Hindistan ve Bangadeş'i vuran, Bengal Körfezi'nde yaşanan en büyük fırtına olarak kaydedilen Amphan Kasırgası sonucu en az 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Yetkililer kıyı bölgesinde yaşayan 300 bin insanın tehlikede olduğunu açıkladı.
Batı Bengal, Hindistan ve Bangladeş sınırında gerçekleşen Amphan kasırgasının Bengal Körfezi'ne ulaşan kasırganın hızının saatte 185 kilometreye ulaştığı ifade edildi. Fırtına nedeniyle oluşan dalga yüksekliğinin ise 5 metreye ulaştığı kaydedildi.
500 bin kişi tahliye edildi
Hindistan'da Batı Bengal Eyaleti Başbakanı Mamata Banerjee yaptığı açıklamada, eyalette 1'i çocuk en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Başbakan Banerjee, iletişim ağının çöktüğünü belirterek 500 bin kişinin tahliye edilmesine rağmen hükümet yetkililerinin fırtınanın şiddetini tamamen hesaplayamadıklarını dile getirdi. Başbakan Banerjee, "Korona virüsten daha büyük hasar ve yıkımla karşı karşıyayız" dedi.
Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta'da, şiddetli rüzgar sonucu araçlar sürüklerken ağaçlar ve elektrik direkleri devrildi. Şehrin bazı bölgelerinde elektrik kesintileri yaşandığı aktarıldı. Hooghly bölgesinde de binlerce evin fırtına sonucu büyük hasar aldığı ifade edildi. Yetkililer, kasırganın verdiği hasarı ancak perşembe sabahı doğru bir şekilde değerlendirebileceklerini açıkladı.
Hindistan Ulusal Afet Müdahale Gücü Genel Müdürü Satya Narayan Pradhan, kasırganın özellikle yoksul bölgelerde "oldukça yıkıcı" olduğunu belirtti.
Bangladeş'te 4 ölüm
Komşu ülke Bangladeş'te ise yetkililer, kasırga sonucu en az 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülkede bu hafta yaklaşık 2.4 milyon kişi sığınaklara tahliye edilmişti. Bazı bölgelerde elektrik kesintilerinin yaşandığı bildirilirken tarım arazilerinin de zarar gördüğü ifade edildi.
Öte yandan Amphan Kasırgası nedeniyle Hindistan ve Bangladeş'te 3 milyon kişi tahliye edilmişti.