Spor

Ali Koç: Türk futbol ekonomisi, sürdürülemez hale gelmiştir

27 Eylül 2024 12:41

T24 Spor

Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, kulüplerin gelirlerini arttırmak üzerine çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Koç, "Son 5 yılda Türk futbolunun ekonomik olarak yaşadıklarına bakınca yaşananların hiçbiri kulüplerin kontrolünde değildir. Yanlış, gereksiz transfer diyebilirsiniz ama bugün yayın gelirlerinin 500 milyon dolardan 96 milyon dolara düşmesi, vergilerin 15'ten 40'a çıkması, dövizin ve faizlerin geldiği nokta ve pandemi kulüplerin sorumluluğunda konular değil. Sürdürülemez bir ekonomi haline gelmiştir" dedi.

Trendyol Süper Lig resmi sponsorluğu ve 2. Lig ile 3. Lig isim sponsorluğuna ilişkin anlaşmanın tanıtım toplantısı, TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

Toplantıda bulunan Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, Türk futbolunun ekonomik durumuyla ilgili şunları söyledi:

"Konuştuğumuz konulardan biri futbolun ekonomik durumu ve 5 yıllık yol haritasıyla nasıl daha sağlıklı bir ekonomiye sahip oluruz diye toplandık. Gelir tarafını arttırmamız gider tarafını düşürmemiz lazım. Son 5 yılda Türk futbolunun ekonomik olarak yaşadıklarına bakınca yaşananların hiçbiri kulüplerin kontrolünde değildir. Yanlış, gereksiz transfer diyebilirsiniz ama bugün yayın gelirlerinin 500 milyon dolardan 96 milyon dolara düşmesi, vergilerin 15'ten 40'a çıkması, dövizin ve faizlerin geldiği nokta ve pandemi kulüplerin sorumluluğunda konular değil. Sürdürülemez bir ekonomi haline gelmiştir. Burada geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptık ve 5 yıllık bir harita için anlaştık. Bu noktada sponsorlar çok önemli. Sponsorlarımızı cezbetmek, tatmin etmek, yatırımın karşılığını aldığını hissettirmek en önemli vazifemiz. Hem kendi ligimizde hem UEFA'da potansiyelimizin hak ettiği başarıyı yakalaması için ekonomik durumun sağlam olması lazım. Marka değeri arttıkça rakamlar da gelecektir."

Koç, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Keşke bizim ülkemizde de olsa"

"Başkanımız söyledi. Ben bunu 5 yıldır Avrupa Kulüpler Birliği toplantılarında görüyorum. Sahada inanılmaz bir rekabet, saha dışında herkes ortak. Keşke bizim ülkemizde de olsa diyorum. İnşallah o günleri de göreceğiz."

"Gidecek çok yolumuz var"

"Sponsorların futbola gelmesi için futbol ikliminin düzelmesi gerekiyor dediniz. Bu sezon bakınca bu iklim oluşuyor mu?"

"Bu iklimin oluşması için birçok faktör var. Bunlardan bir tanesi sahadaki futbolcular. Türkiye'ye son iki senede gelen hoca, futbolcular, marka olarak, oynadıkları seviye o anlamda bir ivme kazanılmıştır. Ama o işin sadece bir parçası. Bunun televizyondaki yorumculardan, kulüpler arasındaki ilişkilerden, maçlardan söyleme kadar, şampiyonluğun gerçekten sahada kazanıldığı inancına kadar bir sürü katmanları var. Doğru yoldayız ama gidecek daha çok yolumuz var."