TBMM Genel Kurulu'nda, Ulaştırma ve Altyapı ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının 2024 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Bizim ülkemizde çiftçi ne yaptırılıyor; ABD ile rekabet ettiriliyor, Avrupa Birliği ile rekabet ettiriliyor. Bunların hepsinin farkındayız, Sayın Bakan da farkında. Bilin sayın bakan şu anda köylerde bakkallar kapandı. Emlakçı ofisleri açıldı. Şu anda köylerde insanlar tarlalarını satıyorlar" dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporlarının görüşmeleri devam ediyor.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, şunları söyledi:
"Ülkemizde gıda enflasyonu 37 aydır kesintisiz olarak yükseliyor"
"Ülkemizin yaşamakta olduğu ekonomik kriz ve bu ekonomik krize paralel olarak yaşadığımız enflasyon tüm vatandaşlarımızın belini bükmüştür. Fakat bir grup insanımız var ki bunlar tamamen iktidarca yüzüstü bırakılmış, sorunları görmezden gelinmiş ve enflasyon karşısında ezilmelerine göz yumulmuştur. Bu insanlar çiftçilerimiz, üreticilerimizden başkası değildir. Ülkemizde gıda enflasyonu 37 aydır kesintisiz olarak yükseliyor. Bu 37 aylık süreçte gıda enflasyonu da genel enflasyonun üzerinde seyrediyor. Bereketli tarım arazilerine sahip ülkemizde gıda enflasyonunun önünü alamamak iktidarın eseridir. Üreticimiz neden küstürüldü? Neden küstürüldü de yıllardır icra ettikleri baba, ata mesleklerini terk etti?
TMO 2023 yılında ekmeklik buğdayın fiyatını 8 lira 25 kuruş olarak açıkladı. Bu fiyat 2022 yılında ise 6 liraydı. İktidar gerçek enflasyonun uzağında kalan bu fiyatı buğday üreticisi çiftçilerimize reva görmekle kalmadı bu sene TMO depolarında ne hikmetse buğdaya yer bulunamadı, çiftçilerimiz yapay ve kısıtlı bir randevu kriziyle baş başa bırakıldı. TMO'dan randevu alamayan çiftçilerimiz ürünlerini açıklanan 8 lira 25 kuruş fiyattan dahi satamadı. Açıklanan buğday fiyatına ve randevu krizine isyan eden baş kaldıran çiftçilerimizi duyan, umursayan olmadı. İktidar buğdayda olduğu gibi mısırda da çiftçilerimizin alın terini hiçe saydı. 2022 yılında danelik mısırda açıklanan 5 lira 70 kuruşluk fiyat 2023 yılında 6 liraya çıkarıldı. Çiftçimizle adeta dalga geçildi.
Mustafa Bilici
"Çiftçilerimiz açıklanan fiyatlar karşısında feryat etti, duyan umursayan olmadı"
Şeker ve şeker pancarı 2022 yılında açıklanan fiyat kilo başına 1 lira 45 kuruştu. 2023 yılında ise 1 lira 85 kuruşa çıkarıldı. Şeker pancarı üreticilerimizin yoğun itirazlarına karşılık fiyatta herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Gerçek enflasyonla alakası olmayan bu artış şeker pancarı üreticimize maalesef reva görüldü. Geçtiğimiz 20 yılda şeker pancarı eken çiftçi sayımız 492 binden 86 bine geriledi. Ülkemiz ilk kez 2022 yılında Rusya'dan şeker ithal edecek duruma düştü. Şeker pancarı üreticimizin seslenişini, yakarışını duyan, umursayan maalesef yine olmadı. İktidar pamuk üreticisi çiftçimizi de diğer çiftçilerimizden ayırt etmedi. Onları mağdur etme konusunda da geri durmadı. 2023 yılında açıklanan pamuk fiyatları 2022'nin gerisinde kaldı. Pamuk fiyatlarına ülkemizin çeşitli yerlerinden Urfa'dan, Adana'dan, Aydın'dan tepkiler yükseldi. Çiftçilerimiz açıklanan fiyatlar karşısında feryat etti. Duyan, umursayan olmadı.
