Ekonomi

BDDK kurucu üyesi: Halkbank yönetimi istifa etmeli, ekonomi hukuku açısından döviz satışı iptal edilemez

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Halkbank'ın internette düşük kurlu dolar ve euro satışını Meclis'e taşıdı

03 Eylül 2018 19:25

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Kurucu Üyesi Prof. Kemal Çevik, Halkbank’ın internet sitesinden düşük fiyatla döviz satışını değerlendirdi. Çevik, alım-satım işlemlerinin iptalinin hukuken mümkün olmadığını belirterek Halkbank yöneticilerini istifaya çağırdı. 

Düşük fiyata döviz satışını Meclis'e taşıyan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise "Haklarında idari soruşturma açılmış mıdır? diye sordu.

Sözcü'den Deniz Ayhan'a konuşan Çevik yaptığı açıklamada, “Bankanın alım-satım işlemlerinin herhangi bir geçerliliği olmadığı yönündeki sözleri, ekonomi hukuku açısından geçersizdir” dedi ve şunları söyledi:

“Bankacılık sektöründe emsali görülmemiş, son derece vahim hatayı yapanların bu açıklamaları daha vahim bir hatayı da ortaya koymaktadır. Belki de kasıtlı olarak bu fiili işleyenlerin sektöre ilerde telafisi mümkün olmayan zararlarını önlemek için ilgililerin derhal tedbir almaları kaçınılmazdır. BDDK ve bankanın hakim ortağı Hazine, sektörde güvenilirliklerini tartışmalı hale getirenler hakkında gerekeni yapmamaları onları da sorumlu kılar.

Alım-satım işlemlerinin herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır' yolundaki açıklama da, ekonomi hukuku açısından geçersizdir. Zira sözleşme serbestisini anayasal ilke olarak benimsemiş hukuk devleti olma yolunda mesafe alma çabasında olan ülkemiz, pozitif hukuku alım-satım sözleşmelerinin tarafı olan döviz alıcılarının hakkını gasp edemez. Konuya acilen müdahale edilmelidir.”

CHP Meclis'e taşıdı

Halkbank'ta yaşanan düşük kurlu dolar ve euro satışı CHP tarafından da Meclis gündemine taşındı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Antmen, “Halkbank ve iktidar, hata yaşanmadan ve hata sonrası bankadaki dolar ve euro tutarını nenen halen açıklamamaktadır? İktidar doların artış nedenini dış güçlere bağlarken, kendi devletinin bankasının yazılımını da dış güçlere mi yaptırmaktadır? Bu durumun sorumlusu kimlerdir? Haklarında idari soruşturma açılmış mıdır?'' sorularını yöneltti.