AKP kongreleri, uzun bir zamandır, bütün siyasi partilerin kongrelerinin aksine büyük bir hızla tamamlanma özelliğine sahip. AKP’nin 8. Olağan Kongresi de iktidar partisinin bu özelliğini koruduğu, muhalif tek bir sesin, listelere tek bir itirazın olmadığı, sadece Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ve Erdoğan’ın onayıyla yapılan listenin beklendiği bir kongre olarak tarihe geçti. Erdoğan, beklendiği gibi partinin ana karar organı olan, 75 kişiden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun (MKYK) yarısından fazlasını değiştirdi. 36 ismin yerini koruduğu MKYK’ya 39 yeni isim girdi. MKYK içerisinden seçilen ve partinin vitrini olarak gösterilen MYK’da yer alan 18 isimden 17’si yeniden listede yer aldı. Erdoğan’ın takdirini kazanan Mali İşler Başkanı Vedat Demiröz ise listeye alınmadı. Demiröz’ün Cumhurbaşkanlığı’na kaydırılarak örtülü ödenekten sorumlu olarak atanması bekleniyor. Kongrede, 2023 seçimi için kurulan altılı masada aktif görev alan isimlerden Gelecek Partili Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun’un da aralarında olduğu İYİ Parti ve Gelecek Partisi’nden transfer isimler AKP’ye katıldı. Yeni transferlerin tamamı MKYK listesine alındı. Reform beklentilerine karşılık, Erdoğan’ın söylemlerini tekrarladığı kongrenin görünür tek özelliği vardı. Erdoğan ve AKP, muhalefet saflarının dağıtılarak, yeni anayasa ve olası erken seçime hazırlık kadrolarının oluşturulması hedefine doğru bir adım daha attı.
Yerel seçimde elindeki önemli belediyeleri kaybeden ve oy oranında CHP’nin gerisinde kalan AKP’de önemli kadro değişimlerinin yaşanacağı, partide huzursuzluk olduğu uzun zamandır konuşuluyordu. Erdoğan, il kongrelerinde il başkanlarının neredeyse yüzde 75’ini değiştirerek, işe teşkilatlardan başladı. Bu değişimin merkez kadrolarına da yansıyacağı ve Teşkilat Başkanlığı, Seçim İşleri Başkanlığı gibi kritik kadrolarda değişim yaşanacağı iddia ediliyordu.
MYK’daki isimler yerlerini korudu
Bu görevlere farklı isimlerin atanıp atanmayacağı MYK’ya girecek isimlerin MKYK içerisinden önümüzdeki günlerde seçilmesiyle belli olacak. Ancak mevcut MYK’daki 18 isimden 17’si, MKYK’ya yeniden girmeyi başardı. Erdoğan’ın hizmetleri nedeniyle teşekkür ettiği ve çalışmalarından çok memnun olduğu kamuoyuna yansıyan AKP Mali İşler Başkanı Demiröz ise MKYK’ya alınmadı. Demiröz’ün Cumhurbaşkanlığı kadrolarına atanacağı ve örtülü ödeneğin başına getirileceği söyleniyor.
Kritik isimler yine listede
Mevcut Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, Genel Sekreter Fatih Şahin, Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz gibi isimler MKYK’da yeniden yer buldu. Bu isimlerin MYK’ya girip giremeyeceği, eski görevlerinde kalıp kalamayacakları ise henüz belirsiz. Erdoğan, MKYK’ya yeniden alarak, şikâyetlere rağmen bu isimlere olan güvenini gösterdi ancak görevlerinde değişiklikler yapabileceği de konuşuluyor.
Vekil sayısı arttı
6 Ekim 2023'te yapılan 4. Olağanüstü Kongrede Erdoğan, 75 üyeli MKYK'da yalnızca 13 milletvekiline yer vermiş, 9 vekili de MYK’ya almıştı. Yeni MKYK’da ise 29 vekil yer aldı. Erdoğan’ın böylece parti ile Meclis grubu arasındaki bağı güçlendirmek istediği yorumları yapıldı.
MKYK’da büyük değişim
MKYK ise beklendiği gibi büyük ölçüde değişti. 75 üyeli partinin karar organı olan MKYK’ya 39 yeni isim alındı. 36 isim ise yerlerine korudu. MKYK’nın yüzde 51’i değişmiş oldu.
MKYK-Merkez Disiplin Kurulu listesi
Heyecansız, itirazsız, tek listeli kongre
Erdoğan’ın 11.30’da kürsüye geldiği kongredeki heyecan, MKYK listesinin erken saatte ortaya çıkmasıyla büyük ölçüde sönümlendi. Sadece Erdoğan’ın konuşması beklendi. Erdoğan, önce soğuk havaya rağmen salon dışında bekleyen kalabalığa hitap etti ardından salonda konuştu.
Erdoğan'ın kongre salonundaki ilk konuşması
1607 delege daha sonra belirlenen listeler üzerinden MKYK ile Merkez Disiplin Kurulu, Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu ve Siyasi Erdem ve Etik Kurulu'nun asil ve yedek üyelerinin belirlenmesi için oy kullandı.
Reform yok, söylemler tekrarlandı
Erdoğan’ın konuşması da önceki konuşmalarından öteye geçmedi. Özellikle ekonomi konusunda mesajlar veren Erdoğan, sözleriyle, ekonomi politikalarına desteğinin sürdüğünü gösterdi.
Terörle mücadele konusunda “silahları gömsünler” mesajını yineleyen ve çözüm süreci odaklı mesaj vermemeye özen gösteren Erdoğan, TÜSİAD başta olmak üzere, iktidarı eleştiren kesimlere sert çıkarak, bir anlamda yargının bu konudaki uygulamalarına da destek verdi.
