T24 Ankara
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın görevde yükselme sınavında yüksek puan alan adayların mülakatla elenmesinin ardından benzer bir mağduriyetin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sınavında da yaşandığı ortaya çıktı. Mağduriyeti TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 90 ve üzeri puanı alan adayların mülakatla elendiğini iddia ederken, “Personel Daire Başkanı da eşini, hülle yoluyla şube müdürü yaptı” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Ekim 2022'de açtığı görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavını Meclis gündemine taşıyan CHP'li Emir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Bakanlığın 21 Ekim’de açtığı yazılı sınavın, mülakat aşamasının 30 Ocak - 3 Şubat arasında yapıldığını belirten Emir, şu iddialarda bulundu:
“Yüksek puanlı adaylar düşük mülakat puanı ile elendi”
“Bazı adayların yazılı sınavda yüksek puan almalarına karşın mülakat puanıyla elendikleri görülmüştür. Örneğin Şube Müdürlüğü kadrosu için sınava giren adaylardan S.T. 94 puan, B.Ş. 90, S.H., 94. D.A. da 90 puan almıştır. Ancak bu adayların çok düşük mülakat puanları ile elendiği görülmüştür. Benzer durum diğer kadrolar için de yaşanmıştır. Ayrıca biyolog kadrosunda doktor unvanı ile sınavsız dahi kadroya alınabilecek olan kişi, yüksek sınav puanına ve unvanına rağmen mülakatta baraj altı puan ile elenmiş ve iki kadro boş bırakılmıştır.
Personel Daire Başkanı, eşini müdür yaptı iddiası
Diğer yandan Personel Daire Başkanı Necip Gülmüş’ün Sağlık Bakanlığı'nda ebe olan eşi Gülşen Gülmüş’ü de bu süreçte hülle yoluyla yönetici yaptığı iddia edilmektedir. Gülşen Gülmüş’ün herhangi bir sınava girmemesine karşın önce Çalışma Bakanlığına bağlı SGK’da müdür yapıldığı ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde personel şube müdürlüğüne getirildiği de kurum içinde bilinmektedir. Gülşen Gümüş’ün daire başkanlığı için onay yazısı geldiği, kurum içindeki tepkiler üzerine bu yazının henüz kendisine tebliğ edilmediği ancak, bakanlıkta bir odada bu görevine başladığı da iddia edilmektedir.
“Kamuda mülakatı kaldıracağız sözü verilmişti”
Tüm bu iddiaları değerlendirdiğimizde öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce vermiş olduğu, 'Kamuda mülakatı kaldıracağız' vaadini hatırlatmak gerekmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda işe girmeye aday milyonlarca vatandaşımıza bir söz vermiş ancak bu sözün yerine getirilmesine yönelik halen bir adım atılmamıştır. Bunun da ötesinde, liyakatsiz atamalara bir dayanak olan bu söz konusu adaletsiz işe alım yöntemi ile kamuda kişi kayırma usulü maalesef devam etmekte ve binlerce gencimizin hakkı yenmektedir.”
Emir, Işıkhan’a iddiaları ile ilgili de şu soruları yöneltti:
“- Kurum içi yükselme ve unvan değişikliği için yazılı sınav sonucu yeterli değil midir?
- Mülakata neden ihtiyaç duyulmuştur?
- Bakanlık Daire Başkanı'nın, Sağlık Bakanlığı'nda ebe olan eşini hülle yoluyla yönetici yaptığı iddiası doğru mudur?
- Bu kişi herhangi bir sınava girmeden kuruma nasıl alınmıştır?
- Kamuda işe alımda ve görevde yükselmede mülakatı kaldırmak için yaptığınız bir çalışma var mıdır?”