Tolga Şardan
Bandırma Vapuru ile türlü tehlikeler atlatarak Samsun’a giden Mustafa Kemal’in yaktığı bağımsızlık ateşi 100. yılına ulaştı.
Aynı zamanda Atatürk’ün doğum yılı olarak da kutlanan 19 Mayıs’ta tüm yurtta farklı etkinlikler vardı.
Devletin zirvesi Samsun’daydı ancak, her zamanki gibi Anıtkabir'in havası bambaşkaydı.
Sabahın ilk saatlerinde soğuk ve yağmurlu bir hava vardı başkentte. Buna rağmen günün ilk saatlerinden itibaren kalabalıklar ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk’ün resminin bulunduğu flamalar ile Anıtkabir’in yolunu tuttu.
Anıtkabir Komutanlığı’nın girişi açmasıyla birlikte Ankaralılar ve başkentin misafirleri polis tarafından üst araması yapılarak Anıtkabir’e alınmaya başlandı.
Güneşin yüzünü gösterip havayı ısıtmasıyla birlikte, kalabalıkların sayısı arttıkça arttı.
Çinli ve Japon turist kafileleri Anıtkabir’deki coşkuya tanık oldular.
Hafriyat kamyonları yoktu
Bugün Anıtkabir’de ilginç manzaralar vardı.
Gözüme takılan bu ilginçliklerin belki de en önemlisi hafriyat kamyonlarının bu kez "görev başında" olmamasıydı.
Gezi olaylarından bu yana Anıtkabir’deki neredeyse her kutlamanın baş aktörü Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait büyük hafriyat kamyonlarıydı.
Anıtkabir’in çevresindeki sokakların trafiğe kapatılmasının yanında alınan güvenlik önlemlerinde kullanılan sarı renkli büyük hafriyat kamyonları bugün Anıtkabir etrafında değildi. Ankara’nın yeni belediye başkanı Mansur Yavaş, kamyonlarla ilgili talimat vermemişti.
Dönemin belediye başkanı Melih Gökçek’in talimatıyla ilk kez kullanılan hafriyat kamyonlarının olmadığı kutlamalarda yurttaşların son derece bilinçli olması dikkat çekiciydi.
Sloganlar atıldı
Anıtkabir’e gelen kalabalıklar kuşkusuz siyasi gündemi de unutmamıştı. Yenilenen İstanbul seçimleri sonrasında muhalefetin sloganı haline gelen “Her şey çok güzel olacak” ziyaretçilerin ağzındaydı.
Kimi zaman alkışla desteklenen bu sloganın yanında “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı da sıkça atıldı.
Kamerayla çekimler yapıldı
Anıtkabir kutlamalarında dikkati çeken bir uygulama ise sivil görevlilerin Anıtkabir’e giriş yapan hemen herkesi kamera kaydına almasıydı.
Polisin oluşturduğu üst araması kuşağının hemen arkasında konuşlanan ve göğüse bağlı mikro kameralar kullanan sivil görevliler, ayrıca, mozolenin önündeki avlu bölümünde de görüntü kaydı aldılar.
Bu arada, öğle saatlerinde mozolenin başına gelen bir grup ziyaretçinin söylediği İzmir Marşı’na sivil görevliler müdahale etti.
Müdahale sonrasında bu kez daha kalabalık bir grup İzmir Marşı’nı seslendirdi. Bu olayın ardından özellikle mozole önünde görevli sivil personel, ziyaretçileri beklememeleri, durmamaları yönünde sık sık uyardı.
Emniyet, Atatürk’ü unuttu
Anıtkabir’e giden İnönü Bulvarı üzerinde konuşlu devlet kurumlarında Türk Bayrağı ve Atatürk posteri asılı olmasına karşın Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Binası’nda Atatürk posteri asılmaması dikkat çekti.
Bölgedeki Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri karargahlarının dışında Karayolları Genel Müdürlüğü ve TÜİK binalarında Atatürk’ün büyük boy posteri asılıydı.
Buna karşın İçişleri Bakanlığı’nın solunda bulunan Jandarma Genel Komutanlığı binasında Türk Bayrağı ve 19 Mayıs’ı anlatan üzerinde Atatürk portresi bulunan bir afiş, sağındaki Emniyet Genel Müdürlüğü binasında ise Türk Bayrağı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın posteri asılıydı