmesinin ise çözüm süreci zamanı 2015'te gerçekleştiği öğrenildi. Özer'in ifadesi: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulduÖzer, yaklaşık 12 saatlik gözaltı süresinin ardından gece yarısı "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Hakimlik ifadesinde suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Özer, "Ben 1,5 milyonluk şehrin belediye başkanıyım, çağrılsaydım koşa koşa ifade vermeye gelirdim. Bunların hepsi uydurma, zorlama siyasi atraksiyonlar ile görevden alınmam için uydurulmuştur. Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur" dedi. Özer, "10 yıldan fazladır CHP'ye mensubum, en son seçimde aday oldum, İmamoğlu'nun danışmanlığını yaptım, Devlet Planlama Teşkilatı'nda Recep Yazıcıoğlu ile görev yaptım, bugüne kadar bir şey yok, 10-15 yıl önceki bir takım olaylar gündeme getirilerek görevimden uzaklaştırılmaya çalışılıyor" diye ifade verdi. "Terör örgütüyle bağını" gösteren “en önemli görüşme” başsağlığı konuşmasıymışİstanbul Başsavcılığı’nın Özer hakkındaki tutuklamaya sevk yazısında, Özer’in “Terör örgütüyle bağını gösteren en önemli telefon konuşmasının”, üç kardeşi hakkında "örgüt üyeliği"nden işlem yapılan Mehmet Kaya isimli kişiyle, annesinin vefatından sonra başsağlığı için yaptığı telefon görüşmesi olduğu belirtildi. Savcılık ifadesi sürerken "Esenyurt Belediyesi'ne kayyım atandı" iddiasıÖzer'in savcılık ifadesi sürerken, İçişleri Bakanlığı tarafından Esenyurt Belediyesi'ne Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl'ün kayyım olarak atandığı öne sürüldü. Haber ilk olarak, Sabah gazetesi ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik tarafından servis edildi. Ancak Atik, 15 dakika sonra yeni paylaşımda düzeltmeye gitti. T24'e açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Biraz evvel TBMM'de iktidar kulisinde konuştuğumuz İçişleri Bakanı böyle bir işlemin yapılmadığını söyledi. Ancak Sulh Ceza Hakimliği'nden tutuklama kararı çıkarsa daha sonra işleme bakacaklarını ifade etti. Biz hepimiz bu memlekette bu cümlelerin satır aralarının ne anlama geldiğini biliyoruz" dedi.
Avukatı: Kiracısı olan öğrencinin amcasının 'davası var' diye ilişkili gösteriliyorT24'e açıklama yapan Ahmet Özer'in avukatı Şevket Tuci, "Müvekkilimize kumpas kurulduğu açık. Örneğin Mehmet diye biriyle görüşüyor. Mehmet'in kardeşi örgütle ilişkili ama Mehmet'in sicili temiz, bundan suçlanıyor. Mesela Ahmet Özer evini kiraya veriyor. Kiralayanlar öğrenci, ev kirasını da öğrencilerden birinin amcası ya da babası. Kirayı ödeyen kişinin örgütten davası var diye bununla ilişkili gösteriliyor" dedi. Tutuklanan Ahmet Özer hakkındaki “en önemli görüşme” başsağlığı konuşması çıktı Beyoğlu Kaymakamı özel onaylı terfi aldı, bir gecede vali yardımcısı olup kayyım atandıÖzer'in 30 Ekim'de tutuklanmasının ardından 31 Ekim sabahı yerine kayyım atandı. Önceki geceye kadar Beyoğlu Kaymakamlığını yürüten Can Aksoy’un kayyım olarak atandığı İçişleri Bakanlığı’nca duyuruldu. Esenyurt Belediyesi’ne Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy’un getirilmesi kararı sonrasında Aksoy, İçişleri Bakanlığı’nca özel vekalet onayı ile İstanbul Vali Yardımcılığı’na terfi ettirildi. Vekaletli terfi onayının İstanbul Valiliği’ne ulaşmasının ardından, bu kez valilik onayı ile Esenyurt Belediye Başkanlığı’na kayyım atandı.
|