2 Ekim’de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na evlilik işlemleri için girdikten sonra öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin yeni gelişme yaşandı. Emniyet kaynaklarına göre öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Suudi Konsolosun evindeki büyük bir fırında yakıldığı belirtildi.
Cinayetin üzerinden geçen sürede Cemal Kaşıkçı’nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüğüyle ilgili bilgiler ortaya çıktı ancak cesedinin nerede olduğu konusu netlik kazanmadı. Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında Türkiye’ye gelen Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi Konsolosluğuna gelmiş ancak içeri alınmamıştı.
Al Jazeera Arabic’in Türk yetkililere dayanarak hazırladığı belgeselde, Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldükten sonra vücut kısımlarının içinde bulunduğu inanılan torbaların, Suudi Konsolosun ikamet ettiği evine nakledildiği ileri sürüldü. Türk makamlarının incelemelerine göre Kaşıkçı’nın cesedi evin bahçesinde bulunan fırında yakıldı. Söz konusu tandır ise ilk kez görüntülendi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü 2018 çalışmalarını faaliyet raporunda topladı. Raporda Cemal Kaşıkçı cinayetine de yer verilirken Kaşıkçı’nın öldürüldükten sonra cesedinin nasıl yok edildiğine dair bulgular da dikkat çekmiş, Habertürk’ün özel olarak hazırladığı haberde, bu raporda yer alan 2’si su kuyusu diğerleri de doğal gaz ve odun ateşi ile yanan tandır kuyusu olmak üzere 3 kuyuya vurgu yapılmış ve kuyunun yüksek ateş ile ısı değerinin bine yükseltilebildiği belirtilirken, o ısıda DNA’dan tek bir zerre bırakılmayacağı kaydedilmişti.
Karar'ın haberine göre cinayet için gelen ekipte yer alan Salah Muhammet Tubaig’in ‘Kemikten elde edilen DNA analizi’ uzmanı olduğu belirtilirken gelen ekibin cinayet ardından ünlü bir restorandan 32 porsiyon et siparişi verdikleri, bu etlerin 16 porsiyonunun çiğ et olduğu belirtilmiş, raporda “Tandırda et pişirmek önceden yapılan planın bir parçası mıydı? Elbette bu sorular bir gün aydınlanacak. Araştırmalar henüz sonuçlanmış değil” ibaresine yer verilmişti.
Fırını yapan işçiye ulaşıldı
Suudi yetkililer, arama ve inceleme sırasında başkonsolosluk konutunun bahçesini ve bahçe içerisindeki kuyuyu izin kapsamı dışında olduğu gerekçesiyle aratmamış, sonraki süreçte yapılan taleplere rağmen bahçe ve kuyunun aranmasına müsaade edilmemişti.
Al Jazeera, Suudi Konsolosun evindeki fırını yapan bir işçiyle yaptığı röportajda, fırını yapan işçinin Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi’nin istediği fırının özelliklerinin, boyutunun yazılı olduğu bir kağıdın kendisine ulaştığını ve bu özelliklerin çok şaşırtıcı olduğunu belirttiği ifade edilirken, fırının özelliğinin metalin erimesi için yeterince sıcak ve derin olması, fırının 1000 derecenin üzerindeki sıcaklıklara dayanması gerekiyordu.