İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, deprem bölgesi Gaziantep'ten iktidara bazı çağrılarda bulundu. İlk olarak tuvaletlerin aciliyeti olduğunu ifade eden Akşener, insanların temizlenmesini sağlayacak bir hijden düzeneğinin kurulmasını talep etti. Etrafta çok sayıda bozulmuş gıda çöpü olduğunu belirterek bunların aciliyetli olarak ya toplatılması ya da üstlerinin kireçle kapatılması gerektiğini ifade eden Akşener, salgın hastalıklara karşı uyardı.
Çocuklara yönelik ilaçların da deprem bölgelerinde eksik olduğunu söyleyen Akşener, vatanadaşların kendisine anlattığı sıkıntıları aktardı. "Mesela insanların korkusu şu; iki oda bir salon bir ev almış, ev yıkılmış, onun borcu duruyor hala, yerine ev verilip verilemeyeceği. Kredi çekmiş bir konuda borçalanmış şu anda eşinin iş yeri yıkılmış, yani koca işsiz, hanımefendi ev hanımı, o bankadan çektiği krediyi nasıl ödeyeceğine dair sorular soruldu" diyen Akşener, "Biz bunları iktidarın görevi olarak kendilerine ileteceğiz" dedi.
Akşener ayrıca bir kez daha okulların kapatılmasıyla ilgili, "Yaptım oldu zihniyetiyle üniversitelerin uzun bir süre kapatılması kesinlikle yanlıştır. Kesinlikle bundan dönülmelidir. Burada okuyan 285 bni gencin istedikleri şehirlerde okudukları bölümde tekrar eğitimlerine devam etmeleri gerekirken diğer okulları kapatmak büyük yanlıştır. Uzaktan eğitim üniversitelerde zaten hiç doğru değildir. Bu çocukların geleceğiyle oynanmış olur" uyarısını yaptı.
Akşener’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Hijyen düzeneği, çöplerin toplatılması
Bütün deprem bölgesini dolaşıyoruz. Milletimize sabır diliyoruz. Şimdi bugün burada kadınlarımızı gençleri ve erkekleri dinledim. Onların diliyle buradaki durumu izah etmek isterim. Birincisi tuvalet. Onun yanında artık banyo, yani en azından elini, yüzünü yıkayabilecek bir banyo düzeneği isteniyor. Ki bu çok elzem. Biraz önce bir çadıra üç hanımefendi beni çağırdılar içeri girdiğimde örtülü başlarını açtıklarında kum var saçlarında. Yani enkazdan çıkmış ve temizlenememiş. Tuvalet, hijyen, yani artık insanlarımızın üstünü başını temizlemesi için bir düzeneğin kurulması lazım. Barınma ve ısınma yavaş yavaş çözülüyor. AMA HEM Çadır kentlerin çok hızlanması lazım hem de onların yerini yavaş yavaş da konteyner kentlerin alması lazım. Bunun planlanması gerekiyor. Burada eksiklikler var. 2-3 gündür gördüğüm bir şey var; gıda çöpü. Gıda maddelerinden oluşan çöpler. Bu çöpler bir süre sonra salgın hastalıklara sebep olur. Bu çöplere bir süre sonra kemirgenler dadanır. Ve ondan sonraki fasılda oradan salgın çıkar, ilk öne de çocuklarda başlar. Mutlaka çöplerin toplanması lazım. Eğer toplanamıyorsa üzerine kireç örtülmesi lazım. Biz Kocaeli’nde kireç örtmüştük. Bir salgın hastalık oluşturacak sistemin dışına çıkarılması lazım.
"Çocuk ilaçları eksik"
İlaç yok, çocuklara dair özellikle ateş düşürücü çocuk antibiyotiği konusunda eksikliğimiz var.
Vatandaşların soruları: Yıkılan evlerin yerine yenisi verilecek mi, kredi borçları ne olacak?
Buradaki meselemiz bu. Mesela insanların korkusu şu; iki oda bir salon bir ev almış, ev yıkılmış, onun borcu duruyor hala, yerine ev verilip verilemeyeceği. Kredi çekmiş bir konuda borçalanmış şu anda eşinin iş yeri yıkılmış, yani koca işsiz, hanımefendi ev hanımı, o bankadan çektiği krediyi nasıl ödeyeceğine dair sorular soruldu. Biz bunları iktidarın görevi olarak kendilerine ileteceğiz. Basın mensuplarının kanalıyla da Türkiye’ye duyurmuş oluyoruz ki buradaki eksiklikler tamamlanabilsin.
Bizim bakış açımıza göre muhalefet halkın avukatlığını yapar. İktidar hizmet etmekle yükümlüdür. Siz bize verdiğimiz görev sizin sözünüzü iletmek konumundadır, o görev gereği buradayız. Bizim görevimiz o eksiklikleri yerine getirilinceye kadar takibini yapmaktır, takip edeceğiz.
Okullar için iktidara çağrı
Deprem yaşamış kardeşiniz olarak buradayız. Alınan kararlarla ilgili genç bir kardeşimiz dedi ki, okulların 1 Mart’a kadar ertelendi bu deva edecek mi? Eğitimin ertelenmesi bu bölgeler için bir şey demiyorum ama Türkiye genelinde erteleme doğru değil. Pandemi nedeniyle iki sene kaybettik: İnterneti olmayan tableti olmayan binlerce çocukla karşılaştım. Bu çocuklar iki yılı geride geçirdikleri için şansları azaldı. Dolaysıyla böyle bir uzatma niyetine yeniden geçilecekse biz burada yolda gelirken cep telefonlarımız çekmedi, o nedenle bütün internet altyapısının bu bölgelerde tamamlanması ve her bir çocuğumuza bir tablet verilmesi gerekiyor, bunun eşinde olacağız eğer bu devam edecekse.
"Üniversitelerin uzun bir süre kapatılması kesinlikle yanlıştır"
Bu bölgede okuyan 285 bin üniversite öğrencisi gencimiz var. Üniversiteler süresiz kapatıldı ve KYK yurtlarından çocuklar dışarı atılıyor. O çocuğun yurttan çıktığı andan itibaren eve gidecek parası var mı belli değil, derhal çıktı eve gidinceye kadar olan süreçte yatacak yeri var mı? Bütün bunlar hesaplanmadan yaptım oldu zihniyetiyle üniversitelerin uzun bir süre kapatılması kesinlikle yanlıştır. Kesinlikle bundan dönülmelidir. Burada okuyan 285 bni gencin istedikleri şehirlerde okudukları bölümde tekrar eğitimlerine devam etmeleri gerekirken diğer okulları kapatmak büyük yanlıştır. Uzaktan eğitim üniversitelerde zaten hiç doğru değildir. Bu çocukların geleceğiyle oynanmış olur.
"Devlet kullanılmayan evleri, otel odalarını kiralasın"
Pek çok kullanılmayan evler var, devlet olarak kiralayın kardeşim: o insanları evlere otellere yerleştirin, okullara da dokunmayın öğrenciler okullarına devam etsin.
Çocuklarınıza sahip çıkın ailesini sahip çıkın çocuklara özellikle sahip çıkın.
Yabancılara mülk satışı yasaklanmalı.