Gündem

Altı işçi yanarak ölmüştü; önlem alınmayan sanayi sitesinde kâğıt toplayıcıları yaşamaya devam ediyor

“Yanarak ölen çocukların arabaları, bu işe yeni başlayanlara verildi”

08 Nisan 2019 12:37
Ankara’nın Altındağ ilçesinde kâğıt toplayıcısı altı Afgan, ısınmak için girdiği metruk binada 29 Mart'ta yanarak yaşamını yitirdi. Yetkililerin “Gerekli önlemleri alacağız” açıklamasını yaptığı Ata Sanayi Sitesi’nde işçilerin metruk binalarda yaşamaya devam ettiği ortaya çıktı. Bu işi yapmaktan başka çarelerinin olmadığını ifade eden kâğıt toplayıcıları, sanayi sitesinin içerisinde bulunan boş binalarda yaşadıkları için kendilerini ‘ayrıcalıklı’ gördüklerini ifade ediyor.

Olası bir yangınla mücadele için ''ıslak battaniye''

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre ölenlerin yanı sıra 15 kişinin de yaralanmasına neden olan yangının ardından metruk binalarla dolu Ata Sanayi Sitesi’nde kâğıt toplayıcıları, tehlikeli koşullarda yaşamayı sürdürüyor. Sabah erken saatlerde kâğıt toplamak için kent genelinde çalışmaya başlayan çoğu yabancı uyruklu kâğıt toplayıcıları, karanlığın çökmesi ile ısınmak için metruk binalarda ateş yakmaya başlıyor. Zaman zaman elektrik sobası da kullanan işçiler, yangın tehlikesine karşı “ıslak battaniyeli” önlem geliştirdiklerini söylüyor. İşçiler, ıslattıkları battaniyeyi olası bir yangına müdahale için yanı başlarında tuttuklarını anlatıyor.
 
Afganların yanı sıra Iraklı, Suriyeli, Pakistanlı çok sayıda insanın kağıt toplayıcılığı yaptığını ifade eden Burhan Kılıç,  yaptığı açıklamada, “Ankara ayazında titrediğimiz o kadar çok gece oldu ki artık yangın riski bize, ‘üstesinden gelebileceğimiz bir iş’ gibi geliyor” dedi.
 
Facianın ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Altındağ Belediyesi yetkililerin sanayi sitesinde incelemeler yaptığını ve çeşitli notlar tuttuğunu ifade eden kâğıt toplayıcıları, buna karşın metruk binalar için herhangi bir önlemin alınmadığını dile getiriyor.

Bu işi yapmak isteyenlerin de sayısı arttı

Fiyatlarda yaşanan artışın ardından kağıdın kilosunun 20 kuruştan 30 kuruşa yükseldiğini, bu durumun kağıt toplayıcılarının sayısının artmasına neden olduğunu dile getiren Kılıç, “Kağıt birden değerlenince bu işi yapmak isteyenlerin sayısı da arttı. Çoğunlukla kimsesiz yabancılar buraları mesken tutuyor. Yanarak ölen çocukların arabaları, bu işe yeni başlayanlara verildi.'' ifadelerini kullandı