Gündem

Antakya Hayvan Barınağı çalışanı: “Hayvanlar, konteynerlerdeki insanların ve çocukların yakın arkadaşları”

30 Mayıs 2024 14:02
Asya Tekyaşar

AKP’nin sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören yasa tasarısı yurttaşlardan ve siyasilerden tepki çekmeye devam ediyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlık Antakya Hayvan Barınağı görevlisi, gündemde olan “köpek itlafı” yasa tasarısı hakkında, “Şu an hayvanların lehine gerekli olan tüm işlemleri yapıyoruz. Yasa tasarısına uygun bir hazırlık söz konusu değil. Kanun çıktığında ne olacağını göreceğiz” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP’nin Hayvan Hakları Kanunu'nda yapılacak değişikle sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören yasa tasarısının Meclis'e ulaştığını duyurdu. Geçici hayvan bakımevleri ve rehabilitasyon merkezlerindeki 30 gün boyunca sahiplendirilmeyen hayvanların öldürülmesini öngören yasa tasarısı, yurttaşlardan ve muhalefetten büyük tepki çekti.

Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı hayvan barınağında çalışan görevli P.D., barınakta yasa tasarısının kesinleşmemiş olmasından dolayı herhangi bir hazırlık yapılmadığını belirterek “Biz hayvanların öldürülmesini elbette istemeyiz. Şu an da yasa tasarısının kesinleşmemiş olmasından dolayı barınağımızda herhangi bir hazırlık yapmadık. Aslında yapılması gereken hayvanların sağlık problemlerinin iyileştirilmesi ve kısırlaştırılması” diye konuştu.

Sokakta yaşayan kedilerin konteynerlerde yaşamını devam ettiren insanların veya çocukların en yakın arkadaşları olduğunu belirten P.D., “İnsanlar küçücük konteynerlerde kedilerle vakit geçirerek zaman dolduruyor. Özellikle çocukların en yakın arkadaşları kediler oldu. Onlarla oynayarak vakit geçiriyorlar” dedi.

“Yapılması gereken sağlık tedbirleri almak ve kısırlaştırmak”

P.D., toplu yaşam alanları olan konteynerlerde köpeklerin zaman zaman kuduz gibi hastalıklara neden olabildiğini belirterek “Konteyner kentlerde bazen kuduz gibi hastalıklara rastlanabiliyor. Zaten konteyner kentlerde çamaşırlar toplu olarak 30 derecede yıkanıyor. 30 derece, kuduz hastalığını kıyafetlerden temizlemeye yetmiyor ve sonrasında çamaşır yıkayan insanlara da bulaşıyor” diye konuştu.

 P.D. bu durumda yapılması gerekene dair de, “Kuduz bulaştı diye hayvan öldürülmez, yapılması gereken sağlık tedbirleri almak ve kısırlaştırmak. Konteynerlerde hijyen koşullarını sağlamak” dedi.

Antakya’da deprem nedeniyle duran şehir yaşantısının köylere kaydığını, şehir merkezinde yaşayan insanların köylerde ev yaparak gittiğini söyleyen P.D., şunları söyledi: “Hayvan sahiplendirme oranı öncesine göre arttı ancak bunun nedeni insanların köye yerleşmesi. Köyde ev yapan vatandaşlar, kendi güvenlikleri için veya tavuk gibi hayvanlarının güvenliği için köpek sahipleniyor. Buna karşılık şehirde yaşamını sürdürmeye çalışan veya konteynerlerde yaşayan insanlar elbette hayvan sahiplenemiyor.”