ABD medyası bugün, aralarında Suriye'de savaşmış olanların da bulunduğu çok sayıda Amerikan askeri ve savunma uzmanının Trump yönetiminin Suriye politikalarına yönelik tepki ve eleştirilerine geniş yer veriyor.
Askerlerin çoğu IŞİD'le savaşta önemli rol oynayan Kürtlere ihanet edildiğini düşünürken, CNN'e konuşan askerlerden biri "Artık bize kim güvenip yanımızda savaşır?" diye soruyor.
NBC'ye konuşan, Suriye'de IŞİD'e karşı özel harekat komutanlığı yapmış bir subay, duygusal yönü bir yana Başkan Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ABD'nin ulusal güvenliğine de zarar vereceğini savunuyor.
Washington Post'un Suriye'ye defalarca gitmiş muhabiri David Ignatius ise üst düzey bir eski CIA yetkilisinin "Bizim için kanını döken bir halka sırtını dönmek" "yürekten hançerlemek" dediğini, bunun hem yanlış hem ahlaken savunulamayacak bir karar olduğunu söylediğini aktarıyor.
CNN'e konuşan askerler: 'Artık bize kim güvenir?'
CNN'in haberinde adı verilmeden görüşleri aktarılan bir Amerikan Savunma yetkilisi IŞİD'le mücadeledeki rolü gözönüne alındığında Kürtlere bu şekilde davranılmasının ordunun üst düzeyinde büyük rahatsızlık yarattığının, bilinen bir gerçek olduğunu söylüyor.
Bir başka üst düzey savunma yetkilisi ise CNN'e Trump'ın "Türkiye'nin işgaline daha sert tepki vermemesi ve Kürtlere yönelik saldırıları durdurmaya yönelik bir şey yapmamasının", dışarıya karşı harekata karşıymış gibi bir görüntü verilmesine rağmen harekata yeşil ışık yakıldığı anlamına geldiğini kaydediyor.
CNN üst düzey bir Amerikan savunma yetkilisinin "Kürtler halklarını yok etmeye niyetli bir güce karşı savaşıyorsa biz harekata yeşil ışık yaktığımız için" dediğini de aktarıyor.
CNN, askerlerin en büyük kaygılarından birinin de gelecekte ortaya çıkabilecek güvenlik krizlerinde ABD'ye potansiyel müttefiklerinin nasıl güveneceği olduğunu aktarıyor.
Bir savunma yetkilisi Suriyeli Kürtlere atıfla "İstediğimiz her şeyi yaptılar. Bu bizim için gerçekten çok kötü oldu" diyor.
Amerikan yönetiminin Türkiye'ye yeşil ışık yakılmadığı yönündeki açıklamaları ve Pazartesi gecesi sert açıklamalarla gelen yaptırımlar da CNN'deki habere göre askerlerdeki tepkileri yatıştırmış görünmüyor.
Suriye'de konuşlanmış askerlerin durumu "ihanet" diye nitelendirdiğini kaydeden CNN, çekilme kararı verildiği gün bir Amerikalı özel harekat askerinin kendilerine "Biz (Kürtlere) destek vermek istiyoruz. Onları bu durumda bırakmak istemiyoruz" dediğini de aktarıyor.
Buna karşı haberde Silahlı Kuvvetler'den sorumlu bakan Ryan McCarthy'nin askerlerden gelen eleştiriler karşısındaki yanıtı da aktarılıyor:
"Açık sözlülük önemli. Eleştirilerin seslendirilmesi önemli. Tabi ki itaatsizlik istemeyiz ama askerlerin de görüşleri olmalı. Herkesin görüşleri olabilir, bunlar çatışabilir. Ama eninde sonunda ulusal politika kararları alındığında, selam durur ve çekiliriz."
NBC: 'IŞİD'le savaşta 20'den az ABD askeri, binlerce Kürt savaşçı öldü'
Mart ayında emekli olan albay Andrew Milburn, ABD'nin Ortadoğu'daki özel harekat birliklerinde komutan yardımcılığı yapmış.
NBC'ye konuşan Milburn, Suriye'deki az sayıdaki ABD askerinin, ülkeye IŞİD'e karşı savaşında çok az maliyetle çok büyük getiriler sağladığını söylüyor ve bu gücün geri çekilmesini isimlerini vermeden şiddetle eleştiren eski ve halen görevdeki askerlerden yalnızca biri olduğu kaydediliyor.
