Gündem

Barış Terkoğlu: Erdoğan her gün "Ey Batı, İsrail’e silah vermeyi ne zaman bırakacaksın" diyor, İsrail'in en büyük silah tedarikçisi İstanbul'da fuara davet ediliyor; yersen!

"Protesto eden kişi yaka paça gözaltına alınıyor; sonra da dünyaya Filistin dersi vermeye çalışıyor"

28 Ekim 2024 08:55

T24 Haber Merkezi

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, İsrail'in en önemli silah tedarikçilerinden İngiliz BAE System'in İstanbul'da düzenlenen SAHA EXPO Savunma Fuarı’na katılmasını protesto eden İslamcı gazeteci Adem Özköse'nin yaka paça gözaltına alındığını hatırlatarak, "İktidara göre, canınızın istediği kadar İsrail karşıtı olabilirsiniz. İsrail’e istediğiniz kadar beddua edebilirsiniz. Starbucks’ta kahve içenleri dövüp, kolaları yerlere dökebilirsiniz. Yeter ki İsrail ile derin ticareti sorgulamayın" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - SAHA EXPO 2024'te BAE Systems'in fuara katılımını protesto eden Adem Özköse gözaltına alındı

Barış Terkoğlu, "İsrail’e dokundurmayan İslamcılar" başlıklı yazısında, İstanbul'da düzenlenen SAHA EXPO Savunma Fuarı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Tam bir devlet fuarı"

"SAHA, EXPO organizatörlüğünde 2 yılda bir düzenleniyor. SAHA İstanbul’un yönetim kurulu başkanı, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar. Fuar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşiyor. Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları başta olmak üzere birçok kamu kurumu destekleyenleri arasında. Aselsan’dan MKE’ye kadar savunma sanayisinin kritik şirketleri de sponsorlar listesinde. Anadolu Ajansı (AA) ise medya partnerlerinin en tepesinde. Kısacası, tam bir devlet fuarı."

"Adem Özköse 'özgürlük' sembolüydü"

İsrail'in en büyük silah tedarikçilerinden İngiliz BAE System'in fuarda açtığı standın önüne gelerek, “Bu İsrail’in en büyük silah tedarikçilerinden biri, Gazze’de kardeşlerimiz öldürülürken buna izin vermeyelim” diye bağırınca yaka paça gözaltına alınan gazeteci Adem Özköse ile ilgili bilgiler de aktaran Terkoğlu, "Özköse, Esad’ı eleştiren belgesel çekme iddiasıyla ülkeye gitmişti. Burada hapse atılan Özköse’yi kurtarmak için devletlerarası bir diplomasi yürütülmüştü. 2012 yılının mayıs ayında serbest kalan Özköse, 'Beşar Esed inşallah devrilecek' demişti. Özetle, Türkiye’nin Suriye politikasının 'özgürlük' sembollerinden birisiydi" ifadelerini kullandı. 

"BAE System 7 Ekim'den beri protesto ediliyor"

Terkoğlu, protestoya hedef olan BAE System'le ilgili de şunları kaydetti:

"İngiltere’nin en büyük, gelire göre dünyanın 6. büyük silah şirketi. Şirket, Gazze saldırısından beri, Filistin yanlıları tarafından protesto ediliyor. Bunun nedeni; savaş uçakları, mühimmatlar, füze fırlatma kitleri ve zırhlı araçlar için bileşenler de dahil olmak üzere BAE System’in İsrail’in en büyük tedarikçilerinden olması. O kadar ki BAE System, İsrail’e beyaz fosfor imalinde kullanılan madde ithaliyle bile suçlanıyor. Şirket hisselerinin Gazze saldırısıyla yükselişi haber oluyor."

"Dünyaya Filistin dersi vermeye çalışıyor; yersen!"

"Erdoğan her gün 'Ey Batı, İsrail’e silah vermeyi ne zaman bırakacaksın' diye çağrı yapıyor. Buna karşın İsrail’e en büyük silah tedariklerinden birini yaptığı için dünyada protesto edilen şirketle işbirlikleri bir yana, kendi himayesindeki fuarda daha çok silah satsın diye konuk ediyor" ifadelerini kullanan Terkoğlu, şöyle devam etti:

"Devletin ajansı, dünyada o şirketi protesto edenleri desteklerken, kendi sponsor olduğu fuardaki protestoyu haber yapmıyor. Suriye’deki çatışmalar sırasında faaliyetleri için hapsedilen Adem Özköse’yi dünyaya gösterip 'zalim Esad yine yaptı yapacağını' derken, kendi ülkesinde aynı kişi barışçıl bir protesto yaptığında yaka paça gözaltına alınıyor. Sonra da dünyaya Filistin dersi vermeye çalışıyor. Yersen!"

Yazının tamamını okumak için tıklayın