CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, İstanbul’da TGS Basın Akademisi’nde basın toplantısı düzenledi.
Cumhuriyet Gazetesi’nin eski yazar ve yöneticilerini ikinci kez girdikleri Kandıra Cezaevi’nde ziyaret ettiğini aktaran Çakırözer, Musa Kart’ın hepsi adına verdiği mesajı okudu.
Silivri Cezaevi’nde de Yiğit Aksakoğlu ile görüşen Çakırözer, “193 gündür cezaevinde ve girdiği ilk günden bu yana tecritte. Sosyal faaliyette, yani diğer tutuklularla biraz sosyalleşmesi için ayrılan saatte bile kimsenin yüzü gösterilmiyor. Çünkü Aksakoğlu sosyal faaliyette bile tecritte” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yargı reformu açıklayacağını dile getiren Çakırözer, “Bunun gerçek anlamda bir reform olması için bu gazetecilerin, yazarların, çizerlerin özgürlüklerine kavuşması şart. Türkiye’de artık insanların düşündükleri, yazdıkları çizdikleri için terör suçlamalarına maruz kalmaması gerekir” ifadelerini kullandı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise Gazetecilere yönelik saldırılara "Kamu hizmeti veren gazetecileri korumak hükümetin birinci görevi olmalıdır" tepkisini gösterdi.
Çakırözer burada Mayıs ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Çakırözer, “Gazeteciler, yazarlar, çizerler, aydınlar bir bayrama daha cezaevinde giriyor. Hem özgürlüklerinden, hem sevdiklerinden hem de okurlarından uzak bir bayrama daha girecekler. Onlar özgürlüklerinden uzak olduğu sürece bizler de kendi özgürlüklerimizden uzak olacağız” dedi.
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş gazetecilerin saldırıya uğraması ile ilgili olarak "Kamu hizmeti veren gazetecileri korumak hükümetin birinci görevi olmalıdır. Ancak görmekteyiz ki bu saldırılar karşısında cezasızlık durumu yeni saldırıları da tetikledi. Gerçek anlamda bu organize saldırılar karşısında gerçek cezalar verilmediği koşulda yeni saldırılarında gelecek olmasından kaygılıyız. Bu saldırıları hükümet bir an önce araştırarak saldırganlara hak ettikleri cezayı vermelidir" dedi. Çakırözer ise, “Bu saldırıların cezasız kalması yeni saldırılara kapı aralamaktadır. Gazetecileri korumak, sorumluları cezalandırmak hükümetin görevidir” dedi.
Kandıra cezaevinden mesaj
Çakırözer, Mayıs ayında 29 gazetecinin yargılanmaya devam ettiğini, bunlardan 10’u hakkında toplamda 18 yıldan fazla ceza verildiğini aktardı. Cumhuriyet Gazetesi yargılamasındaki gazetecilerin, yazarların, aydınların ikinci kez hapse girdiklerini; Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Emre İper, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik’in Kandıra Cezaevi’ndeki hukuksuz tutukluluklarının bir ayı geçtiğini dile getirdi. Eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile birlikte aydınları Kandıra Cezaevi’nde ziyaret ettiğini belirten Çakırözer, “Dünyaca ünlü karikatürist Musa Kart, hepsi adına şu mesajı verdi” dedi ve Kart’ın mesajını okudu:
“Bizi tekrar tekrar cezaevine atanların niyetini artık herkes biliyor.
Korku iklimi yaratarak topluma gözdağı vermek.
Şu da bilinsin
Önce Silivri, şimdi de kandıra cezaevleri ne duruşumuzu bozdu ne de gülüşümüzü!
avluda volta atarken milyonlarca insanın sesi eşlik ediyor bize:
‘Her şey çok güzel olacak.”
Tutukluluğun 20. ayında ilk duruşma
Çakırözer Silivri Cezaevi’nde de Eren Erdem, Ahmet Altan, Osman Kavala, Selçuk Kozağaçlı ve Yiğit Aksakoğlu’nu ziyaret ettiğini belirtti. CHP PM üyesi Eren Erdem’in 335 gündür hapiste olduğunu dile getiren Çakırözer, “O da gizli tanığın hakkında verdiği ifadelere dikkat çekiyor. Gizli tanığın iftirada bulunduğunu bunu da mahkemede itiraf ettiği dile getirdi. Bu itiraf siyasetin yargıya müdahale ettiğini gösterdi. Eren Erdem buna rağmen hala hapiste. Bu artık tam bir hukuksuzluk” dedi. İş insanı Osman Kavala’nın da 19 aydır cezaevinde olduğunu, ilk kez hakim karşısına çıkacağı 24 Haziran’da ise tutukluluğunun 20. ayında olacağını söyledi.
Yiğit Aksakoğlu’nun da çok zor şartlarda 193 gündür cezaevinde ve tecritte olduğunu dile getiren Çakırözer, “Hem de girdiği ilk günden bu yana. Tecrit şartları o kadar ağırlaştırılmış durumda ki… Sosyal faaliyette, yani diğer tutuklularla biraz sosyalleşmesi için ayrılan saatte bile kimsenin yüzü gösterilmiyor… Çünkü Aksakoğlu sosyal faaliyette bile tecritte. Hastaneye götürüldüğünde bile ek güvenlik önlemleri alınıyor” ifadelerini kullandı.
Çakırözer, “Şu saydığım aydınların hiçbirisi terörist değildir. Bunlar bu ülkenin değerli aydınlarıdır. Terörizmle itham edilemez” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yargı reformunu açıklayacağını anımsatan Çakırözer, şu mesajları verdi:
“Bunun gerçek anlamda bir reform olması için bu gazetecilerin, yazarların, çizerlerin özgürlüklerine kavuşması şart. Türkiye’de artık insanların düşündükleri, yazdıkları çizdikleri için terör suçlamalarına maruz kalmaması gerekir. Yarın açıklanacak paketten beklentimiz gazetecilere potansiyel bir suç makinası gibi bakılmamasıdır.”