Gündem

Anayasa Mahkemesi’ne ikinci kez “hülle” yöntemiyle atama: Fidan’dan sonra İnce için de aynı yöntem izlendi

06 Ekim 2022 15:44
Gökçer Tahincioğlu

Anayasa Mahkemesi’nin Sayıştay kontenjanından Muhterem İnce’nin atanması, tartışma yarattı. İçişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Muhterem İnce’nin 29 Haziran’da TBMM tarafından Sayıştay’a seçilmesi, “Sayıştay üzerinden Anayasa Mahkemesi’ne atanacak” iddialarına yol açtı. İnce ile ilgili iddialar dün doğrulandı. İnce, yaz aylarına denk gelen üç ay boyunca Sayıştay’da üye olarak aktif görev yapmadan TBMM tarafından Anayasa Mahkemesi üyesi seçildi. Daha önce de İstanbul eski Başsavcısı İrfan Fidan önce Yargıtay’a atanmış, bir gün bile aktif görev yapmadan Yargıtay’daki seçimde birinci seçilmiş ve Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanmıştı.

Uzun yıllardır İçişleri Bakanlığı’nda görev yapan İnce, 2009'dan Haziran 2022'ye kadar İçişleri Bakanlığında çeşitli kademelerde çalıştı. 1 Haziran 2016'da İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, 8 Ağustos 2018'de İçişleri Bakan Yardımcısı oldu. İnce, 29 Haziran’da Sayıştay’a atandı. Sayıştay üyeliğine seçildiği gün, Anayasa Mahkemesi’ndeki boşalacak üyeliğe atanması için üye seçildiği iddia edildi.

TBMM’de yapılan oylama sonunda da iddialar doğrulandı ve İnce, Anayasa Mahkemesi üyesi oldu. İlim Yayma Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan İnce’nin üye seçilmesi özellikle HDP’nin kapatılması istemiyle açılan dava açısından önem taşıyor.

Fidan’da da aynısı oldu

Daha önce eski İstanbul Başsavcısı Fidan için de aynı yöntem izlenmişti. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Fidan'ı 27 Kasım 2020 tarihinde Yargıtay üyeliğine atamıştı. Fidan, görevinin dördüncü gününde Yargıtay'da yapılacak AYM üyeliği aday adaylığına başvurmuş ve en çok oyu alan isim olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 23 Ocak 2021 tarihinde kendisine gönderilen beş aday arasından Fidan'ı Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçmişti.