Gündem

Ayşe Barım'ın tutuklandığı 'Gezi' soruşturması medyaya uzandı: Savcılık RTÜK'ten 12 yıl öncenin görüntüleri talep etti

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, "RTÜK yalnızca bir yıl süreyle düzenli olarak kayıtları tutmaktadır. Bir yıl sürenin ardından sistem kayıtları kademeli olarak silmektedir" dedi

03 Şubat 2025 15:41

ID iletişimin sahibi menajer Ayşe Barım hakkında 12 yıl sonra başlatılan Gezi Parkı soruşturmasında savcılık, medyayı da incelemeye aldı. Barım'ın tutuklandığı soruşturma kapsamında RTÜK'e yazı gönderen savcılık, Gezi Parkı olayları sırasında "propaganda mahiyetinde yayınlar yapan" medya kuruluşlarının yayın kayıtlarının soruşturma dosyasına gönderilmesini istedi. 

2013 yılında gerçekleşen Gezi Parkı olaylarının planlayıcılarından olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan ID Danışmanlık Limited Şirketi'nin kurucusu ve ortağı menajer Ayşe Barım “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme etme” suçundan geçen cuma günü tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında, bazı oyuncular da savcılığa tanık sıfatıyla ifade vermişti.

Habertürk'ten Ceylan Sever'in haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma, medyaya da uzandı. Başsavcılık, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) yazı göndererek, bazı medya kuruluşlarının 27 Mayıs 2013 tarihinden itibaren gelişen Gezi Parkı olaylarının propagandasını yaptığını ve bu şekilde toplumsal olayların yaygınlaşmasına neden olduğunu belirtti. Bu sebeple, o dönem kamuoyunda Gezi Parkı olaylarını legal gösteren medya kuruluşlarının yayınlarının tespit edilerek, kayıtların bir örneğinin savcılığa gönderilmesini talep etti.

RTÜK’ün hazırlayacağı dosya savcılığa ulaştıktan sonra, tespit edilen medya kuruluşlarının sorumluları da savcı huzurunda şüpheli sıfatıyla ifade verebilir.

RTÜK üyesi Taşçı'dan uyarı

RTÜK üyesi İlhan Taşçı ise bu konuda bir uyarıda bulunarak, şu bilgileri aktardı:

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi soruşturması kapsamında televizyonların görüntü kayıtlarını istemiş olsa da RTÜK arşivi bu kadar yıl geriye gitmez. Yalnızca rapora bağlanan veya yargıya konu olan dosyaların kayıtları muhafaza altına alınır.

RTÜK yalnızca bir yıl süreyle düzenli olarak kayıtları tutmaktadır. Bir yıl sürenin ardından sistem kayıtları kademeli olarak silmektedir.

Ayrıca 6112 sayılı Kanun’un 25. maddesi gereğince özel medya hizmet sağlayıcılar, yaptıkları her yayının kaydını bir yıl süreyle muhafaza etmekle yükümlüdürler. Dolayısıyla bu kadar geniş tarih aralıklı kayıtları yayıncılardan temin etmek de yasal olarak pek mümkün değildir."

 


Yine mi! 'Uzak Şehir'de levirattan doğan aşk hikâyesi...

 

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Kanye West ve Bianca Censori, çıplak kırmızı halı şovunun ardından Grammy ödüllerinden polis eşliğinde mi çıkarıldı?

TIKLAYIN - TÜİK enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde geldi!

TIKLAYIN - İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler hangileri?

TIKLAYIN - Spor yazarları, Fenerbahçe-Rizespor maçını yorumladı; "Türk hakemliği sadece futbol için değil, sosyal barış için de beka sorunudur"

TIKLAYIN - İstanbul'da büyük vurgun: İtfaiye görevlisi mesai arkadaşlarını 300 milyon TL dolandırdı

TIKLAYIN - Cezaevinde intihar eden yenidoğan davası sanığı İlker Gönen'in avukatı "Hücresine urgan bıraktılar" dedi; hakkında soruşturma başlatıldı

TIKLAYIN - Yunus Emre Vakfı’nın paraları “uçmuş”: Rezervasyona bile fatura kesmişler, 10 ayda 110 milyon liralık uçuş hizmeti almışlar!

TIKLAYIN - Şubat ayı kira zam oranı belli oldu