Gündem

Açlık grevlerinin ikinci gününde, 32 Fernas işçisi ve 5 sendikalı gözaltına alındı: Soma'dan yeri altından geldiler, ekmeklerine bile el konuldu

16 Ekim 2024 00:13

T24 Ankara

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te çalışan madenciler, Ankara kurtuluş Parkı’ndaki açlık grevlerinin ikinci gününde gözaltına alındı. Parktaki 32 Fernas işçisi ve dört sendika görevlisi “Kamu güvenliğini tehlikeye atmak" iddiasıyla gözaltına alınırken, işçilerin ekmeklerine de el konuldu.

İşçilerin bağlı olduğu sendika maden ocağındaki toplu ölüm riskine dikkat çekiyor. Manisa Soma'da bulunan ve AKP'li vekile ait Fernas Madencilik'te çalışan işçiler, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ve düşük ücretlere karşı mücadele başlatmış, sendikaya üye oldukları için işten atılmıştı.

25 Eylül’de Soma'dan yürümeye başlayan işçiler 2 Ekim’de Ankara’ya ulaştı. Yaklaşık 2 haftadır Ankara’da bulunan işçiler, 2 gündür açlık grevindeydi.

 

Parktaki 32 Fernas işçisi, 4 Bağımsız Maden-İş Sendikası yöneticisi ve 1 Umut-Sen üyesi olmak üzere toplam 37 kişi “Kamu güvenliğini tehlikeye atmak" suçundan gözaltına alındı. İşçilerin parkta kaldıkları alan polisler tarafında bariyerlerle kapatıldı.

“Ankara’da barındırılmak istenmiyorlar”

Konuyla ilgili T24’e konuşan Bağımsız Maden-İş avukatlarından Abdurrahim Demiryürek, açlık grevindeki işçilerin gözaltına alınmasıyla ilgili şunları kaydetti:

“Gözaltı sırasında hastanede bulunan bir madenci arkadaşımız dışında herkes gözaltına alındı. 13 gündür Ankara’da bulunan madencilere şimdiye kadar sadece evlerine dönmesi çağrısı yapılmıştı. Bugün apar topar ekip araçlarına bindirilerek gözaltına alındılar.”

İşçilerin ekmeklerine bile el konuldu

Bağımsız Maden İş'in paylaştığı videoda da bir madencinin, "Soma'dan yeri altından geldiler, şimdi gözaltına alıyorlar" dediği görüldü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve Milletvekilleri Sibel Suiçmez, Yunus Emre, Ahmet Vehbi Bakıroğlu ve Kayıhan Pala Meclis Genel Kurulu'ndan çıkıp işlerin yanına gittiklerinde, gözaltı işlemiyle karşılaştılar. Başarır, işçilerin yanlarında bulunan ekmeklere dahi el konulduğunu duyurdu. 

Başarır: İnsani koşullarda çalışmak isteyen işçilere zulüm yapmayın

Parkta açıklama yapan Başarır, emniyet müdürüne seslenerek gözaltına alınan işçilerin serbest bırakılmasını istedi. Başarır, konuşmasının devamında şunları söyledi.

“Fernas İşçilerin bulunduğu Kurtuluş Parkı’na geldik ve İşçiler polis trafından gözaltına alınmış. Burdan sesleniyorum Emniyet Müdürlüğü ile görüşeceğiz. Burda hak arayan, insanca çalışmak isteyen ve insani koşullarda çaışmak isteyen bu işçilere bu zulmü yapmayın. Birkaç arkadaşımız vardı onları bir şekkilde kurtarmaya çaılştık. Ama şimdi emniyet müdürlüğüne sesleniyoruz. Milletvekilleri mecliste bambaşka bir hukuksuzlukla uğraşırken buraya gelip alın teriyle çalışıp haklarını aramak isteyen insanları gözaltına almanız kabul edilemez. Fernas işçilerini bırakın. Biz meclis olarak, CHP grubu olarak bu olayı takip ediyoruz etmeye devam edeceğiz. İşçilerin giysileri, battaniyeleri hepsi burda ama onlar emniyette. İnsani bir eylem yapıyorlar, insanca davranılma zorunluluğu var bu işçilere.”

 

 

Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Demokrasilerin yeni tehdidi seçilmiş liderlerin muhalefet liderlerini hapse atmaları