Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve kızı Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 4 sanığın 'Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet' iddiasıyla yargılandıkları dava, zaman aşımından düştü.
Avukatlar zaman aşımından davanın düşürülmesini talep etti
İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan sanıklardan Hanzade Doğan Boyner ve taraf avukatları hazır bulundu. Hanzade Doğan Boyner, Yargıtay'ın bozma kararının doğru olmadığını savunarak, mahkemeye 3 sayfalık yazılı dilekçe sundu.
Sanıkların avukatı Köksal Bayraktar ve Şehnaz Yüzer de mahkemeye zaman aşımı ile ilgili dilekçe sundu. Avukatlardan Bayraktar, "Biz zaman aşımı konusundaki yazılı beyanlarımızı tekrar ederiz. Ayrıca sanıklar davaya konu edilen 4 şirketin hepsinde yönetim kurulu üyesi değildir. Bu suçun oluşması için öncelikle yönetim kurulu üyesi olmaları gerekmektedir. Bu husus nazara alınarak öncelikle beraat kararı veya davanın düşürülmesine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.
Şikâyetçi avukatı ise "Zaman aşımı dolmamıştır. Sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Mahkeme: 8 yıllık zaman aşımı süresi dolmuştur
Mahkeme kararında sanıklar hakkında, '2499 Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet' suçundan dava açıldığını, suçun ceza miktarının da 2 yıldan 5 yıla kadar olduğunu, zaman aşımı süresinin de 8 yıl olduğunu belirtti. Mahkeme bu gerekçeyle 4 sanık hakkında açılan davanın zaman aşımı sebebiyle düşürülmesine karar verdi. Mahkemenin kararında, "Bu haliyle en son sanık Aydın Doğan'ın savunma tarihi olan 23 Haziran 2010 tarihinden itibaren 8 yıllık süre 23 Haziran 2018 tarihinde dolmuştur. Böylece davanın zaman aşımı sebebiyle düşürülmesine karar verilmesi kanaatiyle hüküm tesis olunmuştur" denildi.
Davanın geçmişi
İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, yaptığı yargılama sonucunda, sanıklar Aydın Doğan, Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu'nun, atılı suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar vermişti. Yargıtay 7. Dairesi ise Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılan düzenleme nedeniyle verilen beraat kararının tekrar gözden geçirilmesi için bozarak dava dosyasını mahkemeye iade etmişti. Yargıtay'ın bozma kararının ardından dosyaya yeniden bakan İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, ilk kararında direnmişti. Dava dosyası yeniden Yargıtay'a gönderilmişti. Dosyaya bakan Yargıtay 19. Ceza Dairesi ise daha önce sanıklar hakkında verilen beraat kararını bozarak sanıklar hakkında atılı suçun unsurlarının oluştuğuna ve sanıkların mahkumiyetine karar verilmesi için dosyayı yerel mahkemeye göndermişti. Dava devam ederken mahkeme, celse dışında sağlık sebebiyle duruşmalara katılamayan Aydın Doğan hakkında zorla getirme kararı çıkarmıştı. Aydın Doğan'ın avukatlarının bu kararın kaldırılması için mahkemeye rapor sunarak istirahat süresinin devam edeceği ve tedavi süresinin devam edeceği ve uzun süreli yurtdışında bulunacağını belirtmeleri üzerine Doğan hakkındaki zorla getirme kararı 18 Haziran 2018'de ortadan kaldırılmıştı. (DHA)