Gündem

CHP’li belediyede “sahtecilik” davası

Müdürler hapiste, başkan yardımcısının imzası kriminalde

08 Aralık 2023 12:21
Eray Görgülü

Ankara Yenimahalle Belediyesi’nde aylarca süren “sahte sözleşme zinciri”, alacaklıların kapıya dayanmasıyla ortaya çıktı. Son bir yılda milyonlarca TL’lik sözleşmenin sahte imzalarla yapıldığı öne sürülürken, bir birim müdürü ile birim koordinatörü tutuklandı. İmzası kullanılarak sahte sözleşmelere olur verdiği iddia edilen Başkan Yardımcısı Erhan Arasın sözleşmelerdeki imzaları kriminal incelemeye alındı.

Ankara’da Yenimahalle Belediyesi’nde İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Nurettin S., ile aynı birimde koordinatör olarak görev yapan Arap Ali C.’nin tutuklanmasına giden ve 2022 yılının Ağustos ayında başlayan olaylar zinciri, bu yılın şubat ayında bir firmanın şikayeti üzerine ortaya çıktı. Başlatılan soruşturma kapsamında Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Aras’ın imzasını kullanarak firmalarla milyonlarca TL’lik sözleşmelere imza attığı iddia edilen İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Nurettin S. ve Koordinatör Arap Ali C., şikâyet üzerine tutuklanarak haklarında dava açıldı. Şüpheliler, Aras’ın oluru ile sözleşmeleri imzaladıklarını iddia ederken, Başkan Yardımcısı Aras’ın imzası kriminal incelemeye alındı.

Sözleşmelerin toplam tutarı 13 milyon TL’ye ulaştı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 4 Ekim 2023’te hazırladığı iddianameye göre, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü'nde koordinatör olarak görev yapan Arap Ali C., geçen yıl ağustos ayından itibaren farklı yazılım firmalarıyla, dijital arşiv oluşturma, bilgisayar alımı gibi işler için sözleşmeler imzalamaya başladı. İddianameye göre Başkan Yardımcısı Erhan Aras’ın da oluru ve imzasının bulunduğu sözleşmelerin toplam tutarı 13 milyon 790 bin TL’ye ulaşırken, işlerin bir kısmı tamamlandı ancak firmalara ödeme yapılmadı. İddianamede “Sahte sözleşmeler ile bu sözleşmelere esas sahte olurlar ve ödeme emirleri düzenlediği, firma yetkilisi olan şikayetçilerin şüphelilere Nurettin Ö. ve Arap Ali C.’ye bu konuda yetkili ve görevli olduklarına inanarak sözleşmelere imza attıkları, bu sözleşmelerin çoğunda şüpheli Nurettin Ö.’nün zimmetinde bulunan idarenin mührünün kullanıldığı, bu sözleşmelerdeki edimlerin bir kısmının ilgili firmalarca yerine getirilerek teslimlerinin bizzat şüpheli Arap Ali C.’ye yapıldığı, bu sözleşmelerden dolayı belediye tarafından herhangi bir ödeme yapılmadığı…” ifadesine yer verildi.  

Soruşturma süreci QR kodlu tabela sözleşmesiyle başladı

İddiaların ortaya çıkmasına sebep olan sözleşme ise geçen yıl eylül ayında imzalandı. İddianameye göre firmalara güven veren Arap Ali C., belediye ana hizmet binası ve dış birimlerde kullanılmak üzere QR Kodlu 375 adet pirinç levha işi için TGY firması ile KDV hariç 564 bin TL bedelle sözleşme imzaladı. TGY’nin de bu sözleşmeye dayanarak NFT firması ile alt sözleşme imzaladı, iş de NFT firması tarafından yapıldı. Bir süre sonra alacağını tahsil edemeyen TGY’nin başvurusu üzerine asıl sözleşmenin 10 Ekim 2022 tarihinde Genç Atılım firması ile imzalandığı ve 233 bin 197 TL’lik ödemenin bu firmaya yapıldığı ortaya çıktı. Ödemenin Genç Atılım’a yapılmasına karşın, işin NFT firması tarafından yapıldığı da tespit edilince sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Başsavcılığın hazırladığı iddianamede de sözleşmeden kaynaklı işin, paranın ödendiği Genç Atılım tarafından değil, alacaklı olduğunu iddia eden NFT Teknoloji tarafından gerçekleştirildiği, söz konusu teslimatın belediye çalışanı tanıklar tarafından kollukça yaptırılan teşhis tutanağı ile doğrulandığı da belirtidi.  

“Ayrı firmalar konusunda bilgi sahibi değilim”

T24’ün sorusunu yanıtlayan Erhan Aras, “Yaklaşık 200 bin TL tutarında QR kodlu tabela alımı yapmıştık. Beş ay sonra başka bir firma geldi işi biz yaptık, alacağımız var dedi. Aynı gün dört tane e-fatura kesilmiş. Arap Ali C., benim sahte imzamla olur vermiş. Teftiş Kurulu’na verdik, soruşturma başlatıldı. O dönem bu sahtekar benim adıma firmalarla görüşmüş” diye konuştu.

Aras’ın savcılıkta verdiği ifadede de ödeme yapılan firma ile işi yapan firmanın ayrı firmalar olması konusunda bilgi sahibi olmadığını belirterek, “Tahminime göre gerek İnsan Kaynakları Müdürlüğü, gerekse ilgili firma yetkililerinin iş birliği içerisinde bu işi tezgahladıklarını düşünüyorum. Benim Genç Atılım ile yapılan sözleşmede imzam bulunmamaktadır. TGY firması ile imzalanan sözleşmede yer alan benim adıma atılmış imza da sahtedir” dediği öğrenildi.

İddianamede şüpheliler İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Nurettin S. ile Birim Koordinatörü Arap Ali C.’nin resmi belgede sahtecilik, kamu kurumunu aracı kullanmak suretiyle dolandırıcılık, rüşvet almak suçlarından cezalandırılmaları talep edildi. İki firma yetkilisi Fatih Y. İle Eren Can Y.’nin de kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçlarından cezalandırılmaları talep edildi. Dört şüphelinin yargılanacağı davanın ilk duruşması Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Aralık’ta görülecek.