Financial Times, kapılarını 2020’de açması planlanan Atatürk Kültür Merkezi’nin mimarı Murat Tabanlıoğlu ile konuştu. Babası Hayati Tabanlıoğlu’nun yaptığı Atatürk Kültür Merkezi kapılarını açtığında henüz 8 yaşında olan Murat Tabanlıoğlu, binanın yıkımıyla yaşadığı üzüntüyü anlattı. "Normalde Erdoğan hükümetiyle çalışmazdım" diyen Tabanlıoğlu, binanın ailesi için önemini düşünerek projede yer aldığını söyledi.
Financial Times'dan Laura Pitel imzalı haberde babasının mirası AKM'yi anlatan Tabanlıoğlu, "Bu benim için bir aile hikayesi, çocukluğumdan bugüne her zaman onunla ilgili yapacak bir şeylerim oldu ve bu yüzden hâlâ işin içinde olmak benim için önemli" dedi.
TIKLAYINIZ- İnşaatı devam eden AKM binasının son hali havadan fotoğraflandı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2017 yılında AKM binası hakkında 'sağlıksız ve çirkin yorumlarının da ardından binanın yıkımına başlandı. İş arkadaşları Tabanlıoğlu'nun yıkım başladıktan sonra fotoğraflara bile bakamayacak kadar üzgün olduğunu anlattı.
Tabanlıoğlu'nun aile mirası olarak gördüğü binanın yıkımının ardından yerine yapılacak projede yer alması 'iki yüzlülük' eleştirilerini beraberinde getirirken mimar "Bu benim için aile meselesi, normalde Erdoğan hükümetiyle çalışmazdım fakat ailem için önemi var" dedi. Tabanlıoğlu aynı zamanda Erdoğan'ın yeni projeyle bir 'kültür merkezi' oluşturmak istediğini ve bunun da kendisi için önemli olduğunu söyledi.
Tabanlıoğlu yeni binayı babasının eserinin 'yeniden organize edilmiş' versiyonu olarak tanımladı. En büyük farkın dışarıdan da görülebilen 2100 kişi kapasiteli bir oditoryum olacağını söyledi. "Taksim Meydanı'nın bütün yapısı değişecek" diyen Tabanlıoğlu, Erdoğan için en önemli olanın 'kapasite' olduğunu ekledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da bir gün binayı göstermek istediğini söyleyen Tabanlıoğlu, "Belki o da bir gün opera evinin bir parçası olur" dedi.