GONCA TOKYOL
Saadet Partisi’nin Türkiye’nin önde gelen dolandırıcılarından Sülün Osman’ı konu alan ve ‘Organize İşler: Sazan Sarmalı’ filminin gösterimleri öncesinde sinema salonlarında yayınlanması için özel olarak hazırlanan reklam filmi yayından kaldırıldı.
T24’ün aldığı bilgiye göre, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ‘organize baskı sonucunda’ kaldırıldığını söylediği reklam filminin yine bir dolandırıcılık hikayesinin anlatan Organize İşler filminden önce yayınlanması için MARS Entertainment Group’la anlaşıldı. T24’e bilgi veren kaynaklar, reklam filmini yayından kaldırma kararının MARS Group tarafından alındığını ve Saadet Partisi’ne yayından kaldırılan reklam filmi yerine bir başka içerik gönderilmesi teklifinin yapıldığını savundu.
T24’ün iddiayla ilgili ulaştığı MARS Entertainment Group haberin yayımlanışına kadar herhangi bir açıklama yapmadı.
Karamollaoğlu: Hükümet baskı kurdu
Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, bugün Ankara’da gazetecilerle yaptığı toplantıda reklam filminin yayından kaldırılmasını gündeme getirmiş ve “Hükümet Sülün Osman’dan niye bu kadar çekindi anlamadım. Baskı kurdular, reklam ajanslarına Sülün Osman’ı kaldırttılar” demişti. Karamollaoğlu, daha sonra da Twitter hesabından reklam filmini paylaşmış ve “FİLMDİ, GERÇEK OLDU! Organize bir şekilde yapılan baskılar sonucunda ‘Sülün Osman’ reklamımız yayından kaldırıldı. Takdir, milletimizindir!” notunu düşmüştü.
“Firmaları iktidar aradı” iddiası
Saadet Partisi Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yazıcı da, reklam filminin yayından kaldırılmasıyla ilgili olarak, Milli Gazete’ye yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Reklam filmimiz, ilgili firmaların iktidar tarafından aranıp baskı yapılması sonucunda dün itibariyle gösterimden kaldırıldı. Bu, Türkiye’deki siyasi atmosfer açısından tehlikeli bir davranıştır. Siyaset yapanlar açısından doğru bulmuyoruz, etik bir davranış değildir. Bizim bunun gibi birçok çalışmamız olacak.”
“Sülün Osman ilk değildi, son da olmadı”
Saadet Partisi’nin reklamında, 1950’ler ve 60’ların ‘ünlü’ isimlerinden Sülün Osman’ın hikayesi anlatılıyordu. Sülün Osman’la ilgili “Beyoğlu’ndaki tramvayı, Galata Kulesi’ni, Dolmabahçe’deki kuleyi ve hatta Taksim Meydanı’nı kendi malıymış gibi satıp dev bir varlık fonu kurmuştu” anlatımlarına yer verilen reklam filminde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhur İttifakı öncesi dönemde AKP’ye hitaben söylediği “Bunlar boruları kendilerine bağlamışlar” sözüne de gönderme yapılıyordu. Reklamda, yap-işlet-devlet modeli sebebiyle devletin köprüler için yaptığı ödemelere ithafen de şunlar söyleniyordu:
“Galata Köprüsü’ne adım atan herkesten geçiş ücreti aldı. Tabii o zamanlar köprüden geçmeyenler para ödemek zorunda değildi.”
Reklam, şu sözlerle sonlanıyordu: “Sülün Osman mesleğinde ilk değildi, sonuncu da olmadı. Bu işler bazen bireysel bazen organize işler ama her zaman yanlış işler. Saadet Partisi keyifli seyirler diler…”