Dünya

Başkanlık yarışı hala bıçak sırtında fakat Harris, Trump'la farkı açıyor

Anketler, seçmenlerin büyük çoğunluğunun Harris'in bu karşılaşmayı kazandığına inandığını gösteriyor

21 Eylül 2024 14:51

T24 Dış Haberler

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine 45 gün kala seçim anketlerindeki başa baş durum devam ediyor. 

Donald Trump'a yönelik ikinci bir suikast girişimi şüphesiyle başlayan yeni haftada The Guardian'ın son 10 günlük anket ortalamaları Demokratların adayı Kamala Harris'i yüzde 48,5 ile yüzde 45,9 oranında olan Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın 2,6 puanlık bir farkla önde gösteriyor. 

Bu oran farkı, Harris'in geçen hafta sahip olduğu yüzde 0,9'luk üstünlüğe göre bir ilerlemeye işaret ediyor. Adaylar, 10 Eylül'de Philadelphia'da televizyonda planlanan tek münazaralarını gerçekleştirmişti. Münazaradan önceki iki haftada da anket sonuçları açısından daha bıçak sırtı bir tablo vardı.

Anketler, seçmenlerin büyük çoğunluğunun Harris'in bu karşılaşmayı kazandığına inandığını gösteriyor. 

New York Times/Philadelphia Inquirer/Siena tarafından ülke genelinde yapılan bir ankete göre adaylar yüzde 47'de berabere kaldı. Münazaradan önce aynı anket, Harris'i, Trump'ın 1 puan gerisinde gösteriyordu. 

Ekonomi yönetimine güvende fark açılıyor

Diğer ulusal anketler Harris için daha da olumlu seyrediyor. Morning Consult'un 11 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirdiği ankete göre Harris yüzde 51'e yüzde 45 ile 6 puanlık bir avantaj elde etti ve bu oran Joe Biden'ın Demokrat Parti'nin başına geçmesinden bu yana elde ettiği en yüksek oran oldu.

Ayrıca ekonomi konusunda hangi daha çok güvenilebileceği konusunda Trump ile arasındaki açık kapandı. Anketlere göre ekonomi, çoğu seçmenin gözünde en büyük sorun olmaya devam ediyor. Trump'ın Biden'a karşı enflasyon ve artan yaşam maliyetleri konusundaki galip görüntüsü, Harris'in adaylığından sonra erozyona uğramış gibi görünüyor. 

Associated Press-Norc anketi, seçmenlerin yüzde 41'inin Harris'e ekonomiyi yönetme konusunda güvendiğini, yüzde 43'ünün ise Trump'ı desteklediğini gösterdi