Dünya

ABD, İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü olarak ilan etti

"Bu eşi benzeri olmayan adım, Devrim Muhafızları'nın terörizmi finanse ve teşvik ettiğini tanıyor"

08 Nisan 2019 17:25

ABD Başkanı Donald Trump, İran Devrim Muhafızları'nı 'yabancı terör örgütü' olarak tanımladıklarını duyurdu. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi, ABD'nin kararına misilleme olarak ABD Merkez Kuvvetleri'ni (CENTCOM) terör örgütleri listesine aldı.

Trump yönetimi, İran'la nükleer anlaşmadan çıkıp yaptırımlara geri dönmesi sonrası kritik bir adım daha attı. Devrim Muhafızlarını bölgede terörizmi finanse ve teşvik etmekle suçlayan Trump, şu açıklamayı yayımladı:

"ABD Dışişleri Bakanlığı'nın öncülüğünde atılan bu benzersiz adım, İran'ın terörizmin devlet sponsoru olduğu gerçekliğinin yanısıra Devrim Muhafızlarının buna aktif biçimde katıldığını ve devlet yöneticiliğinin kullandığı bir araç olarak terörizmi finanse ve teşvik ettiğini tanıyor."

Devrim Muhafızları'nın dışarda faaliyet gösteren, Kasım Süleymani'nin komuta ettiği kolu Kudüs Gücü'nü de listeye aldıklarının altını çizen Trump, İran'ın eylemlerinin diğer hükümetlerinkilerden temelden farklı olduğunu, Tahran'ın küresel terörist kampanyasını yönlendirmedeki baş aracının Devrim Muhafızları olduğunu iddia etti.

ABD Başkanı, bu kararla İran rejimine maksimum baskının çapını ve kapsamını önemli ölçüde genişlettiklerini, Devrim Muhafızlarıyla iş yapmanın ve destek sağlamanın risklerini apapçık ortaya koyduklarını belirtip "Eğer Devrim Muhafızları ile iş yapıyorsanız terörizme parasal kaynak sağlıyorsunuz demektir" vurgusunu yaptı. 

Tahran'a 'terörizme desteğinin ciddi sonuçları olacağına dair net mesaj gönderdiklerini' söyleyen Trump "İran rejimi kötücül ve yasadışı davranışını değiştirene dek terörist faaliyetlere desteğinin bedelini ve mali baskıyı artırmayı sürdüreceğiz" dedi.

İran'dan misilleme

Trump'ın 'yabancı terör örgütü' diye tanımladıklarını ilan etmesiyle Devrim Muhafızlarının ABD'nin 'terör' listesine alınmasının hemen ardından İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi, ABD Merkez Kuvvetlerini (CENTCOM) terör örgütleri listesine aldı.

Trump'ın açıklamasının ardından İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye, Ortadoğu'daki askeri faaliyetleri komuta eden ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığını (US CENTCOM) 'terör örgütü' ilan etme önerisinde bulunmuştu.

Daha önce İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, Trump'ın 'terör örgütü' ilanına karşı ABD ordusunu IŞİD'in yanında 'terör örgütleri' listesine alacaklarını söylemişti.

Doğrudan dini lider Ayetullah Ali Hamaney'den emir alıyor

Devrim Muhafızları, İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden sonra ülkenin ordusundan ayrı olarak yönetim sistemini korumak amacıyla kuruldu. Sahip olduğu askeri gücün yanı sıra elinde bulundurduğu iktisadi kurumlarla da İran dış politikasını, gelir kaynaklarını ve stratejik harcamaları kontrol ediyor.

125 bin civarında askeri olduğu tahmin edilen kara, hava, deniz ve füze birimlerine sahip Devrim Muhafızları, doğrudan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den emir alıyor.

İran'ın balistik füze gibi stratejik programları da Devrim Muhafızları tarafından yürütülüyor.

Devrim Muhafızları, İran dışında askeri ve istihbari operasyonlar yürüten Tümgeneral Kasım Süleymani'nin komutanlığını üstlendiği Kudüs Gücü'nü de bünyesinde barındırıyor.