Dünya

Akar, "Önemi kalmadığı için iptal ettik" demişti; İsveç Savunma Bakanı, Ankara ziyaretinin ortak kararla ileri tarihe ertelendiğini söyledi

21 Ocak 2023 15:30

T24 Dış Haberler

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, Cuma günü Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde NATO ve ittifakın işbirliği içinde olduğu ülkelerin savunma bakanları arasında yapılan toplantıda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştüklerini  ve kendisinin Ankara'ya ziyaretini erteleme kararı aldıklarını belirtti. 

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Jonson, "İsveç için Türkiye ile ilişkiler çok önemli" yazdı.

Jonson, "İlerleyen tarihte ortak güvenlik ve savunma konularında diyalogumuzu devam ettirmek için heyecanlıyız" dedi.

Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı'nda Akar ile görüştüklerini belirten Jonson, Ankara'da yapılması planlanan toplantıyı erteleme kararını birlikte aldıklarını ifade etti.

Akar toplantıyla ilgili değerlendirmesinde İsveç’te PKK destekçisi olduğu iddia edilen kişilerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Türkiye aleyhine eylem yapmasını ve İsveç polisinin Türk Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakılacağı ifade edilen gösteriye izin verdiği yönündeki haberlere işaret ederek “Bunlara karşı hareketsiz kalmak, tepki göstermemek kabul edilemez. Bunların mutlaka gereğinin yapılması tedbir alınması gerekirdi" diye konuştu.

Bu konudaki tepkilerini "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında bir araya geldiği İsveç Savunma Bakanı Jonson’a ilettiğine dikkati çeken Akar, "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve Türkiye’ye yönelik bu alçak, iğrenç eylemler sonunda hiçbir tedbir alınmadığını üzülerek müşahede ettik. Dolayısıyla geldiğimiz bu noktada İsveç Savunma Bakanı Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de anlamı da kalmadı. Bu nedenle ziyareti iptal ettik." dedi.

Eyleme izin verilmesiyle ilgili olarak İsveç'in Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmıştı. Öte yandan İsveç'te savcı, Erdoğan'a benzetilen kuklanın asıldığı eylemle ilgili soruşturma başlatmayacağını duyurmuştu.

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından mayısta NATO üyeliği için başvuru yapmıştı. Türkiye, iki kuzey ülkesinin Ankara'nın terör örgütü olarak tanımladığı gruplara tolerans gösterdiğini belirterek, üyeliğe şerh düşmüştü.

Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO ülkeleri, iki ülkenin katılım protokollerini ulusal meclislerinden geçirdi.