"İdari, hukuki ya da cezai sorumluluk tespiti, raporların konusunu oluşturmayacak”
Uzmanların inceleme sonucunda herhangi bir yaptırım kararı vermeyeceği de belirtildi. Yönetmelikte, “Hazırlanan raporlar yerindelik denetimine tabi tutulamayacak. Raporda özet, kaza süreci, kaza hakkında bilgi ve bulgular, değerlendirme ve sonuçlar ile tavsiyeler bölümü bulunacak. İdari, hukuki ya da cezai sorumluluk tespiti, raporların konusunu oluşturmayacak” denildi.
Gizlilik hükmü
Yaşanan kazalarla ilgili inceleme yapacak uzman raporlarının, “Adli ve idari merciler dışında” hiçbir yerle paylaşılamayacağı da yönetmelikte ifade edildi. Araştırmayı yapacak uzmanların görevden alınmasına ilişkin hükümler de yönetmelikte yer aldı. Yönetmelikte,görev ve sıfatlarının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunan uzmanların görevden alınacağı belirtildi.
"Kazaları önleyemez"
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Eroğlu, “Hazırlanan çalışma, eksik ve yaşanacak kazaları önleyemeyecek bir yönetmeliktir” dedi.
Demir yolu kazalarını önleyici bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ancak yönetmeliğin bu anlamda büyük eksikliklerle dolu olduğunu ifade eden Eroğlu, “Böyle bir çalışma yapılıyorsa kazanın sebebi ve sorumluluk taşıyan kişiler araştırılmalı ve yaptırım uygulanabilmeli. Yaşadığımız kazalarda gerçek sorumlular bir şekilde soruşturma kapsamına alınmadı. Yönetmelikle görülüyor ki bu uygulama sürecek. Sorumluların denetim sonuçlarının gizli tutulması ve yaptırım olmaması nedeniyle gizlenebileceğini düşünüyoruz. Soruşturma konusu olmayan incelemenin bir önemi yok” diye konuştu.
"Ailelerin adalet arayışının yanındayız"
Tekirdağ Çorlu’daki tren ‘kazasında’ hayatını kaybeden kişilerin ailelerinin, soruşturmada bilirkişilik yapan mühendisler için meslekten men talebinde bulunmasının ardından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bir açıklama yayımladı. TMMOB, Çorlu tren katliamı ailelerinin yanında olduklarını duyurdu. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından yapılan, ‘Çorlu tren katliamı ailelerinin yanındayız’ başlıklı açıklamada, şöyle denildi: “Kazanın örtbas edilmesine karşı mücadele veren acılı ailelerin talepleri siyasal iktidar ve adli makamlar tarafından göz ardı edilmektedir. Bilirkişilik Kanunu’na göre ‘bilirkişilerin’ sicilleri, doğrudan Adalet Bakanlığı’na bağlı Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından tutulmaktadır. Birliğimizin tüm eleştirilerine rağmen yasada yer alan bu durum, ne yazık ki bilirkişilerin kamusal ve tarafsız niteliğine gölge düşürmektedir. TMMOB ve bağlı odalarının bilirkişilerin görevlendirilmesi ve sicil kayıtlarının tutulması konusunda bir yetkisi bulunmamaktadır.”
"Disiplin süreci başlatılmıştı"
Açıklama, şu ifadelerle sonlandırıldı: “Aileler tarafından dile getirilen ‘bilirkişi raporunda imzası bulunan üyeler hakkında disiplin soruşturulması’ talebi son derece meşru ve insani bir taleptir. Söz konusu Bilirkişi Heyeti’nde bulunan isimlerle ilgili olarak üyesi oldukları meslek odaları tarafından disiplin süreçleri daha önceden başlatılmış ve hâlihazırda devam etmektedir. Bundan sonraki süreçte de adaletin sağlanması için mücadelemize ve ailelerle dayanışma içinde olmaya devam edeceğimizi bir kez daha duyururuz.”