Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’de meydana gelen depremler sonrası yurt dışından Türkiye’ye yardıma gelen arama-kurtarma ekiplerine ilişkin iddialara, "Bazı arama-kurtarma ekipleri ile ilgili iftiralar atıldı. Maleseef bunları yapanların önemli bir kısmı kendi medyamız ve sosyal medya kullanıcılarımız. Bundan ne elde ediyorlar bilmiyorum ama bu ülkelere ayıp ediyoruz" yanıtını verdi.
Çavuşoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç ile bakanlıkta bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Konakoviç, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin, "Dost ve kardeş Bosna Hersek'in ülkemizle dayanışmasını göstermek için bu ziyareti gerçekleştiriyorlar. Bosna Hersek'in 234 kişilik 13 arama- kurtarma ekibi depremin hemen ardından Türkiye'ye geldi, 26 kişiyi enkazdan kurtardılar. Çadır gönderdiler, nakdi yardım taahhüdünde bulundular. Zor günlerden geçiyoruz; ama dayanışma milletimize güç veriyor, var olsunlar. Bosna Hersek ile tarihi ve kültürel bağlarımızı daha da güçlendirmek için birlikte çalışıyoruz. İkili ilişkilerimiz ve bölgesel konuları da değerlendirme fırsatı bulduk. Kardeşim Konakoviç, görüşmemizden sonra Hatay'a geçecek, orada bulunan Bosna Hersek arama-kurtarma ekibi ile de bir araya gelecek" dedi.
"Bu ülkelere ayıp ediyoruz"
Çavuşoğlu, yurt dışından yardım amaçlı gelen arama-kurtarma ekiplerine ilişkin sosyal medyada yer alan iddialar hakkında, "Bazı arama-kurtarma ekipleri ile ilgili iftiralar atıldı. Maalesef bunları yapanların önemli bir kısmı kendi medyamız ve sosyal medya kullanıcılarımız. Bundan ne elde ediyorlar bilmiyorum ama bu ülkelere ayıp ediyoruz" diye konuştu.
"12 ülkenin ekipleri ülkelerine döndü"
"Şu anda arama-kurtarma ekibi bakımından sahada bulunan ülke sayısı 76, personel 7 bin 607, ekip göndermesi beklenen iki ülke daha var. 712 personel daha gelecek" diyen Çavuşoğlu "Şu ana kadar 12 ülkeden arama-kurtarma ekipleri görevlerini tamamlayarak ülkelerine döndüler" ifadesini kullandı.
"Hiç düşünmeden koşarak geldiler"
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Konakoviç ise Türkiye'ye, "geçmiş olsun" dileklerinde bulunarak, şöyle konuştu:
"Türkiye'ye devletinin ve halkının arkasında ne kadar güçlü durduğumuzu belirtmek isterim. Bosna Hersek'te her krizde ilk gelen Türkiye oldu, müteşekkiriz. Bosna Hersek belki de arama- kurtarma ekibini en çok gönderen ülke olması konusunda gurur duyuyoruz, güçlü ekonomisi olan bir ülke değiliz; ama duygularımızı, Türk halkı ile birlikte olduğumuzu bir kez daha göstermiş olduk. Hatay'a gideceğim, keşke Kahramanmaraş'a da gidebilsem; ama oraya gitmek çok zor. Oradaki kurtarma ekipleri hiç düşünmeden koşarak buraya geldiler. Hiç olmazsa bazı kişileri kurtarabildiler. Biz de kendi kapasitemiz kapsamında her türlü yardımı yapmak istiyoruz. Bir sonraki dönemde biz ne yapabiliriz, diye konuştuk. Kapasitemiz ile maksimum olarak bütün süreçlerde yer alacağız. Deprem bölgesine destek vermek istiyoruz. Savaş tecrübelerimiz halen yaşıyor, o insanlar da yardımcı olmak istiyorlar. Bosna Hersek'te de siyasi partiler arasında farklı düşünceler vardır ama bu konuda herkes aynı düşünüyor; biz Türkiye'ye yardım etmek istiyoruz, bu konuda herkes hemfikir."
Ne olmuştu?
The China Times gazetesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ülkeye yardıma gelen Tayvanlı arama-kurtarma ekiplerinin ülkelerine döndüğüne ilişkin bir haber hazırlamıştı. Haberde, Tayvan ekibi için çevirmenlik yapan Ye Masi, Tayvan ekibinin Adıyaman’da enkazda yaşayanların olabileceği bir alan bulduktan sonra yerel ekiplerin araya girip enkaz kaldırmaya başladığını iddia etmişti. Yemasi, Türkiye’deki ekiplerin kendilerini, “kibarca alandan uzaklaştırdığını” söylemişti.
Taipei Ekonomi ve Kültür Komisyonu ise Adıyaman'daki arama-kurtarma çalışmaları sırasında Tayvanlı ekibin enkaz çalışmalarından uzaklaştırıldığına ilişkin haberlerin asılsız olduğunu, herkesin ortak gayesinin hayat kurtarmak olduğunu vurgulamıştı.
Ayrıntılar geliyor...