IŞİD'e karşı savaşta toplam 20'den az Amerikan askerinin öldüğünü kaydeden Milburn, buna karşılık binlerce Kürt savaşçının yaşamını yitirdiğini söylüyor ve "Kürtlerle savaşmış biri olarak, duygusal düzeyde bu durum yüreğimi sızlatıyor" diyor.
Emekli albay, "Trump kesinlikle bunu durdurabilirdi. Daha önce Türkiye'nin bu yöndeki en şiddetli hamlelerini defalarca durdurduk" diyor.
NBC'ye göre bu görüşler aslında kamuoyunda varolan ve her siyasi görüşten dış ilişkiler uzmanının, Başkan Obama ve Trump yönetimlerinde IŞİD konusunda özel elçi görevi yapan Brett McGurk'un, Senato'nun Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell gibi politikacıların dile getirdiklerinden çok farklı değil.
Buna karşılık NBC Milburn'ün görüşlerinin, özellikle çatışma hattında IŞİD'e karşı Kürt milislerle birlikte hayatını tehlikeye atmış bir kişiden gelmesi bakımından çok daha vurucu olduğunu vurguluyor.
Milburn, haberde Washington'un IŞİD'in püskürtülmesinde sırtını dayadığı Kürt milislere, yarı özerk bölgelerinde barış içinde yaşamaları konusunda örtülü bir güvence vermiş olduğunu, şimdi onları terketmiş olmanın, ABD'ye bölgede kalmış olan son itibarını da kaybettireceğini söylüyor.
Emekli albay Milburn bütün bunlar bir yana Suriye'den çekilme kararını jeopolitik açıdan da anlamlı bulmuyor. Bunun Rusya ve Suriye rejimine güç vereceğini, diğer yandan da IŞİD'in yeniden ayaklanmasının ortamını hazırlayacağını düşünüyor.
Milburn, görüşlerinin Suriye'de savaşmış Amerikan askerleri tarafından tamamen paylaşıldığını da söylüyor.
Washington Post: 'Çekilmeyi seyreden eski askerlerin midesi bulanıyor'
Gazeteci David Ignatius Washington Post'taki haber-yorum yazısında bugünün merkezi haberalma örgütü CIA ve Özel Harekat birimlerinin öncülü olan İkinci Dünya Savaşı döneminin Stratejik Hizmetler Dairesi'nın onuruna düzenlenen bir yemekte bir çok eski ve yeni asker ve istihbaratçı ile yaptığı sohbetleri aktarıyor.
Her yıl yapılan kutlamaya bu kez gölge düştüğünü kaydeden Ignatius, bunu şu satırlarla aktarmış:
"Amerikalıların, bizim isteğimizle girdikleri savaşta 11 bin ölü ve 24bin yaralı veren Suriyeli Kürtlerin yaşadığı ihanet hissini tamamen kavraması muhtemelen mümkün değil. Ama belki onlarla omuz omuza savaşmış Özel Harekat güçlerinin, şimdi Kürtlerin Türklerin karşısında yalnız bırakılmasından duyduğu utanç ve öfkeyi anlayabiliriz."
Haberde görüşleri aktarılan Suriye'de savaşmış bir subay "meşum bir karar" diye nitelediği Suriye'den çekilme kararı hakkında "Amerikan itibarına onlarca yıl silinmeyecek bir leke sürülmüş oldu" diyor.
Muhabir Ignatius, bütün bu sözlerin aşırı duygusallık olarak nitelenebileceğini ama Suriye'de savaşan askerler tarafından çok yaygın bir şekilde paylaşıldığını, bunu anlamak için yaşananlara yakından bakmak gerektiğini kaydediyor.
Suriye'de IŞİD'e karşı ortak SDG ve Amerikan harekatını da alanda izlemiş bir muhabir olan Ignatius o dönem yaptığı gözlemleri hatırlatıyor.
"2016 yılının Mayıs ayında bölgeye ilk gidişimde iki kolu da dövmelerle bezenmiş sakallı bir Amerikan subayıyla saatlerce vakit geçirdim. Video oyunlarından fırlamış bir kahraman gibiydi. Türklerin Suriye Demokratik Güçleri'nin öncülüğünü yapan YPG adlı Kürt milis hakkında bir terör örgütü olduğu iddialarını sorduğumda, "Sağlam savaşçılar" diye cevaplamıştı. Bu muhtemelen yapabileceği en büyük övgüydü."
Ignatius IŞİD'e karşı harekattan tuttuğu bazı notları aktardığı yazısının sonunda "Şimdi Trump'ın Suriye'de savaş alanından çekilip eski yoldaşlarını ölüme terkettiğini seyreden Amerikan askerleri ne hissediyor? Mideleri bulanıyor" diyor.