Yağlık ayçiçeği üreticilerimizin de kaderi diğer çiftçilerimizin kaderinden farklı olmadı. 2022 yılındaki fiyatlar 2023 yılındaki fiyatlardan farklı olmadı. Ürün fiyatlarından şikayet edenler sadece saydığımız bu üreticilerimiz değil. Fındık üreticilerimiz yıllardır adaletsiz fiyatlar ile mücadele ediyor. Kiraz üreticimiz kirazı dalında bırakıyor. Kayısı üreticimiz ürünlerini yerlere döküyor eylem yapıyor. Markette 25 lira olan limonu 3 liraya satmak zorunda kalan limon üreticimiz ağaçlarını kesiyor. Bilen yok, duyan yok, umursayan yok. Vatandaşlarımızın bu şikâyetlerini soru önergeleriyle bakanlığa soruyoruz, çözüm arıyoruz, cevaplayan yok ve en nihayetinde anlaşılıyor ki tüm bunların ser sebebi, iktidarın bir tarım politikası yok. Bu yokluklar silsilesinin ise faturası ağır oldu. Ülkemizin son yirmi yıldaki ekili alanı 27 milyon dekar azalıyor; bu, 3 Trakya büyüklüğünde bir alana tekabül ediyor.
"Çiftçimiz hariç tüm dünya üreticileri iktidarca kalkındırılıyor"
Üreticilerimizi tiye alan fiyatları açıklamakta bir beis görmeyen, üreticilerimizi tarıma ve üretime küstüren Bakanlık 2022 yılında 64 milyar lira, 2023’te 133 milyar lira olan bütçesini 2024 yılında 283 milyara çıkarmayı talep ediyor. Son iki yılda açıklanan ürün fiyatları ortadayken Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi geçtiğimiz yıl yüzde 106 artırılıyor, bu sene yüzde 114 artırılıyor. Peki, buğday fiyatını ne kadar artırdınız? Yüzde 30. Mısır fiyatını ne kadar artırdınız? Yüzde 5. Şeker pancarı fiyatını ne kadar artırdınız? Yüzde 28. Peki, tarımsal üretimde büyük rol oynayan motorin ne kadar arttı? Yüzde 100’e yakın. Mesele Bakanlık bütçesi olduğu zaman enflasyonu çok iyi hesaplıyorsunuz fakat mesele çiftçimize geldiğinde yüzde 5’lik fiyat artışları yapmaya çekinmiyorsunuz. Üreticimizin içerisinde bulunduğu acı tabloyu açıklamaya çalışıyorum. İktidar da bu acı tablonun elbette ki farkında fakat çözüm olarak girdikleri arayışlar çiftçimizi değil 3-5 kişiyi kalkındırıyor.
Tarımsal ürün ithalatında yıllar geçtikçe rekor tazeleyen ülkemiz Rusya hububat üreticisini kalkındırıyor, Ukraynalı mısır üreticisini kalkındırıyor, Amerikalı pamuk üreticisini kalkındırıyor, kısacası çiftçimiz hariç tüm dünya üreticileri iktidarca kalkındırılıyor. Tarımsal ürün ithalatında rekorlara oynayan iktidar kendi topraklarımızı bırakıp TİGEM vasıtasıyla Sudan’da tarım yapmaya kalkışıyor. Sudan hükümetiyle anlaşıyor, şirketler kuruyor yıllardır hiçbir üretimin yapılmadığı Sudan macerasına paralar aktarıyor, kurduğu şirketin yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı tahsis ediyor; fakat neyi yapmıyor biliyor musunuz? Bu bonkör tutumunu kendi öz çiftçimize karşı sergilemiyor, kendi çiftçisini ezmekte bir beis görmüyor, kendi çiftçisine karşı en ufak bir ayrıcalıktan dahi imtina ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri derhâl ellerini başlarına koyup düşünmek ve ne yaptıklarının bilincine varmak zorundadırlar. Tarımdaki bu gidişat, gidişat değildir. Bu plansızlık ve çiftçiyi göz ardı eden politikalar devam ettiği sürece gıda enflasyonunun önünü almak hayalden ibarettir."
AKP'li Büşra Paker: 5G teknolojisinde dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağız
AKP İstanbul Milletvekili Büşra Paker, "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi"nin hayata geçirileceğini; 5G teknolojisinde dışa bağımlılığın ortadan kaldırılacağını söyledi.
Fiber abone sayısının 1 milyondan 6,5 milyona çıktığını anlatan Paker, internet abonelerinin üçte birinin fiber abonesi olduğunu söyledi. Büşra Paker, şunları kaydetti:
"Milli teknoloji hamlesi çerçevesinde iletişimi güçlendiren altyapıları, mobil iletişim hizmetleriyle birleştirerek ülkemizin bir ucundan diğerine kesintisiz iletişimi sağlamaya kararlılıkla devam ediyoruz. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi'ni hayata geçiriyoruz. 5G teknolojisinde dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağız. Söz konusu bu projeyle geliştirilen yerli ve milli 5G ürünleri kullanarak test şebekesi kurduk ve bu şebeke üzerinden 5G teknolojisine ilişkin çeşitli demo gösterimlerini de yaptık."
