T24 Haber Merkezi
Ankara Çerkes Derneği'nin 2015'ten beri kullandığı Çerkes Derneği Yaşamkent Sosyal Tesisleri'ne tahliye için gelen polis ve belediye ekiplerine karşı eylem yapıldı. Edinilen bilgiye göre, eylem yapıldığı sırada yürütmeyi durdurma kararı ulaştı.
Ankara Çerkes Derneği, pandemi sebebiyle aktif kullanılmadığı yılları da gerekçe gösterilerek Çankaya Belediyesi'nden Çerkes Derneği Yaşamkent Sosyal Tesisleri'nin tahsis süresinin uzatılması istendi. Dernek, görüştükleri Belediye yetkililerinin "Herhangi bir sorun yok, söz konusu uzatma yapılacaktır" cevabı vermesine karşın tesisin tahsis süresinin uzatılmayıp tahliye kararı verildiğini söylemişti.
Çankaya Belediyesi ise Ankara Çerkes Derneği'nin Çerkes Derneği Yaşamkent Sosyal Tesisleri'ne yönelik polis zoruyla tahliye işlemine dair yaptığı açıklamada, tesisin bir bölümünün özel bir işletmeye kiralandığını, tesisin dernek faaliyetlerinden uzak amaçlarla kullanıldığını ifade etmişti.
TIKLAYIN | Çankaya Belediyesi'nden Ankara Çerkes Derneği'nin iddialarına cevap
TIKLAYIN | Ankara Çerkes Derneği'nden Çankaya Belediyesi'nin tahliye kararına tepki
Çerkes Derneği Yaşamkent Sosyal Tesisleri 2012 yılında Yenimahalle Belediyesi Meclisi “Çayyolu Yaşamkent Mahallesi 4633 ve 43675 adalar arasında bulunan alanın Kafkas Kültürünü yaşatacak faaliyetlerde bulunmak” amacı kullanılmak üzere ihale edilmesine oy birliği ile karar verdi. 2013'te de Belediye Encümeni toplantısında alınan karar ile alanın Ankara Çerkes Derneği'ne kiraya verilmesi kararlaştırıldı. Dernek tarafından 2014 yılı ocak ayında çalışmalarına başlanan proje 2015 yılı haziran ayında park alanı, halı saha alanı, kafeterya ve çok amaçlı salonun bulunduğu yapının inşasıyla tamamlandı. Projenin finansmanı tamamen Çerkes Derneği tarafından karşılandı. Çerkes Derneği öz kaynaklarıyla, yurt içi-yurt dışından birçok üyesi ve Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan derneklerin, yaklaşık 1.000 kişinin bağışları ve son olarak da Çerkes Derneği banka kredisi kullanılarak güncel tutarla yaklaşık 35 milyon TL ile tüm projenin maliyeti karşılandı. Tesisin açılışı 2015 tarihinde Yenimahalle Belediyesi Başkanı Fethi Yaşar’ın “Burası güzel bir merkez oldu, biz de bizden sonra gelecek başkanlar da Çerkeslere saygı gösterecek” söyleminin ardından tesisin bulunduğu alanın daha sonradan bağlandığı Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in “Bu tesis Çerkeslerindir ve Çerkeslerin kalacaktır. Bu konuda endişeniz olmasın. Biz bu konuda üzerimize düşeni her zaman yapacağız. Bu tesiste Çerkes kültürünü hep beraber yaşatacağız. Bu ülkenin kuruluşunda harç olan, çimentoyu koyan Çerkeslerin bu ülkeye çok büyük katkılarına ufacık bir selam Çankaya Belediyesi’nden oldu” ifadeleriyle yapıldı. Ancak tesis tam anlamıyla faaliyetlerine 2016 Mayıs ayında başlayabildi. Burada pek çok kültürel etkinlik gerçekleştirilirken, tesislerden elde edilen gelirle de yüzlerce öğrenciye burs imkanı sağlandı. Ancak pandemi nedeniyle yaklaşık 2 yıl kapalı kalan tesiste sosyal faaliyetler yürütülemedi. |
Günün öne çıkan haberleri...TIKLAYIN - Google Haritalar güncellendi: Artık polis noktaları da görülecek TIKLAYIN - TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: İşçi ve işveren yaptı, toplum aynı fedakârlığı kamudan da görmek istiyor |