Dünya

Britanya'da bir grup erkek, babalık izninin iyileştirilmesi için heykellere bebek askısı bağladı

Kampanyacılar bu ay içinde başbakana açık bir mektup göndererek babalık izninin iyileştirilmesi için bir an önce harekete geçmesi çağrısında bulunmayı planlıyor

17 Eylül 2024 14:43

T24 Dış Haberler

Babalık izninin artırılması için kampanya yürüten erkekler, Londra'nın merkezindeki bronz erkek heykellerine bebeklerin taşındığı kanguru "slingler" içinde gerçek boyutlarda maket bebekler bağladı. Kampanyacı erkekler, hükûmeti, Britanya'nın ebeveyn izni seçeneklerini iyileştirmeye çağırdı. 

Yeni bir kampanya grubu olan Dad Shift'in aktivistleri, baba-bebek bağının önemine dikkat çekmek amacıyla mühendis Isambard Kingdom Brunel, aktörler Laurence Olivier ve Gene Kelly ile futbolcular Thierry Henry ve Tony Adams'ın heykellerine maket bebekler bağladılar.

Britanya, haftalık 184 pound ödenen sadece iki haftalık yasal izinle Avrupa'daki en kötü babalık izni haklarına sahip. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Britanya'daki her üç babadan birinin çocuklarının doğumundan sonra hiç babalık izni almadığını ve babalık izni alan her iki aileden birinin daha sonra maddi olarak zorlandığını ortaya koydu. 

Kampanyacılar bu ay içinde başbakana açık bir mektup göndererek babalık izninin iyileştirilmesi için bir an önce harekete geçmesi çağrısında bulunmayı planlıyor.

Kampanyacılar, “insanlar için uygun fiyatlı, önemli bir süre tanıyan ve ebeveynler arasında eşitliği destekleyen ebeveyn izni” talep ediyor.

Kampanya lansmanı için yapılan yeni kamuoyu yoklamasına göre Britanya'da babaların yüzde 90'ı çocuklarının hayatlarının daha büyük bir parçası olmak istediklerini belirtiyor. 

İşçi Partisi manifestosunda, hükûmetinin “hükümetteki ilk yılında, çalışan aileleri en iyi şekilde desteklemesi için ebeveyn izni sistemini gözden geçireceği” sözünü vermişti. 

Kampanya grubunun kurucu ortakları George Gabriel ve Alex Lloyd Hunter, ebeveynlerin bebek askısı bağlama sanatında ustalaşmalarına ve yeni doğan bebekleriyle bağ kurmalarına yardımcı olmak için dersler veren Mel Pinet'in desteğiyle, model bebekleri erkek heykellerine bağlamak için Londra'nın merkezini dolaştı. Seçkin erkek figürlerinin heykellerinin göğüslerine sarılmış bebeklerle birlikte görülmesi sabah işe gidenlerin büyük ilgisini çekti. Pek çok insan fotoğraf çekmek için durdu. Kampaya grubu da olumlu anlamda kışkırtıcı olmasını istiyordu. 

Gabriel, “Kamusal yaşamdaki figürleri tasvir edişimizde ve anlayışımızda büyük bir dengesizlik var. Kadınlara genellikle eş, anne ve kız olarak yaşamları hakkında sorular sorulurken, kamusal yaşamdaki erkek figürler genellikle kendilerinin bu yönlerini paylaşmaya davet edilmezler. Biz de onların babalık rollerine ve hayatlarına bebek girdiğinde insanlara daha iyi destek olma ihtiyacına dikkat çekmek istedik" ifadelerini kullandı.