Büşra Paker
"Yollarımızı ve yatırımlarımızı hızlandırdık"
AKP Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, ulaşım ve iletişim alanında önemli yatırımların yapıldığını söyledi.
İktidarları döneminde yolların daha güvenli hale getirildiğini belirten Oğuz, zor bölgelerin tünellerle ve viyadüklerle aşıldığını ifade etti. Mustafa Oğuz, "'Türkiye Yüzyılı'nda Türkiye hızlanıyor' dedik. Yollarımızı ve yatırımlarımızı da hızlandırdık." diye konuştu.
AKP Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün, iktidarları dönemindeki politikalarla hava yolunun "halkın yolu" haline geldiğini ifade etti.
Türkiye'nin dünya çapında sivil havacılıkla ilgili kararlar alan ve onaylayan ülkelerden biri haline geldiğini vurgulayan Özgün, 2003 yılından 2023 Kasım ayı sonu itibarıyla hava aracı sayısında yüzde 276, uçak sayısında yüzde 309, koltuk kapasitesinde yüzde 367, kargo kapasitesinde de yüzde 730 artış sağlandığını bildirdi.
"Ülkenin her tarafına hizmet ağımızı yaydık"
AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, son 20 yılda atılan adımlarla her alanda gurur duyulacak hizmetlerin yapıldığını belirtti.
Türkiye Yüzyılı'na başlandığını ifade eden Yegin, bu yüzyılda Türkiye'nin daha iyi noktaya taşınacağını söyledi.
Orhan Yegin, AK Parti'nin, kendisinden önceki dönemlerden daha fazla yatırımları hayata geçirdiğini dile getirerek, "Ülkenin her tarafına hizmet ağımızı yaydık. Ayrım yapmadan, herkesi bir ve bütün görerek, kimseyi ayırt etmeden hizmet götürdük. 21 yılda hizmetleri yaparken 'Ülkeyi batırdınız, tarımı bitirdiniz, gidiyorsunuz' dendi. Bugün Türkiye'yi, tarımsal gayrisafi yurt içi hasıla bakımından Avrupa'da lider ülke haline getirdik." dedi.
"Kürtlerin ve Türklerin devleti Türkiye Cumhuriyeti'dir"
AKP Kars Milletvekili Adem Çalkın, Türkiye'nin kalkınması için tüm engelleri ortadan kaldırdıklarını vurguladı.
Üreticileri desteklemeye devam edeceklerini belirten Çalkın, tarımsal üretim yapanlara da çeşitli imkanların sunulduğunu aktardı.
Adem Çalkın, bazı milletvekillerinin, Kürtlerin inançları, kültür ve kimliğiyle özdeşleşmeyen ifadeler kullandığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde temel hak ve hürriyetlerin korunması, demokratik adımlar konusunda Cumhuriyet tarihimizin en köklü adımları AK Parti iktidarları döneminde atılmıştır. Tarih ve vicdan karşısında kabul etmek gerekir ki bu bir devrimdir. DEM Parti Grup Başkanvekili, Gazi Meclisimizin çatısı altında, Kürtlerin temsilcisi olarak, Kürtlerin gelenek, görenek, milli ve manevi değerlerine aykırı, katliamcı, suikastçı, İmralı'daki terörist başını göstererek, elde edilen demokratik kazanımları ona mal etme yalanını ortaya atmıştır. Bu asla kabul edilemez. Biz Kürtler bunu kabul etmiyoruz. Bunlar sizin Kürtlere dayatmanızdır. Kürtlerin temsili söz konusuysa, bu temsil, Gazi Meclisimizin milletvekillerindedir. Bugün karşı karşıya kaldığımız esas sorun, Kürtlerin varlığının inkarı değildir, yaşanan bu devrimin inkar ediliyor olmasıdır... 'Kürtlerin devleti yoktur' diyorlar. Kürtlerin ve Türklerin devleti Türkiye Cumhuriyeti'dir. Allah'ın izniyle de ilelebet yaşayacaktır."
"Türkiye, orman varlığını artıran sayılı ülkelerden birisi"
AKP Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan, Türkiye Yüzyılı'nın "üreticinin yüzyılı" olacağını söyledi.
