T24 Ekonomi
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, beyin göçü istatistiklerine ilişkin olarak, ''Bir üniversiteli düşünün; 2018 ve sonraki yıllarda mezun olmuş ve çoktan yurt dışına gitmiş, yıllardır da orada ama bu üniversiteli beyin göçü içinde yer almıyor'' dedi.
TÜİK verilerine göre geçen yılki beyin göçü oranı yüzde 2 düzeyinde olduğunu ancak gerçek oranın çok daha yüksek olduğunu belirten Aktaş, yazısında şunları söyledi:
''Gerçek oran niye mi daha yüksek?
Herhangi bir yılın beyin göçü oranı hesaplanırken o yıldan 15-6 yıl önceki dönemde mezun olanlar dikkate alınıyor. Buna göre örneğin 2023 yılının beyin göçü oranı 2008-2017 döneminde mezun olanları kapsıyor. Söz konusu yıllar arasında mezun olanlar da 2018-2022 arasında en az üç yılı yurt dışında geçirmeleri ve 2023’te yurt dışında bulunmaları kaydıyla beyin göçüne dahil ediliyor. Buna göre 2018-2023 döneminin en az dört yılının yurt dışında geçirilmesi gibi bir şart ortaya çıkıyor.
Bu hesaplama yöntemine göre bugün için 2017’den sonraki dönemde mezun olanlarla ilgili beyin göçünü hiç görmüyoruz. Bir üniversiteli düşünün; 2018 ve sonraki yıllarda mezun olmuş ve çoktan yurt dışına gitmiş, yıllardır da orada ama bu üniversiteli beyin göçü içinde yer almıyor.''
Yazının tamamını okumak için tıklayın
TIKLAYIN - Prof. Taner Demirer: Bir yılda 3 bin 25 hekim gitti, Türkiye'nin en az 70 bin doktor açığı var!
Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne? |