T24 Dış Haberler
Haziran ayında yapılacak AB seçimleri öncesinde Avrupa'nın bazı bölgelerinde göçe yönelik tutumlar sertleşirken gençler eski kuşaklara kıyasla daha fazla göçmen karşıtı.
AB genelinde yapılan kamuoyu yoklamalarının The Guardian tarafından yapılan analizi, bazı ülkelerde, özellikle de Doğu Avrupa'da, göçe karşı olumsuz tutumların X kuşağı ya da 'baby boomers' (1946-1964 yıllar arasında doğanlar) kuşağına kıyasla Z kuşağı ya da Y kuşağı tarafından daha yaygın olarak benimsendiğini ortaya koyuyor.
Bulgular, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partilere desteğin artmasının beklendiği bir dönemde ortaya çıkıyor.
The Guardian'ın analizi, 1974 yılından bu yana AB Kurumları adına düzenli olarak gerçekleştirilen ülkeler arası kamuoyu araştırmaları derlemesi olan Eurobarometre tarafından yayınlanan kuşak anketi verilerine dayanıyor.
Z kuşağı göçmenlerle ilgili daha olumsuz tutumlara sahip
Tüm Avrupa'da, 'baby boomers' kuşağı hala göç karşıtı görüşlere sahip olma olasılığı en yüksek kuşak. Ancak bazı üye ülkelerde milenyum kuşağı (1980 ve 1997 yılları arasında doğanlar) ve Z kuşağı (1997'den sonra doğanlar) AB dışından gelen göçe karşı aynı derecede olumsuz veya daha olumsuz tutumlara sahip.
Eurobarometre sonuçları, son AB seçimlerinden bu yana geçen dört yıl içinde genç katılımcılar arasında göçe yönelik tutumların sertleştiğini ve blok genelinde tüm yaş gruplarında göç karşıtı hissiyatta genel bir artış olduğunu gösteriyor.
2019 yılında, 15-24 yaş arası Avrupalıların üçte biri (yüzde 32) göç konusunda olumsuz bir tutuma sahip olduklarını söylerken, 2023'ün sonlarında bu oran yüzde 35'e yükseldi. Yaşları 25 ila 34 arasında olanlarda ise olumsuz duygulara sahip katılımcıların oranı yüzde 38'den yüzde 42'ye yükselmiştir.
Bu, özellikle Doğu Avrupa'daki bazı ülkelerde göç konusundaki tutumlarda yeni kuşak farklılıklarının ortaya çıktığı anlamına geliyor. Slovenya'da Y kuşağı, baby boomers kuşağı da dahil olmak üzere tüm kuşaklar arasında en olumsuz düşünen kuşak.
Fransa'daki Y kuşağı özellikle göç karşıtı
Y kuşağı Slovenyalıların yüzde 35'ine karşılık yüzde 31'i göç konusunda baby boomers kuşağından daha fazla olumsuz duygulara sahip olduklarını söylüyor. Bu da Slovenya'nın gençleri arasında aşırı görüşlerin arttığını gösteriyor.
Fransa'daki Y kuşağı da özellikle göç karşıtı; bu kuşağın yarısı (yüzde 50) anketörlere olumsuz düşündüklerini söyledi ve bu oran X ve Z kuşağından daha yüksek.
Polonya ve Macaristan'da Z kuşağı öne çıkıyor
Ancak Polonya ve Macaristan'da göçmenlik karşıtı görüşlere sahip olanlar daha çok Z kuşağı. Polonya'da 1997'den sonra doğanların yarısından fazlası (yüzde 52) göç konusunda olumsuz görüşlere sahipken, bu oran Y kuşağında yüzde 42, X kuşağında ise yüzde 39.
Macaristan'da her kuşağın çoğunluğu göç konusunda olumsuz düşüncelere sahip ancak Z kuşağı Y kuşağına göre nispeten daha olumsuz düşünüyor.
Eurobarometre verilerine göre Finlandiya, Kıbrıs ve Malta'da da Z kuşağı Y kuşağına kıyasla göç konusunda daha olumsuz düşünüyor.
Diğer AB üye ülkeriyle tezat oluşturuyor
Ancak Almanya, İtalya ve İspanya'da göç konusunda olumsuz düşündüklerini söyleyen katılımcıların oranı kuşaklar arasında sürekli olarak düşüyor.
Veriler, AB üye ülkeleri Haziran ayında yapılacak ve aşırı sağ partilerin yeniden güç kazanmasının beklendiği Avrupa Parlamentosu seçimlerine hazırlanırken ortaya çıktı. 19 Mayıs'ta aralarında Fransa'dan Marine Le Pen, Macaristan'dan Viktor Orban ve İtalya'dan Giorgia Meloni'nin de bulunduğu Avrupa'nın aşırı sağcı liderleri İspanya'nın Vox partisi tarafından düzenlenen bir kongre için Madrid'de bir araya geldi ve oylama öncesinde partilerine işbirliği çağrısında bulundu.