Uygar Çağan Ulusan-Ankara
Başkent Üniversitesi, EYT kapsamında emekli olan personelin kıdem tazminatlarını "en kısa sürede yatıracağız" demesine rağmen yine yatırmadı. Daha öncesinde 6 ay içinde ödemeyi tamamlayacaklarını söyleyen Başkent Üniversitesi yetkilileri, yalnızca iki taksiti yatırıp geriye kalan dört aylık taksiti ödememişti. Çalışanlar, üniversitenin kendilerine kalan 4 aylık taksiti 5’e bölüp ödeme yapacaklarını söylemesine rağmen adım atılmadığını söyledi. Bir yılı aşkın süredir ödemelerini alamayan üniversite çalışanları mağdur olduklarını ifade etti.
Başkent Üniversitesi’nde EYT kapsamında emekli olan personel, tazminatlarını sözleşmede belirtilen 6 ayda alması gerekirken, bir yılı geçen bir süre içerisinde sadece 2 aylık bir ödeme alabildi. Bunun üstüne üniversite kalan 4 aylık ödemeyi 5 takside böldü ama çalışanlara yine ödeme yapmadı.
Konuya ilişkin olarak T24’e konuşan bir çalışan, "Üniversite ile yaptığımız sözleşmeye göre üniversite bize ilk 4 ay ödeme yapmayacak, kalan 6 ayda kıdem tazminatlarımızı ödeyeceği yazıyordu. Buna rağmen yalnızca 2 aylık bir ödeme alabildik. Haberlerin çıkmasının ardından kalan 4 taksit 5’e bölündü, ödeme yapılacak denildi. Fakat ödeme hala yapılmadı. Bir yılı aşkın bir süredir yaklaşık olarak kabaca bir hesapla tazminatlarımızın hala yarısından fazlası yatmadı" dedi.
"Bazı çalışanlar alacakları tazminata güvenerek kredi çekip ev aldı"
Aralarında kıdem tazminatı alacaklarından dolayı buna güvenerek kredi çekenlerin olduğunu söyleyen çalışan, “Bazı personel EYT’den emekli olacağız diyerek kredi çekip ev aldılar. Tazminatımızı alınca kredimizi kapatırız diye düşündüler. Çalışanlar çok mağdur durumda. Birkaç arkadaşımız önceden bu durumu yetkili kişilerle konuşmuş.
Yetkili kişiler, 'Sizlere emekli olmanıza rağmen iş verdik, ekonomik zorluk var, en azından çalışıyorsunuz' demiş. Haberden sonra yapılan açıklamayı da biz çalışanlara yapmadılar. Bizi kâle alan yok” diye konuştu.
Olayların başlangıcında T24’e konuşan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, ödemede yaşanan gecikmenin sebebinin maliyetten ötürü olduğunu belirtmiş ve şöyle demişti:
"Başkent Üniversitesi çok sayıda kişinin çalıştığı bir yer. Yaklaşık 10 bin çalışanımız var. Geçen sene EYT düzenlemesi yapıldı, bu kapsamda bazı arkadaşlarımız emekli oldu. Emekli olan tüm arkadaşlarımızın parasını yatırdık. Hala çalışmaya devam eden arkadaşlarımızla ilgili de böyle bir sözleşme imzaladık. Bu sürede kimi ödemeleri yaptık, bazı arkadaşlarımızın yarısı yattı, bazı arkadaşlarımızın iki ya da üç taksitini yatırdık.
Ama malum olduğu üzere burası çok çalışanlı bir yer. Ekonomik durumdan da kaynaklı bu durum söz konusu oldu. Bizim arkadaşlarımız arasında çok eski çalışanlar da vardı. Bu yüzden maliyeti de ortada olduğu için biraz böyle bir gecikme yaşandı. Ama bu durumdan en çok biz muzdaribiz.
Çünkü çalışanlarımız mutlu olmalı ki iş verenler de mutlu olsun. Bizim de bu sürede eksiklerimiz olmuş olabilir ama en kısa sürede bu sorunu ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Parası yatırılmayan arkadaşların en kısa sürede parasını yatıracağız."