Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye için bu yılki büyüme tahminini yüzde 3,5'dan yüzde 3'e düşürdü. EBRD'nin kararında, Kahramanmaraş merkezli depremlerin rol oynamadığı bildirildi.
Reuters'ta yer alan habere göre, EBRD, 6 Şubat'ta gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremlerin, Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasını bu yıl yüzde 1 oranında düşürebileceğini öngörüyor. Banka, yüzde 1'lik GSYİH daralmasının, "makul bir tahmin" olduğunu ifade etti.
EBRD'nin başekonomisti Beata Javorcik, deprem bölgesinde tarım alanlarının geniş olduğunu, ayrıca imalat sektörünün de bulunduğunu belirtti. Javorcik, depremin diğer sektörlere etkisinin sınırlı olacağına dikkati çekti.
Giderek artan dış finansman gerekliliği ve politik belirsizliğe dikkat çekildi
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 3,5'dan yüzde 3'e düşürdü. Alınan kararda, depremlerin etkili olmadığı bildirildi.
EBRD raporunda, giderek artan dış finansman gerekliliği ve bu yıl gerçekleştirilecek seçimler nedeniyle oluşan politik belirsizliğin, ciddi ekonomik zafiyet oluşturduğu kaydedildi.
Raporda ayrıca, 2015'ten bu yana Türk Lirası'ndaki değer kaybının enflasyonu geçtiği ve ABD doları bazında düşük maliyetlerin ihracatı artırdığı ifade edildi.