Gündem

AKP'li kadın vekillerde 6284 endişesi var mı?

27 Mart 2023 16:40

Kıvanç El

Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılması 6284 sayılı Kanun'u tartışmaya açtı. AKP kurmayları "geri dönüş olmayacak" mesajı verirken seçim beyannamesinde bu konunun işleneceğine dikkat çekiliyor.

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması tartışmaları süresinde sık sık gündeme gelen kadına şiddetle mücadeleyi düzenleyen 6284 sayılı Kanun, 14 Mayıs seçimlerinin de en fazla tartışılan başlıklarından oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, daha önce tartışmalar üzerine, "6284 sayılı Kanun, kadına yönelik şiddetle mücadele için yaptığımız en önemli yasal düzenlemelerden biridir. Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez" derken AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin de, "6284 kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullanmıştı.

Gözler beyannamede 

AKP ile Yeniden Refah arasında yapılan anlaşmada her ne kadar 6284 denilmese de, "Aile bütünlüğünün korunması için mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına" ifadesinin kapsayacağı yasaların başında 6284 sayılı Kanun olacağı değerlendiriliyor.

AKP'de kadın milletvekilleri başta olmak üzere konuyu yakından takip eden kurmaylar, "kadına şiddetle mücadelede geri adım atılmaz" mesajı verse de seçim sürecinde kadınlardan ciddi oy alan AKP'ye zarar verebileceğini değerlendiriyor.  

AKP'de özellikle kadın milletvekili bu noktada açıklanacak seçim beyannamesi ile verilecek mesajın önemli olacağına vurgu yapıyor.

Seçim beyannamesinde kadın hakları bölümüne dair oluşan beklentinin karşılanıp karşılanmayacağı ise çalışmaların ardından netleşecek. AKP'nin seçim beyannamesinin 11 ya da 12 Nisan'da açıklanması bekleniyor.  

AKP'li bir kadın milletvekili, "Her partinin ayrı görüşü olabilir ama bu bizim kazanımlardan geri adım atacağımız anlamına gelmez. Cumhurbaşkanı'nın da bu konuda net olduğunu biliyorum" değerlendirmesi yapmakla yetindi. 

CNN Türk yayınında konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da Yeniden Refah Partisi ile yapılan uzlaşma sonrası kadın haklarından taviz verilip verilmediğine dair soruya, "Hayır taviz vermedik. Geri adım olmaz, Yeniden Refah ile de böyle bir şey konuşulmadı zaten. Yeniden Refah'ın anormal bir teklifi olmadı. Cumhurbaşkanımız özenli ve titizdir. Aile bütünlüğü konuştuk, Anayasal zeminde yapmak istediğimiz değişiklikte de zaten bu var" yanıtını verdi. 

AKP'nin MHP ile sunduğu ve hâlâ Meclis gündeminde olan ortak anayasa değişikliği teklifinde de başörtüsü ile birlikte aile düzenlemesi de yer alıyor. Söz konusu teklifte anayasada ailenin Türk toplumunun temeli olduğu vurgulanıp, evliliğin "ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabileceği" düzenleniyor. 

"6284" ifadesi metinden çıktı

AKP'nin Yeniden Refah Partisi ile yaptığı görüşmelerde ilk olarak 30 maddelik talepler listesi kamuoyuna yansımıştı. Bu maddeler arasında, "İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin TBMM'de de oylanması ve uzantısı 6284 sayılı Yasa'nın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması" ve "6251 sayılı Yasa'nın gözden geçirilmesi ve sapkınlıkların önlenmesi" ve "Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi" ifadelerine yer verilmişti.

Yeniden Refah Partisi cephesinden bu taleplerin kabul edildiği yönünde açıklamalar gelirken, görüşmede yer alan AKP'li Binali Yıldırım bu konuları konuşmadıklarını savunmuştu.  

Bu süreçte Yeniden Refah, ittifaka girmeme kararı verirken Fatih Erbakan o kararını 24 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından değiştirdi ve ittifaka katıldı.