Ekonomi

ABD'li ekonomist Sachs: Türkiye’de yüksek enflasyon 2023’te de devam edecek

Neden olarak, "devam eden savaş, yaklaşan seçim, geleneksel olmayan makroekonomik politika, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ve küresel yatırımcılarla yaşanan zor koşullar" gösterildi

21 Aralık 2022 09:02

Columbia Üniversitesi profesörü ABD’li Jeffrey Sachs, Türkiye’de enflasyonun; savaş, yaklaşan seçim, geleneksel olmayan ekonomi politikaları ve küresel yatırımcılarla yaşanan zor koşullar nedeniyle 2023 yılı boyunca da yüksek kalacağı öngörüsünde bulundu.

Ekonomi gazetesinin haberine göre, Ukrayna’da barışın sağlanması ve seçim sonrası oluşturulacak politika çerçevesiyle Türkiye'nin en azından 2024'te istikrara kavuşmasını umduğunu belirterek, özellikle bölgesel işbirliği söz konusuyla Türkiye'nin orta vadeli potansiyeli konusunda her zaman iyimser olduğunu ifade etti.

Sachs, ”Türkiye, iş ve ticaretin Ukrayna ve Rusya'dan Türkiye'ye kaymasıyla ironik bir biçimde bazı olumlu etkiler yaşasa da, Ukrayna savaşının genel etkileri ve belirsizlik Türkiye için olumsuz. Savaş ne kadar erken biterse, tüm taraflar için o kadar iyi” dedi.

Sachs, Türkiye'deki enflasyona dair ise, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Devam eden savaş, yaklaşan seçim, geleneksel olmayan makroekonomik politika, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ve küresel yatırımcılarla yaşanan zor koşullar nedeniyle, enflasyon 2023 boyunca da yüksek kalacaktır. Ukrayna’da barış ve seçim sonrası oluşturulacak politika çerçevesiyle Türkiye'nin en azından 2024'te istikrara kavuşmasını umuyorum. Özellikle bölgesel işbirliği söz konusuysa Türkiye'nin orta vadeli potansiyeli konusunda her zaman iyimserim."

Sachs, siyasi iklimin çok kutuplu bir dünyaya doğru evrildiğini belirterek, "Aslında, Türkiye dahil birçok ülkenin genişleyen bir rol oynadığı ve ABD'nin rolünün göreceli olarak azaldığı bir çok kutupluluğa doğru ilerliyoruz. Türkiye, Brezilya, Endonezya gibi bölgesel güçler önümüzdeki dönemde daha fazla rol oynayacak. Benim görüşüme göre, Türkiye'nin stratejisi bölgesel işbirliği (bir şekilde Doğu Akdeniz'de de Yunanistan ile olan bölünmeyi aşmak) ve ABD, Çin, AB ve diğerleri dahil olmak üzere tüm büyük güçlerle iyi ilişkilere dayalı olmalıdır. Doğu Akdeniz, Orta Doğu ve Batı Asya ülkeleri (İran dahil) bölünmüşlüklerini aşabilirlerse, faydaları çok büyük olacaktır" ifadelerini kullandı.