Gündem

Bob Geldof: Cesarette güç vardır, ne yaparsanız yapın, başlayın!

“Vazgeçmek umutsuzluğa teslim olmaktır, insan olmak için bazı çabalar gerekli"

15 Mart 2023 22:27

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan dünyaca ünlü sanatçı ve aktivist Sir Bob Geldof, Türkiye’nin ikinci yüzyılında Atatürk ve laiklik vurgusu yaptı. Vazgeçmeyi umutsuzluğa teslim olmak olarak tanımlayan Geldof, “Ne yaparsanız yapın, başlayın. Çünkü cesarette akıl vardır, sihir vardır, güç vardır.  Bizim aklımız var, gücümüz var, sihrimiz var” dedi.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ilk gününde imzalı gitarını İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bir Kira Bir Yuva kampanyasına depremzedeler için bağışlayan İrlandalı müzisyen, söz yazarı ve aktivist Sir Bob Geldof konuştu.

"Dünya bazı ülkeleri görmezden gelebilir ama Türkiye’yi asla görmezden gelemez"

Bob Geldof, “Türkiye’ye her zaman hayranlık duydum. Türkiye her zaman yüzlerce nedenden dolayı benim ilgimi çekti. Her zaman önemli olmaya devam edecek. Coğrafi konumu çok önemli. Durmaksızın siyasal kasırganın içinde kapana kısıldığını söylemek mümkün. Avrupa Birliği’nin dev ekonomisi, Orta Doğu’nun kışkırtıcı siyaseti ve Rusya’nın gangsterliğini düşündüğümüzde Türkiye çalkantılı bir siyaset ve ekonominin arasında kalıyor. Dünya bazı ülkeleri görmezden gelebilir ama Türkiye’yi asla görmezden gelemez” diye konuştu.

“Türkiye ulusal yenilemeye en çok ihtiyacı olan ülkelerden birisi”

Geldof, “Biz hepimiz, eski beklentilerin artık geçerli olmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Artık bilinenler üzerinden politika üretilemiyor. Değişim her zaman kaygıyı artırır. Bu kongre de değişimi hedefliyor, farklı bir arayışla gelişim istiyor. Burada yapılanlar, Türkiye’yi yenilemek için bir çalışmadır. Türkiye’nin avantajları ve fırsatları çok. Bu avantajlar bizde yok. Daha iyileştirilmiş avantajlar var. Peki, yeni dünyayı nasıl bulacağız? Eğer tek bir insan kontrolü varsa ya da yasal düzenlemeleri tek kişi yapıyorsa bu zor olabilir” ifadelerini kullandı.

“Vazgeçmek umutsuzluğa teslim olmaktır”

Geldof, “71 yaşındayım ve dünyanın yaşadığı en tehlikeli zamanlardan birindeyiz. Dünyamızda her yerde gerçek tehlike var ve büyüyor, artıyor. Giderek yoğun bir hale geliyorlar. Depremler, pandemi, kuraklık, seller, nükleer savaş tehditleri, finansal krizler, gıda krizi, iklim krizi. Sonuçlarını ve eylemlerini zar zor anladığımız yeni teknolojiler var. Kültür savaşları ülkeleri kasıp kavuruyor. Dünya nüfusunun yüzde 70’ini yöneten otokratlar bu ortamdan memnunlar. Bu salon nefes alabildiğimiz, aklımızı koruyabildiğimiz bir salon. Denemeliyiz. Vazgeçmek umutsuzluğa teslim olmaktır. İnsan olmak için bazı çabalar gerekli” şeklinde konuştu.

“Atatürk kaos varken farklı bir ülkenin hayalini kurdu”

Voltaire’in 18’inci yüzyılda insan aklına en çok etki eden unsurların iklim, devlet ve din söylemini hatırlatan Geldof, “Türklerin, Atatürk’ün en büyük başarısı, dini devlet işlerinden ayırmaktı. Atatürk, bir ulusun kültürel güçlerini kullanarak, yeni dünyada çağdaş bir ekonomi aradı. Atatürk’ün büyük iç görüsü, bir ulusun geçmişin gölgesine ait olmasına izin vermemesiydi. Türkiye bu fikirden uzaklaşmamalı. Atatürk bu topraklarda kaos varken burada farklı bir ülkenin hayalini kurdu. Toplum için neyin önemli olduğunu ortaya koyarak bütün ülke için radikal bir devrim gerçekleştirdi” diye konuştu.

Geldof konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Sayın başkan, ne yaparsanız yapın, başlayın. Çünkü cesarette akıl vardır, sihir vardır, güç vardır.  Bizim aklımız var, gücümüz var sihrimiz var.”  

TIKLAYIN | Bir hafta sürecek 2. Yüzyılın İktisat Kongresi başladı: Millet İttifakı liderleri, Bob Geldof, Francis Fukuyama, Joschka Fischer de katılıyor

TIKLAYIN | İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi | Tunç Soyer: Başardık yine başaracağız

TIKLAYIN | Tunç Soyer: Geleceğin Türkiye'si demokratik, adil, müreffeh ve özgür olacak

TIKLAYIN | İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi | Bekir Ağırdır: Umudumu yaşamak istiyorum

TKLAYIN | Selin Sayek Böke: Şafak sökmek üzere; halkın dönemi başlıyor, biz başlıyoruz!