Gündem

CHP'li Sümer: Ziraat Bankası, krediler üzerinden yapılan yolsuzluğun yuvası haline gelmiş

11 Ocak 2023 11:45

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Sayıştay'dan bilgilerin saklandığını iddia ederek, "Ziraat Bankası krediler üzerinden yapılan yolsuzluğun yuvası haline gelmiş, kimsenin yüzü kızarmıyor" dedi.

Sümer, “Ziraat Bankası’nın 2021 Sayıştay Raporları'na yansıyan Adana Kurumsal Şubeden tek bir firmaya verilen 543 milyon liralık batık ve riskli kredinin güncel durumunu” açıkladı. Genel Kurul’da yaptığı konuşmayla, konuyu TBMM gündemine taşıyan Sümer, şunları kaydetti:

"Kime verdiniz diye soruyoruz? Tek ses çıkmıyor"

“Ziraat Bankası’nın Adana Şubesi'nden verildiği tespit edilen batık kredi, biz dile getirdiğimiz zaman tahsil edilseydi, 321 milyon liraydı. Şu anki güncel borç ise tam 449 milyon lira. İki senedir takip ediyoruz. Bu krediyi neden verdiniz diyoruz? Kime verdiniz diye soruyoruz? Tek ses çıkmıyor.

Ziraat Bankası ne yazık ki şeffaflıktan uzak yönetim anlayışı içerisindedir. Sayıştay Raportörü dahi tanıtım, reklam ve sponsorluk adı altında kimlere ne kadar ödeme yapıldığının bilginin saklandığını belirtiyor. Ziraat Bankası krediler üzerinden yapılan yolsuzluğun yuvası haline gelmiş, kimsenin yüzü kızarmıyor.”

"O parayla, 100 fabrika kurulabilir, binlerce vatandaşımız iş sahibi olabilirdi"

Sümer, şöyle devam etti:

“Çiftçiye, esnafa, emekliye, öğrencinin KYK borcuna gelince evdeki buzdolabına bile haciz uygulayan Ziraat Bankası, yandaşa verilen krediye gelince kılını bile kıpırdatmıyor. Biz Adana’ya yatırım yapın, kaynak ayırın dedikçe duymazdan gelenler, aslında milyonlarca lirayı hiç düşünmeden tek bir şirkete vermişler. O parayla, 100 fabrika kurulabilir, binlerce vatandaşımız iş sahibi olabilirdi. İktidar bu yönetim anlayışından, sadece kendinden olanı zengin etme alışkanlığından vazgeçmek zorundadır. Vatandaşın lokmasına dahi göz diken bu rantiye sistemi 5 ay sonra mutlaka değiştireceğiz.” 

"449 milyon lira, Ziraat Bankası tarafından yıllardır tahsil edilmeyi bekliyor"

Sümer, “Adanalı vatandaşımız, çiftçimiz, esnafımız bankaya gittiği zaman bin dereden su getirip, kefiller, senetler, ipotekler istenirken tek bir firmaya milyonlarca lira aktarabiliyorlar. Ziraat Bankası, çiftçi üç taksit ödeyemediği zaman ekili tarlasına, traktörüne haciz uyguluyor. Ancak talimatla yandaşa verilen kredilerin akıbeti hiç araştırılmıyor. Firmaya talimatla geri ödeyemeyeceği miktarda kredi veriliyor. Firma, borcunu ödeyemiyor. Daha sonra Maliye Bakanlığı borçları yapılandırıyor. 543 milyon lira borç -101 milyon liraya indiriliyor. Yapılandırmaya rağmen firma borçlarını yine ödemiyor. 2021 sonu itibarıyla 449 milyon lira Ziraat Bankası, tarafından yıllardır tahsil edilmeyi bekliyor” dedi.