Ekonomi

Borsayı en çok gençler terk etti

14 Ekim 2024 10:17

T24 Ekonomi

Son verilere göre Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı hızla düştü. Verilere göre borsayı en çok terk edenler ise gençler oldu.

Son 4 ayda hisse senedi ya­tırımcı sayısında 1 mil­yon 171 kişi düşüş yaşandı. Yaş profillerine bakıldığında yatırımcı sayısındaki en hızlı azalış 30 yaş altı grupta oldu.

Dünya gazetesi yazarı Ufuk Korcan konuya dair tespitlerde bulundu. Korcan, şunları söyledi:

"Hisselerin zayıf performan­sı, halka arzların cazibesinin azalması ve mevduat gibi sa­bit getirili enstrümanlardaki risksiz getiri imkanı borsadan kaçışın nedenleri olarak sıra­lanıyor. Borsa İstanbul’un 38 yıllık tarihinin büyük bölümünde piyasa aktörlerinin ortak he­defi sermayenin tabana yayıl­masıydı. Hisse senedi yatırı­mı yapanların sayısı yerel ve küresel konjonktüre göre ba­zı dönemlerde arttı, bazı dö­nemlerde de azaldı. Ama tüm dünyayı eve kapatan pandemi dönemi küresel anlamda hisse senetlerine ilgiyi artırdı. Tür­kiye’de yüksek enflasyonist ortamda uygulanan düşük faiz politikası, tasarrufla­rını koruma içgüdü­süyle çok sayıda ki­şiyi borsaya yöneltti. Bu süreçte halka arz­ların artması ve bor­sayla yeni tanışan şir­ket hisselerinin gös­terdiği performans da yine yatırımcı sayısı­nın artmasına önem­li katkı sağladı. Uzun yıllar 1 milyon civarında olan Borsa İstanbul’daki hisse senedi ya­tırımcı sayısı, 2021 yılında ilk kez 2 milyon seviyesini aştı. Tarihler Mayıs 2024’ü göster­diğinde ise hisse senedi yatı­rımcı sayısı 8 milyon 285 bin ile rekor kırdı."

 

'Faruk' gibi yaşlı insanların cinselliği ve arzuları neden bir tabu?