T24 Haber Merkezi
“Araban sarımsağı”nın adı, Avrupa Birliği (AB) tarafından korumalı menşe adı (PDO) olarak tescillendi. Böylece Araban sarımsağı, Taşköprü sarımsağından sonra AB tarafından tanınan ikinci Türk sarımsağı ve Gaziantep baklavasından sonra da Gaziantep ilinin AB tarafından tanınan ikinci ürünü oldu.
AB tarafından PDO olarak tanınması, bu sarımsağın adının korunmasına, ürünün ve ürünün coğrafi üretim alanıyla bağlantılı benzersiz özelliklerinin yanı sıra geleneksel bilgi birikiminin de tanıtılmasına yardımcı olacak.
Bu sarımsak Gaziantep ilinin Araban ilçesine bağlı tüm köylerde yetiştiriliyor. Bölgenin iklim ve toprak yapısı; ürün çeşidi, tat ve aroma gibi sarımsağın kendine has özelliklerini de etkin bir şekilde oluşturuyor.
Araban sarımsağı, soğan ve dış kabuğu rengi beyaz, diş eti ise sakız renginde olan bir sarımsak çeşidi. İri soğanı enine kesitten bakıldığında oval, boyuna kesitten bakıldığında ise elips şeklinde. Soğanın ve dişlerin üzerinde şeritler bulunuyor.
Araban sarımsağı, iri soğanı ile Türkiye’de üretilen diğer sarımsak çeşitlerinden ayrılıyor
AB Delegasyonu Başkanı: Tanınırlığı artıracak
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şöyle diyor: “Yirmi birinci Türk yiyeceğinin AB tarafından tanınmasını ve Türk ürünlerinin Avrupa yolculuğunun bu kadar başarılı bir şekilde devam etmesini memnuniyetle karşılıyorum. AB’nin PDO tescili bu sarımsağın tanınırlığını artıracak. Tüketiciler PDO logosunu gördüklerinde gerçek Araban sarımsağı aldıklarını anlayacaklar.”
AB tescili için başvuru sürecini Araban Ziraat Odası adına Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yürüttü. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bundan sonra soğuk hava deposu ve sarımsak üreticisinin katma değer elde edeceği sarımsak tozu ve siyah sarımsak üzerine çalışmaya devam edeceğiz. Büyük bir mutluluk ve heyecan yaşıyorum” diyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin sarımsak üreticisi kadınlarla
“Çok gururluyuz…”
Araban Ziraat Odası Tarım Danışmanı Atilla Turan da şöyle konuşuyor: “Bizim sarımsağımızın albenisi yüksektir. Diğer sarımsaklara göre diş sayısı fazladır ve bu dişler iridir. Çok gururluyum. AB logosu ürünümüzün, ilçemizin ve iliminiz tanıtımına katkı sağlayacak. İhracat olasılığının da artacağına inanıyorum.”
Gaziantepli üreticiler de bu gelişmeye olumlu yaklaşıyor. Sarımsak üreticisi Mehmet Delioğlu, “AB tescili ile Araban sarımsağının marka değerinin artacağını ve sarımsağımızın Avrupa’da da tanınacağını düşünüyorum” diyor.
Diğer üretici Tahir Öztürk de “Bizim sarımsağımız çok özel, iri ve aroması yüksek. AB logosuyla da gerek yurt içinde gerek yurtdışında tanınırlığı artacak” görüşünü paylaşıyor.
Bir başka üretici Cahit Doğru ise, “Gururluyum. Ürünümüz çok kalitelidir, yöremize hastır. Gaziantep baklavası nasıl ilgi görüyorsa Araban sarımsağı da öyle ilgi görecek” diye konuşuyor.
AB’nin Türkiye’de tanıdığı ürünlerin listesiAB’nin Türkiye’den PDO (korumalı menşe adı) ve PGI (korumalı coğrafi işaret) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle: 1- Antep baklavası / Gaziantep baklavası 2- Aydın kestanesi 3- Aydın İnciri 4- Bayramiç Beyazı 5- Malatya kayısısı 6- Milas zeytinyağı 7- Taşköprü sarımsağı 8- Giresun tombul fındığı 9- Antakya künefesi 10- Suruç narı 11- Çağlayancerit cevizi 12- Gemlik zeytini 13- Edremit zeytinyağı 14- Milas yağlı zeytini 15- Ayaş domatesi 16- Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini 17- Maraş tarhanası 18- Ezine peyniri 19- Safranbolu safranı 20- Aydın Memecik zeytinyağı 21- Araban sarımsağı |