Dünya

Bilim insanları, Kristof Kolomb'un kimliğiyle ilgili gizemi çözdü mü?

Bilim insanları Sevilla'daki kalıntıların Kristof Kolomb'a ait olduğunu bildirdi

11 Ekim 2024 14:21

T24 Dış Haberler

İspanya'daki bilim insanları, Kristof Kolomb'a ait olduğu iddia edilen kalıntıların gerçekten de ona ait olduğunu belirlediklerini aktardı. Daha önce denizcinin nereli olduğuna dair sayısız iddia ortaya atılmış ancak bu konuda tatmin edici bir kanıt bulunamamıştı. Sonuç, mezardan alınan DNA örneklerinin Kolomb'un kardeşi Diego ve oğlu Fernando'dan alınan örneklerle karşılaştırılmasıyla ortaya çıktı. Dünya tarihinin akışını değiştiren Kolomb, tarihin uzun zamandır iddia ettiği gibi gerçekten Cenovalı mıydı, yoksa Bask, Katalan, Galiçyalı, Yunan, Yahudi ya da Portekizli miydi, tartışmalarına son verilmiş gibi görünüyor. 

The Guardian'ın haberine göre; yirmi yıllık DNA testi ve araştırmasının ardından adli tıp uzmanı Jose Antonio Lorente, perşembe günü yaptığı açıklamada, Sevilla Katedrali'ndeki kalıntıların Kolomb'a ait olduğunu belirtti.

Kardeşi ve oğlundan alınan DNA örnekleri karşılaştırıldı

Granada Üniversitesindeki çalışmayı yöneten uzman, bugün yeni teknoloji sayesinde, Sevilla'daki kalıntıların Kristof Kolomb'a ait olduğuna dair önceki kısmi teorilerin kesin olarak doğrulandığını ifade etti. Sonuç, mezardan alınan DNA örneklerinin Kolomb'un kardeşi Diego ve oğlu Fernando'dan alınan örneklerle karşılaştırılmasıyla ortaya çıktı.

Lorente, araştırmanın çok karmaşık olduğunu ifade ederken “Gerçekten tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gereken çok sayıda çalışma ve analizde bize yardımcı olacak önemli sonuçlar var” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, Lorente daha önce Kolomb'un gerçekten Cenevizli olduğuna inandığını açıkça ifade etti. Ayrıca 2021'de “Bizim açımızdan İtalyan kökenli olduğuna dair hiçbir şüphe yok, ancak mevcut bir dizi teoriyi kapatabilecek nesnel veriler sağlayabiliriz” demişti.

Bilim insanı, ayrıca Kolomb'un bazı parçalarının hala Karayipler'de olabileceğine de işaret etti. 1877 yılında Dominik Cumhuriyeti'ndeki Santo Domingo Katedrali'nde yapılan bir kazıda, üzerinde işaretlenmiş kemik parçalarından oluşan ve “şanlı ve seçkin erkek, Kristof Kolomb" yazan küçük bir kurşun kutu ortaya çıkarılmıştı. Bu kalıntılar şimdi Santo Domingo Este'deki Faro a Colon anıtına, yani Columbus Deniz Feneri’ne gömülü.

Lorente, her iki kemik setinin de tamamlanmamış olması nedeniyle, her ikisinin de kâşife ait olabileceğini söyledi. 

İspanya'nın ulusal gününü kutladığı ve Kolomb'un Yeni Dünya'ya varışını andığı 12 Ekim Cumartesi günü gösterilecek özel TV programı "Columbus DNA: His True Origin"de çalışmanın sonuçları açıklanacak.

Denizcinin nereli olduğuna dair sayısız iddia ortaya atılıyor. Ancak İtalya, İsveç, Norveç, Portekiz, Fransa, Yunanistan, İskoçya ve birkaç farklı İspanyol bölgesinin de dahil olduğu iddialara rağmen bilim insanları artık cevabı buldukları konusunda ısrarcı.

İspanya devlet televizyonu RTVE'den yapılan açıklamada, 25 olası kökenden 8'inin daha baskın şekilde tartışıldığı ancak sadece bir tanesinin doğru olabileceği belirtildi. 

Gizem çözüldü mü?

İspanya'daki bilim insanları, kâşifin ölümünün üzerinden geçen beş yüzyıldan fazla bir süre sonra Kristof Kolomb'un peşini bırakmayan iki gizemi çözdüklerini iddia ediyorlar: Sevilla Katedrali'ndeki görkemli bir mezarda gömülü olan ve sık seyahat edilen kalıntılar gerçekten ona mı ait? Dünya tarihinin akışını değiştiren bu denizci, tarihin uzun zamandır iddia ettiği gibi gerçekten Cenovalı mıydı, yoksa Bask, Katalan, Galiçyalı, Yunan, Yahudi ya da Portekizli miydi?

Uzun süredir devam eden ve çoğu zaman çekişmeli geçen teorilere, Kolomb'un cesedinin ölümünden sonra yaptığı yolculuklar da yardımcı olmadı. Kolomb 1506 yılında İspanya'nın Valladolid kentinde ölmesine rağmen, bugün Haiti ve Dominik Cumhuriyeti olarak ikiye ayrılan Hispaniola adasına gömülmek istemişti. Kalıntıları 1542'de oraya götürüldü, 1795'te Küba'ya taşındı ve ardından İspanya-Amerika savaşından sonra İspanya’nın Küba'nın kontrolünü kaybetmesi üzerine 1898'de Sevilla'ya getirildi.