Vazgeçilmeyen isim Yazıcı
2002’den bu yana tüm MKYK listelerinde yer alan Hayati Yazıcı yeni listede de yer buldu. Genel Başkan Vekili Erkan Ala, Mustafa Elitaş gibi deneyimli isimler de MKYK listesindeki yerlerini korudu.
Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Mücahit Arınç da MKYK’daki yerini koruyan isimler arasında yer aldı. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Milletvekili Osman Gökçek ile eski CHP milletvekili Aydın Ayaydın’ın kızı Derya Ayaydın MKYK listesine girdi.
Özil listede Akçıl yok
Listede eski Alman milli futbolcu Mesut Özil ile popçu Sinan Akçıl’ın yer alacağı iddia ediliyordu. Daha önce siyasetle ilgisi olmadığını söyleyen Özil, MKYK’ya alınırken, Akçıl’ın son dakikada liste dışı kaldığı belirtildi.
“Gördüğüm lüzum üzerine”: Serap Yazıcı da MKYK’ya alındı
Kongrede en büyük ilgiyi gören isimlerden biri de Gelecek Partisi’nin kurucularından olan, başkanlık sistemi başta olmak üzere AKP politikalarını sert biçimde eleştiren Prof. Dr. Serap Yazıcı’ydı. Dün, “Gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum” sözleriyle Gelecek Partisi’nden ayrılan Yazıcı’ya rozetini Erdoğan taktı. Anayasa hukukçusu olan ve 2007’de, eşi, Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki yeni anayasa heyetinde yer alan Yazıcı, MKYK’ya da alındı. Yazıcı, başkanlık sistemiyle Türkiye’nin felakete sürüklendiğini söylemişti.
Serap Yazıcı ve Recep Tayyip Erdoğan
Transferler listede
Eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in AKP’ye katılıp katılmayacağı kulislerde uzun süredir tartışılıyordu. Akşener’in değil ama İYİ Parti’de Akşener’e yakın olan isimlerin AKP’ye katılacağı söyleniyordu. Beklendiği gibi oldu.
İYİ Parti’den istifa eden eski futbolcu Ünal Karaman da kongrede AKP’ye katıldı.
İYİ Parti'den transfer olan Dursun Ataş, İdris Nebi Hatipoğlu, Kürşad Zorlu ve Seyithan İzsiz ile Gelecek Partisi'nden istifa ederek AK Parti'ye katılan Nedim Yamalı da MKYK listesine alındı.
İYİ Parti’den Zorlu’ya tepki göstererek ayrılan ve AKP’ye katılan Salim Ensarioğlu ile Zorlu, bu kez AKP’de buluşmuş oldu.
Yeniden Refah Partisi'nden istifa ederek AK Parti'ye katılan Suat Pamukçu da Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu üyeliğine seçildi.
Erdoğan AKP'ye katılanlarla poz verdi
Milliyetçi temsil arttı, Miroğlu devre dışı kaldı
MKYK listesinde milliyetçi gelenekten gelen isimlerin sayısındaki artış dikkati çekerken, parti politikalarını eleştiren, partideki Kürt temsiliyetinin ve çözüm sürecinin etkin isimlerin Orhan Miroğlu MKYK listesine alınmadı.
Dikkati çeken yeni isimler
Ekonomist Abdülkadir Develi, eski Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ile akademisyen Zakir Avşar, Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Cihad Terzioğlu, TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Sadullah Selman, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı Başkan Yardımcılarından Selçuk Sümer ise ilk kez MKYK listesine girmeyi başardı. Eski Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve eski Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de listeye girdi. MKYK’daki kadın sayısı ise 17’den 12’ye düştü.
Özlem Zengin ve Soylu yok
AKP’nin Grup Başkanvekillerinden Özlem Zengin MKYK listesinde yer almadı, AKP tüzüğüne göre grup başkanvekilleri MKYK ve MYK’nın doğal üyesi. Zengin’in Meclis grubundaki görevinin süreceği, kabineye alınma ihtimalinin de bulunduğu konuşuluyor.
TBMM çalışmalarını “pasif” bulan ve siyaseti bıraktığını açıklayan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun teşkilatlarda çalışmaya istekli olduğu söyleniyordu. Soylu da MKYK listesine alınmadı.
Parti politikalarını ve genel merkez yönetimini eleştiren isimlerden olan Şamil Tayyar da listeye alınmayan isimlerden. Yeni listede, eski MKYK üyeleri olan eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, eski Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, eski hakem Kuddusi Müftüoğlu, emekli general Remzi Albasan da yer almadı.
Zorlu’ya etkin görev
Kongrede, üç yeni genel başkan yardımcılığı ihdas edilerek Türk Dünyası İle İlişkiler, Sağlık Politikaları ve Kültür ve Sanat Politikaları Başkanlıkları kuruldu. Türk Dünyası İle İlişkiler Başkanlığı'na geçtiğimiz günlerde AK Parti'ye katılan eski İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu'nun getirilmesi bekleniyor. Zorlu, genel başkan yardımcısı yapılacak ve partinin A takımında yer alacak.
Yazıcı’ya “yeni anayasa” görevi
Yazıcı’nın ise yeni anayasa çalışmalarının başında yer alması bekleniyor. Yazıcı’ya, daha önce eleştirdiği konularda çalışma yapabilmesi sözü verildiği iddia ediliyor. Önümüzdeki dönemde kurulması planlanan yeni anayasa heyetinde de Yazıcı’nın yer alacağı belirtiliyor.