AKP milletvekili ve sosyal güvenlik uzmanı Resul Kurt, emekli maaş zammı tartışmalarına ilişkin, "Benim beklentim kök ücretlerde bir düzenleme ve kademeli bir artış yapılması yönünde" dedi.
Emekli maaşlarına yapılan zam ve toplu sözleşme sürecine itirazlar devam ediyor.
AKP Adıyaman Milletvekili ve sosyal güvenlik uzmanı Resul Kurt, itirazlara ilişkin açıklama yaptı. 7 bin 500 TL alan emeklinin aslında kök maaşının 5-6 bin lira olduğunu hatırlatan Kurt, A Haber yayınında şöyle konuştu.
“Bu kişiler yapılan zamdan hiç faydalanmadım diye itiraz ediyor. Ama maaşı 7 bin 500 liraya tamamlanıyor. Aradaki fark sübvanse ediliyor. Burada farklı bir yöntem bulunabilir. Bir miktar baz ücret eklenebilir. En düşük emekli maaşının 10 bin lira olması isteniyor. Bu sefer de 9 bin 500 lira maaş alan kişi 'Bana 500 lira zam geldi' diye serzenişte bulunacak. Bu nedenle bu süreçte herkesi memnun etmek mümkün olmayabiliyor. Benim beklentim kök ücretlerde bir düzenleme ve kademeli bir artış yapılması yönünde.
Dünyanın neresine giderseniz gidin sosyal güvenlik sisteminin bir dengesi var. Primlerini toplar, o primler üzerinden bir emekli aylığı bağlar. Ama biz vatandaşımızın geçim şartlarını kolaylaştırmak, serzenişlerini karşılamak için 2 yöntem uygulayabiliriz. Birincisi en düşük aylığa bir düzenleme getirilebilir, ikincisi ise bir kademeli artış yapılabilir."
TIKLAYIN - Memur ve memur emeklileri için ikinci zam teklifi belli oldu
2024 yılı teklifi birer puan artırıldı, 2025 değiştirilmediÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde hükûmetin ikinci zam teklifini açıkladı.Hükûmet, kamu personeli için 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif etti. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Hükümet, pazartesi açıkladığı ilk zam teklifine kıyasla 2024 için tekliflerini birer puan artırırken, 2025 için değişikliğe gitmedi. İlk teklif yetersiz bulunmuştuHükûmet, ilk zam teklifini 14 Ağustos'ta açıklamıştı. Işıkhan, kamu personeline 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam; 2025'de ise ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam teklif edildiğini bildirmişti. Kamu sendikaları teklifin yetersiz bulunduğunu bildirerek "revize edilmeli" çağrısı yapmıştı. Görüşme süreci nasıl işleyecek ?Hükûmet ve sendikalar arasında anlaşma sağlanmaması durumunda 22 Ağustos'ta yeni teklif masaya gelecek. Tarafların bu tarihte de anlaşamaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. 30 Ağustos'a kadar anlaşma sağlanamazsa hakem kuruluna gidilecek ve yeni zam oranı belirlenecek. Memurların talepleriMemur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti. Kira desteği, bayram ikramiyesi ve memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması talepler arasındaydı.
|