Gündem

"Bu seçimin sonucuna itiraz eden olmadı; Bakırköylü Elpidophoros, Amerika Başpiskoposu oldu"

Seçim kazanan Lambriadis: Çok önemli bir sorumluluk, hem Kilisemiz, hem Türkiye için...

12 Mayıs 2019 08:37
İstanbul, Balat’taki Grek Ortodoks Patrikliği boş bulunan Amerika Başpiskoposluğuna Sinod Meclisi'nde yapılan oylama ile Heybeliada Ruhban Okulu Müdürü ve Bursa Kilisesi Başrahibi Elpidophoros Lambriadis seçildi. Dün ilan edilen seçim sonuçlarını değerlendiren Gazeteci Murat Yetkin haberi "Bu seçim de İstanbul’da yapıldı ama sonucuna itiraz eden olmadı" sözleriyle duyurdu. 
 
Seçim, Grek Ortodoks Patriği Bartholomeos’un ruhani önderliğinde 2019 başından bu yana attığı ikinci stratejik adım olarak ifade ediliyor. Bartholomeos, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğrudan devreye girdiği baskılara rağmen 5 Ocak 2019’da yaklaşık 40 milyon üyesi bulunan Ukrayna Grek Ortodoks Kilisesinin bağımsızlığını tanıyarak Moskova kilisesinin etkisinden çıkmasını sağlamıştı. Şimdi de tarihte ilk defa bir Türk vatandaşı merkezi New York’ta bulunan Amerikan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğuna getirildi; ABD’deki 1,5 milyon Grek Ortodoks’un en üst ruhban makamı olan Başpiskoposluk son yıllarda mali sorunlarla boğuşuyordu. Amerika Kilisesi, Ekümenik Partiklik olarak İstanbul’u ve Patrik Bartholomeos’u tanıyor. 

Seçiminin ilanı ardından YetkinReport’un sorularını yanıtlayan Lambriadis şunları söyledi:

“Bu göreve seçildiğim için çok mutluyum. Çok önemli bir sorumluluk, hem Kilisemiz, hem Türkiye için. Haziran sonunda başlayacağım bu önemli görevi başarmak için elimden gelen gayreti göstereceğim.”


YetkinReport'taki haberin tamamı için tıklayın