CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “haber verme ve eleştiri sınırlarını aşmayan düşünce açıklamaları suç olmayacak” düzenlemesinin yer aldığı Yargı Reformu’nun Meclis’te kabul edilişinin birinci ayında basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Gazetecilerin gözaltına alındığı, gazeteci Ahmet Altan’ın yeniden tutuklandığını anımsatan Çakırözer, “Yargı reformu birinci ayında özgürlük getirmedi” dedi.
Çakırözer, “Giresun’da Rabia Naz Vatan’ın ölümünü aydınlatmaya çalışan gazeteciler Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl gözaltına alındı. Sözcü ve Cumhuriyet gazetelerine yönelik akıl almaz FETÖ’cülük suçlamasıyla başlatılan yargılama devam ediyor. Ahmet Altan 1138 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi, hem 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılarak, ama bir hafta olmadan yeniden tutuklandı. Gazeteci Tolga Şardan hakkında, Menzil tarikatı yapılanmasına dikkat çekiği Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunuldu. ‘Ekonomik kriz’ var diyen gazetecilerin yargılanması yetmedi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak krize dikkat çeken uzmanları teröristlerle bir tuttu. Yine yetmedi, ekonomiye yönelik olumsuz eleştirilere para cezası verilmesine yönelik düzenleme yapılacağını öğrendik. Hani haber yapmak, eleştirmek suç olmayacaktı. 1 aylık yargı reformu özgürlük getirmedi” ifadesini kullandı.
TIKLAYIN - Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan ve gözaltındaki gazeteciler adli kontrol şartıyla serbest
Çakırözer, “Gazeteciler yine gözaltına alınıyor. Giresun Eynesil’de Rabia Naz Vatan’ın ölümünü aydınlatmaya çalışan gazeteciler Canan Coşkun ve Kazım Kızıl gözaltına alındı, daha sonra serbest bırakıldı. İzmir’de 11 Kasım’da gözaltına alınan iki gazeteci tutuklandı. 1 aylık süreçte Sözcü Gazetesi’ne yönelik akıl almaz FETÖ’cülük suçlamasıyla başlatılan yargılama devam etti. Cumhuriyet Gazetesi’nde aynı suçlama ile başlatılan ancak Yargıtay tarafından bozulan yargılama 21 Kasım’da yerel mahkemede yeniden başlayacak. Hani sadece eleştirmek, sadece haber yapmak suç olmayacaktı” dedi.
Devlet kurumlarının kuruluşlarının gazetecilerin yazılarında haberlerinde dikkat çektiği sorunlara eğilmek yerine gazetecileri hedef aldığını belirten Çakırözer, “Gazeteci Tolga Şardan T24’teki yazısında, 30 yıldır yakından takip ettiği Emniyet teşkilatındaki Menzil tarikatı yapılanmasına dikkat çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü gazeteci Şardan hakkında suç duyurusunda bulundu. Hani haber ve eleştiri suç değildi?” dedi.
TIKLAYIN - Emniyet, atamalardaki Menzil etkisini yazan Tolga Şardan hakkında suç duyurusunda bulundu
Ekonomik krizle ilgili tespitler yapan, sorunların nasıl çözüleceğine işaret eden gazeteciler, yazarlar hakkında soruşturmalar ve yargılamalar başlatıldığını belirten “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu suç duyurusunda bulundu, ‘kriz var’ diyen gazeteciler hakkında dava açıldı, yargılama devam ediyor. Yetmedi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomideki kötü gidişatı yazan, değerlendiren uzmanları terörizm ile bir tuttu. Yine yetmedi, ekonomiye yönelik olumsuz eleştirilere para cezası verilmesine yönelik düzenleme yapılacağını öğrendik. Yargı Reformunun açıklandığı günden itibaren söyledik. Haber verme, eleştirme sınırlarını kimin aşıp aşmadığını kim belirleyecek, diye sorduk. Şimdi eleştiriyi cezalandırmak için yeni düzenlemelere hazırlanılıyor. Sorunları çözmek hedeflenmiyor, yine gazeteciler yazarlar hedef alınıyor. Hani haber ve eleştiri suç değildi” diye konuştu.
Gazeteci-yazar Ahmet Altan’ın 1138 gün tutukluluktan sonra tahliye edildiğini, ancak bir hafta sonra yeniden tutuklandığını dile getiren Çakırözer, “Görüşlerinin çoğuna katılmam. Kumpas davaları sürecinde yüzlerce vatansever aydınımızın, subayımızın çektiği acılarda payı vardır. Ama sadece yazı ve yorumlarının yer aldığı iddianameyle, Meclis’i bombalayan darbecilerle aynı cezaya, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını hep eleştirdik. Nitekim Yargıtay kararı bozdu, yeniden yargılandı ve hüküm verildi. Mahkûmiyetle beraber 1138 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi ama bir hafta olmadan yeniden tutuklandı. Hani eleştirmek suç olmayacaktı?” değerlendirmesini yaptı.
TIKLAYIN - Ahmet Altan yeniden tutuklandı!
"Gazeteciler hedef gösteriliyor?"
Yargılama süreçlerindeki haberi ve eleştiriyi suç olarak gören anlayışın sokağa da yansıdığını belirten Çakırözer, “Gazeteciler hedef gösteriliyor ve sokak ortasında saldırıya uğruyor. En son Eskişehir Sakarya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hakkı Sağlam, Yunus Emre Devlet Hastanesi’ndeki rapor skandalını yazdıktan sonra güpegündüz saldırıya uğradı” ifadelerini kullandı.
Çakırözer şunları söyledi:
"1 aylık yargı reformu özgürlük getirmedi. ‘Bundan sonra haber yapmak suç olmayacak’ dediler, biz de ‘Yargıda zihniyet değişmeden hiçbir şey değişmez’ dedik. Savcılar ve hakimlerin haberleri, eleştirileri otomatik olarak suçlama alışkanlıkları var. Devlet kurumlarının, kuruluşlarının, bakanlıkların sorunları çözmek yerine, sorunlara işaret edenleri cezalandırma alışkanlıkları var. Bu alışkanlıktan vazgeçilmeden yargıda yapılacak hiçbir reform haber ve eleştiriyi özgürleştirmeyecek”