T24 Dış Haberler
Avustralya'nın Queensland eyaletinde sağlık yetkilileri tarafından yapılan bir denetimde, bağışlanan sperm örneklerinin neredeyse yarısının kimlik bilgilerinin yanlış tanımlanma riski altında olduğu tespit edildikten sonra binlerce sperm örneğinin yok edilmesine karar verildi.
Bu tür belirsizliklerin, ebeveynlerin ve çocukların temel genetik bilgilerini ve tıbbi kayıtlarını karıştırarak kazara ensest tehlikesi yaratacağı açıklandı.
Ülkenin en büyük tüp bebek endüstrilerinden birine ev sahipliği yapan Queensland, denetimde kötü uygulama iddialarıyla karşı karşıya kaldığı için incelemeye tabi tutuluyor.
Hükümet verileri, Avustralyalı çiftlerin önemli bir kısmının çocuk sahibi olmaya çalışırken zorluklarla karşılaştığını ve birçoğunun çocuk sahibi olmak için bağışçılara güvendiğini ortaya koydu.
Queensland eyaletinin sağlık yetkililerinin bu hafta milyonlarca dolarlık sektöre yönelik yaptığı soruşturma, “kalite ve güvenlik” ve “tüketiciler, bağışçılar ve bağışçılardan doğan çocuklar için güvenceler” konusunda sistemsel sorunlar taşıdığını keşfetti.
Raporda, Queensland'daki sperm bağışlarının, yumurta örneklerinin ve embriyoların yüzde 42'sinin "tanımlama ve izlenebilirlik" sorunları yaşadığı ayrıntılı olarak açıklanırken, kliniklerin örnekleri takip edemediği veya yanlış etiketlediği ya da laboratuvar standartlarının altında bozulmalarına izin verdiği de ifade edildi.
Hastaların, tüp bebek sağlayıcılarını donörlerin tıbbi durumlarını açıklamamak, yumurta ve embriyoları yanlış tanımlamak ve spermleri karıştırmakla suçladığı iddiaları da gündeme geldi.
Bir aile, bunun sonucunda farklı bir biyolojik babadan çocuk sahibi olduklarını söyledi.
Hükümet, standartlarını karşılamayan mevcut tüm depolanmış donör materyalinin imha edilmesini önerdi.
2014 yılında Queensland'daki merkezlerden birine, yanlış sperm sağladığı iddiasıyla dava açan bir anne olan Anastasia Gunn, The Guardian Australia'ya sonuçların şaşırtıcı olmadığını söyleyerek, "Kaç hastanın bilmeden yanlış spermle hamile kaldığını düşünmek korkutucu. Bu hataların etkileri nesiller boyu sürüyor" diye konuştu.