Katar merkezli Al Jazeera, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından beklenen Marmara depremini hatırlatarak “İstanbul depreme hazır mı?” başlıklı bir analiz yayımladı.
Al Jazeera’ya konuşan uzmanlar, “Türkiye’nin mega şehri İstanbul her an meydana gelebilecek güçlü bir depreme karşı şimdiden hazırlanmaya başladı ve mevcut tüm kaynakları hayat kurtarmaya ve ekonomik etkisini önlemeye seferber etmelidir” dedi.
Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen ve 30 binden fazla insanın ölümüne neden olan depremlerin gözleri beklenen İstanbul depremine çevirdiği belirtilen analiz için konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden jeoloji profesörü Şükrü Ersoy, Marmara Denizi altındaki fay hatlarından birinin yakın olduğunu söyledi.
Depremin ne zaman olacağını bilmenin imkansız olduğunu söyleyen Ersoy, “Araştırmalar sayesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her yıl ne kadar hareket ettiğini biliyoruz. Fay hattının hareketi gerilime sebep oluyor” dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da, “Elimizdeki verilere bakılarak İstanbul’da 7 veya üzeri büyüklükte bir depremin beklendiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
Ersoy, Marmara’da bir yıl içinde 7 büyüklüğünde iki depremin meydana gelebileceğini, bunun daha önce 1999 yılında Kocaeli ve Düzce’de görüldüğünü söyledi. Ersoy, İstanbul’u ve ülkenin kalanını etkileyebilecek depremlerin yetkililerin gündeminin ilk sırasında yer alması gerektiğini belirtti.
Ersoy, “Hazırlığa şimdi başlamalıyız. Hızlı başlamalıyız ve tüm kaynakları İstanbul’da olası bir deprem için seferber etmeliyiz” dedi.
Alan da İstanbul’da kapsamlı bir deprem eylem planı hazırlanması gerektiğini, kritik altyapının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da yaklaşık 90 bin binanın “yüksek risk” statüsünde olduğunu söylemişti. İBB'nin araştırmasına göre ise şehirde 170 bina, “orta risk” statüsünde.