Dünya

ABD'nin Tayvan'a 1.1 milyar dolar değerinde silah satışı yapacağı iddia edildi

30 Ağustos 2022 10:47

T24 Dış Haberler

ABD'de Joe Biden yönetiminin, Çin işgali tehdidi ile karşı karşıya olan Tayvan'a 1.1 milyar dolar değerinde silah satışı yapılması için yasama organı Kongre'den izin istemeyi planlandığı iddia edildi.

ABD merkezli haber sitesi Politico'nun aktardığına göre, Biden yönetimi, Tayvan'a 60 gemi savar füzesi, 100 havadan havaya füzenin de dahil olduğu kapsamlı bir silah yardımı yapmayı planlıyor. 

Çin ve ABD arasındaki Tayvan gerilimi, geçen ay ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin başkent Taipei'yi ziyaretinin ardından daha da artmıştı. Çin, Pelosi'nin ziyaretinin ardından bazı bölgelerde Tayvan'ın karasularını da ihlal edecek şekilde adayı hilal şeklinde saran büyük tatbikatlar gerçekleştirmişti.

TIKLAYIN - Pelosi ziyaretinin ABD-Pekin hattında gerilimi tırmandırmasının ardından ABD savaş gemileri ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçti

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.