Türkiye'nin orman varlığını artıran sayılı ülkelerden birisi olduğunun altını çizen Özcan, en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Türkiye'nin dünyada 6'ncı, Avrupa'da ise birinci olduğunu söyledi.
"Bilet fiyatları almış başını gitmiş; halk, cenazesine gidemiyor"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, şunları söyledi:
"AKP iktidarı rantların, ihalelerinin derdindeyken halkın sorunları ortada duruyor. Bilet fiyatları almış başını gitmiş. Halk cenazesine, düğününe gidemiyor. 24 saatlik yolu insanlar otobüsle gitmeye çalışıyor. Sabah buraya gelmişsiniz 'uzaya çıkacağız' diyorsunuz ya... Uçak bulamıyoruz uçak. Urfa milletvekilleri de burada, soruyorum ya. Urfa'da uçuş yok, Mardin'den uçuş yok. Antep'ten uçuş yok. 'Ayrımcılığımız yok' dediler sabah. Tüm bölgeler eşit dediler. Soruyorum size, Trabzon'a neden bu kadar çok uçuş var. Bakan Trabzonlu olduğu için değil, Trabzonluların sarı kaşı sarı gözü için de değil. Topraklarını parselleyip sattıkları Katarlı müteahhitler gelsin de burada talan etsinler diye yapıyorlar. Orada da halka bir şey yok. Haziran ayında 2 milyon nüfuslu Diyarbakır'a 34, Trabzon'a 145 sefer yapılmış, gelmişler burada 'hiçbir yerde ayrımcılık yapılmadığından' bahsediyorsunuz. Kürde yol da yok yolculuk da yok."
Dilan Kunt Ayan
"Adaleti olamayan, edebi olmayan, cömertliği olmayan bir bütçe"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, şunları söyledi:
"Hazreti Ömer'in çok güzel bir sözü var. 'Adalet olmadıkça yönetimin; edep olmadıkça asaletin; cömert olmadıkça zenginliğin faydası olmaz.' Adaleti olamayan, edebi olmayan, cömertliği olmayan bir bütçe. Bütçenin mantığı hak üzeridir. Bu bütçe haram bütçesidir. Millet faizin, enflasyonun altında inim inim inliyor, siz pembe bir tablo izliyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanı, '2023 hedefim ilk 10' dedi, 21. Sayın Cumhurbaşkanı 'milli gelir 2 trilyon' dedi. 1 trilyonu zor bulduk. İhracat 500 milyar dedi, 250 milyarda kaldık. İşsizlik yüzde 5'in altına düşecek dedik... 'Enflasyonu tek haneye indireceğiz' dediniz, yahu ayıp ayıp... Ukrayna'da Rusya'da enflasyon yüzde 20 değil ya. Bu ülkeye yüzde 70 enflasyon yaşatmanın tek bir mantığı olabilir o da şu, devletin ahlak, liyakat ve ehliyetten yoksunlaşmasıdır.
"FETÖ'nün çakma kopyası çıktınız"
5 bin korumayla Hatay'a gidip miting yapabilirsiniz ama deprem bölgelerindeki diğer insanlarımızın evsiz çadırsız kalan insanımızla göz göze gelemezsiniz. Bir yıl içinde herkes evine girecek dediniz, yapmadınız. Seçim meydanlarında mülakat dediniz FETÖ'nün çakma kopyası çıktınız. FETÖ soru çalıp yandaşlarına dağıttı, siz mülakatla size biat ve itaat edenleri devlete doldurdunuz."
"Bizim ülkemizde çiftçi ABD ve Avrupa ile rekabet ettiriliyor"
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde söz aldı. Sarıbal, şunları söyledi:
"Şu anda uygulanan tarım politikasının özü şudur, göç politikasıdır. Mülksüzleştirme politikasıdır. Üretme tüket politikasıdır. Üretme ithal et politikasıdır. Bu ülkenin çiftçisine dünyada hiçbir ülkenin çiftçisine olmayan bir görev yüklenilmiştir, rekabetçi bir çiftçi politikası. Bizim ülkemizde çiftçi ne yaptırılıyor; ABD ile rekabet ettiriliyor, Avrupa Birliği ile rekabet ettiriliyor. Bunların hepsinin farkındayız, Sayın Bakan da farkında. Bilin sayın bakan şu anda köylerde bakkallar kapandı. Emlakçı ofisleri açıldı. Şu anda köylerde insanlar tarlalarını satıyorlar."
Güncellenecek...